To jsem nezažil! Naštvaný Okamura přišel z Českého rozhlasu. A bylo zle

27.10.2020 12:47

Poslanec Tomio Okamura (SPD) si na facebookovém profilu postěžoval na svůj včerejší rozhovor v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu Českého rozhlasu. „Musím říct, že takové skákání do řeči ze strany moderátora, kdy mě nenechal často doříct ani jednu jedinou větu, jsem snad ještě nikdy nezažil...“ poznamenal.

To jsem nezažil! Naštvaný Okamura přišel z Českého rozhlasu. A bylo zle
Foto: repro Youtube, BR
Popisek: Šéf SPD Tomio Okamura na ČT24

Hostem pondělního pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl předseda hnutí SPD Tomio Okamura. „Včera večer jsem byl v Českém rozhlase v pořadu 20 minut Radiožurnálu ohledně nejaktuálnějších témat dnešních dnů. Jak se vám pořad líbil, souhlasíte se mnou? Musím říct, že takové skákání do řeči ze strany moderátora, kdy mě nenechal často doříct ani jednu jedinou větu, jsem snad ještě nikdy nezažil...“ uvedl Okamura. 

„Evidentně si chtěli v rozhlase jen odškrtnout čárku, jako že pozvali někoho za SPD, aby se vyhnuli kritice, přičemž to zároveň udělali tak, aby se posluchač nedozvěděl pokud možno žádné názory SPD. Fakt neuvěřitelný ‚rozhovor‘. Posuďte sami,“ podotkl.

Okamura v rozhovoru prozradil, co si myslí o současné situaci. Co podle něj řešili Prymula s Faltýnkem ve vyšehradské restauraci? Mohlo jít o vysoké posty. Vláda by měla dodávat kvalitní statistiky a důvody pro demonstrace tady podle Okamury určitě jsou.

Padl dotaz, jak se dívá Tomio Okamura na vyšehradskou aféru ministra zdravotnictví Romana Prymuly. „Tak já si myslím, že problém je skutečně v tom, že pan ministr v podstatě vyhlašuje opatření vůči deseti milionům občanů, kteří s tím mají spojené velké ekonomické a sociální potíže, a pak se ukázalo, že sám pan ministr, který měl být garantem těchto opatření, je nedodržuje. Ukazuje se, že pro politika je skutečně nejhorší ztráta důvěry občanů,“ myslí si Okamura. „Zvláště když je krize a občané přestanou věřit, že ta opatření mají smysl, pak nezbývá nic jiného, než aby ho vláda vyměnila a získala důvěru zpět,“ dodal politik, že rezignace Prymuly je dle něj namístě. 

„Já nechci situaci nějak eskalovat, naopak hnutí SPD říká, že vláda i my chceme dát občanům jistotu, pocit bezpečí a chceme pracovat na těch finančních kompenzacích. To je teď důležité,“ myslí si Okamura. V tu chvíli jej přerušil moderátor, aby se jej zeptal, jak Okamura vnímá postup prezidenta. 

„Pan prezident bezesporu chce, aby se ministr zdravotnictví měnil naposledy za toto volební období, takže když to vidíte z tohoto pohledu, tak naopak i kdyby to trvalo o jeden den navíc a ministr by zůstal až do konce volebního období, tak to bude lepší, než kdyby byl vybrán dříve a skončil zase po měsíci,“ domnívá se Okamura. Podle všeho byl prezidentovi navržen jako kandidát na ministra hematolog Jan Blatný. „Pana Blatného osobně neznám. Z pohledu SPD je důležité, aby to byl schopný manažer, poctivý člověk, člověk, který začne hloubkovou analýzu stavu, který vyhodnotí nebezpečí a rizika ve všech rovinách současné situace. A začneme přijímat skutečně adresná opatření,“ sdělil Okamura. Podle něj je podstatné dát občanům pocit bezpečí a stability. 

Na otázku, zda se zajímal o obsah schůzky na Vyšehradě, řekl: „Určitě tam řešili něco urgentního, ale já nevím co, protože jsem na té schůzce nebyl.“ Politik se také podivil, proč Prymula s Faltýnkem využili prostor zrovna této restaurace a nesešli se ve svých úřadech. Také prohlásil, že by se vůbec nedivil, kdyby se na schůzce jednalo o novém řediteli VZP.

„Ta situace je velmi povážlivá, doplácíme na tu zmatečnost a lidé na to budou tvrdě finančně i sociálně doplácet,“ řekl dále Okamura k situaci kolem covidu. „Já v žádném případě nechci bagatelizovat situaci. Situace je vážná, ale bylo by dobré, aby vláda dávala na stůl ty reálné a přesné statistiky, protože když se vyhlašuje nouzový stav, který sociálně a ekonomicky likviduje deset milionů lidí, tak my skutečně žádáme tvrdá data. A my se teda jenom ptáme vlády, z jakých čísel vycházejí.“ Moderátor jej v tu chvíli přerušoval doplňujícími dotazy, kdy Okamura zdůrazňoval, že nechce zpochybňovat statistiky, ale zároveň chce ona přesná čísla. 

Moderátor se pak Okamury ptal, jak se dívá na demonstrace, které budou probíhat zejména kolem 28. října. „Myslím, že žijeme v právním státu a ta opatření, která tu jsou, by se měla dodržovat. Tím vám odpovídám na vše.“ Důvody pro demonstrace ale Okamura vidí. „Že je řada lidí nespokojených a je v sociální nouzi, já s nimi plně soucítím, zároveň říkám, že ten organizátor by si to měl příště skutečně lépe zorganizovat.“

V závěru se Okamura velmi rozohnil kvůli případné pomoci zahraničních lékařů. „Vláda to koncipuje jako souhlas s pobytem cizích vojsk. To mi vadí,“ rozčílil se Okamura. Moderátor jej v tu chvíli upozorňoval na to, že jde o spojence v rámci NATO. „SPD je principálně proti pobytu cizích vojsk. Vláda by to měla formulovat jinak, odpovídat na otázky...“ dodal Okamura, jenž se v závěru chtěl ještě vyjádřit k nouzovému stavu, ale čas to nedovolil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…