To jsme se posunuli, co? Bobošíková ke Koudelkově odhalení. I na Jourovou byla zlá

03.04.2024 19:50 | Monitoring

Ovlivňování eurovoleb je v plném proudu. Moderátorka Jana Bobošíková v novém díle pořadu Aby bylo jasno ukázala, kam až se posunulo vnímání suverénního rozhodování občanů v jednotlivých zemích bruselskou optikou. „Kdo dá rozhovor serveru, který nebyl na žádném sankčním seznamu, je poskok Kremlu. Kdo nevolí podle Bruselu, má ve vládě proruské štváče, a kdo volá po jednání o příměří, je kremelský špion. A kdo chce mír, tak ten nechce podporovat Ukrajinu,“ uvádí Bobošíková.

To jsme se posunuli, co? Bobošíková ke Koudelkově odhalení. I na Jourovou byla zlá
Foto: Archiv Jany Bobošíkové
Popisek: Jana Bobošíková

„Víte, že v Evropské unii i u nás mezi sebou máme poskoky a špiony Kremlu a proruské štváče? Víte, že proto musela česká eurokomisařka Jourová vyrazit na evropské turné za demokracii? A víte, že podle ní alternativní média papouškují a propagují kremelská témata?“ zeptala se na úvod moderátorka.

A pokračovala: „Česká vláda před nedávnem oznámila, že se Bezpečnostní informační službě (BIS) podařilo odhalit vlivovou skupinu, jejímž cílem bylo podle premiéra vykonávat na území Evropské unie akce a činnosti proti územní celistvosti, svrchovanosti a nezávislosti Ukrajiny. Zpráva BIS poukazuje na web Voice of Europe, který se měl dlouhodobě snažit ovlivňovat veřejné mínění v řadě evropských zemí včetně České republiky. Obsah byl řízen a financován přímo Ruskou federací. Vláda jej minulý týden dala na sankční seznam. Politici, kteří před tímto oznámením dali serveru rozhovor, například exprezident Václav Klaus či šéf strany PRO Jindřich Rajchl, jsou novináři označováni jako poskoci Kremlu.“

Rovněž připomíná, že zpráva BIS uvádí, že jedním z cílů Kremlem šířené propagandy bylo ovlivnit volby do Evropského parlamentu. Právě ovlivnění voleb do Evropského parlamentu ze strany Ruska se obává eurokomisařka a členka hnutí ANO Věra Jourová, nejenže varuje před ruskou propagandou, vydala se také na předvolební cestu členských zemí EU s názvem „Turné za demokracii“.

„Jourová jedním dechem říká, že volby do Evropského parlamentu jsou v kompetenci členských států, ale zároveň varuje před manipulacemi a zásahy. Obává se, že by občané mohli být manipulováni nebo obleháváni cizím vměšováním. Jako příklad uvedla Alternativu pro Německo a vlády Maďarska a Slovenska,“ pokračovala Jana Bobošíková.

Nejvíce se však česká eurokomisařka Jourová obává německé AfD, jejíž čelní politik Petr Bystroň byl BIS označen za jednoho z partnerů, přes kterého se ruská vlivová síť měla údajně snažit ovlivnit volby do Evropského parlamentu. Bystroň označil tvrzení české tajné služby za „nesmysl“.

Eurokomisařka Jourová tvrdí, že AfD přebírá ruské narativy, a pokud by se Německo obrátilo zády k Ukrajině, dostala by se podle ní Evropská unie do velkých problémů. V rámci svého Turné za demokracii na jaře proto navštíví i Berlín.

AfD vyzvala k okamžitému příměří na Ukrajině, k užší spolupráci Německa s Moskvou, k zastavení dodávek zbraní a sankcí a k opětovnému zahájení dovozu ruského plynu, připomněl server Politico. Strana také opakovaně odmítá, že by zastupovala ruské zájmy.

Věra Jourová tvrdí, že Rusko je mistrem propagandy a že pokud by investice do změny politické reprezentace v Německu byla úspěšná, mělo by to velký dopad na celou Evropu. Doslova prohlásila: „V případě, že bude AfD velmi úspěšná v evropských volbách, jen aritmetika říká, že by to mohlo přinést značnou změnu, to je samozřejmě zdroj obav.“

Ruský narativ podle Jourové přejímají vlády Maďarska a Slovenska. „Zejména jí vadí fakt, že slovenští politici používají spíše alternativní média než média veřejnoprávní. Podle Jourové alternativní média papouškují kremelská témata a propagují je,“ dodává Bobošíková.

Za prokremelské Jourová také považuje přání „chceme mír“. Ti, kdo volají po míru, podle výkladů Jourové chtějí přestat podporovat Ukrajinu.

Naopak vzorem nám má být podle eurokomisařky Jourové Finsko, které vzdělává občany v oblasti mediální gramotnosti od mateřské školky až po důchod. Finové mají odolnost vůči dezinformacím ve své DNA, protože znají Putinův scénář nazpaměť, prohlásila Věra Jourová. Strach z vměšování Ruska do eurovoleb je takový, že by se jím měl zabývat také europarlament.

„Ukázali jsme vám příklad toho, kam se posunulo vnímání suverénního rozhodování občanů v jednotlivých zemích bruselskou optikou. Kdo dá rozhovor serveru, který nebyl na žádném sankčním seznamu, je poskok Kremlu. Kdo nevolí podle Bruselu, má ve vládě proruské štváče, a kdo volá po jednání o příměří, je kremelský špion. A kdo chce mír, tak ten nechce podporovat Ukrajinu.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…