To jsou oni, ti, co nás chtějí dostat z Evropy. Lidové noviny představují „podhoubí Czexitu“

01.07.2016 7:11

V Česku jsou k vidění billboardy, na kterých europoslanec a předseda Svobodných Petr Mach nabízí Czexit neboli odchod Česka z EU. Souhlasí s ním nově zvolený šéf Alternativy pro Česko Petr Hampl, předseda SPD Tomio Okamura, poslanci Úsvitu a radikální Dělnická strana sociální spravedlnosti Tomáše Vandase. Exprezident Václav Klaus ale napřed vyzývá ke snaze EU zreformovat. A podnikatelé varují před ekonomickou sebevraždou naší země.

To jsou oni, ti, co nás chtějí dostat z Evropy. Lidové noviny představují „podhoubí Czexitu“
Foto: Daniela Černá
Popisek: europoslanec Petr Mach na besedě v Olomouci

Děje se to, co bylo předpovídáno. Po Brexitu zesílily i v dalších státech EU hlasy volající po opuštění Unie. Zatímco ve Velké Británii stál v čele těchto snah europoslanec Nigel Farage, v Česku by se do čela Czexitu rád postavil další europoslanec Petr Mach (Svobodní). „Bude mi ctí, pokud odteď povedu v České republice kampaň za Czexit, aby se i naše země stala nezávislým státem,“ prohlásil. Farage Macha v této snaze podpořil. Nahrál video-vzkaz, jenž je k vidění na sociální síti Facebook, kde říká jasně „Jděte si pro Czexit“.

Podle pátečních Lidových novin prosazují odchod Česka z EU i další politici. V jednom šiku v této otázce stojí radikální Dělnická strana sociální spravedlnosti, Alternativa pro Česko Petra Hampla, předseda Svobody a přímé demokracie Tomio Okamura nebo hnutí Úsvit. Za čelného představitele kritiků Evropské unie  je považován exprezident Václav Klaus. Den, kdy byly ohlášeny výsledky britského referenda, označil Klaus za „skvělý den“. Ale pro Česko nabízí jinou cestu. Klaus má za to, že napřed je třeba zkusit EU reformovat.

Stojí za pozornost, že za vypsání referenda o členství Česka v EU se postavil prezident Miloš Zeman. Při návštěvě kraje Vysočina však také jasně řekl, že by hlasoval pro setrvání naší země v EU. Češi jsou přitom považováni za velké euroskeptiky a není úplně jasné, jak by hlasovali. Podle průzkumu Českého rozhlasu, jenž byl zpracován těsně před hlasováním v Británii, byla nakloněna Brexitu jen pětina voličů. Ostatní vyjadřovali obavy z toho, jaké těžkosti by mohlo vystoupení Británie z EU vyvolat.

Svaz průmyslu a dopravy dává těmto obavám za pravdu. Viceprezident Svazu Radek Špicar mluví rovnou o české ekonomické sebevraždě. „Pevně doufám, že v ČR k ničemu takovému nikdy nedojde. Nejsme Británie, odchod by pro nás byl ekonomickou sebevraždou, a to nehovořím o geopolitických rizicích,“ varoval Špicar pro iDnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…