To jsou věci: Petr Mach píše, co zažil v europarlamentu

26.06.2014 9:34

Přestože se funkce poslance Evopského parlamentu ujme až prvního července, musel kvůli různým záležitostem cestovat do Bruselu už třikrát, přiznává ve svém „deníčku“ čerstvý europoslanec Petr Mach (Svobodní) na serveru finmag.penize.cz.

To jsou věci: Petr Mach píše, co zažil v europarlamentu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Mimo jiné popisuje, proč se změnil název euroskeptické frakce, jak se ucházel o jejich hlasy britský kandidát na šéfa europarlamentu, který nemá naději na zvolení i to, jak si povídal s bruselským taxikářem marockého původu.

V úvodu Mach zmiňuje, že se nehodlá do sídla EU přestěhovat, a proto musí vstávat už v 5.15 hodin, aby stihl odlet letadla po šesté hodině.

Změnu názvu iniciovali Italové

V jedenáct hodin vedení frakce projednává nové stanovy frakce, ve tři hodiny odpoledne se setkává všech jejích 48 členů. „Nejprve hlasujeme o novém názvu. Všichni souhlasí, že se název frakce změní z Evropa svobody a demokracie na Evropa svobody a přímé demokracie,“ uvedl Mach s tím, že podnět k této změně dalo italské Hnutí pěti hvězd, které je v Evropském parlamentu i ve frakci nové a pro které je důraz na přímou demokracii zásadní. Všechny strany frakce se také shodly, že změny evropských smluv by měly podléhat v jejich zemích referendu.

Spolupředsedou frakce byl zvolen italský zástupce společně s Nigelem Faragem. „Já budu podle schváleného statusu jako jediný zástupce Svobodných ve vedení frakce automaticky,“ poznamenal Mach.

Konzervativní kandidát na šéfa europarlamentu bez šance na zvolení

Na frakci se přišel ten den ucházet o hlasy jeden z kandidátů na předsedu Evropského parlamentu, britský konzervativní poslanec Sajjad Karim. „Šanci na zvolení ale nemá, protože v parlamentu už dlouhodobě vládne velká koalice – či opoziční smlouva – evropských socialistů a evropských lidovců,“ podotkl k tomu Mach s tím, že za týden tato koalice prosadí do čela parlamentu společnými hlasy německého socialistu Martina Schulze.

Zatímco ráno přijel Mach do Bruselu z letiště vlakem, zpět na letiště odjíždí parlamentním taxíkem. „Řidič původem z Maroka mi vypráví o svém snu dostudovat medicínu a odejít pracovat jako lékař do Švýcarska nebo Kanady. Vyprávím mu i o svém dávném cestování po Maroku,“ dodává Mach s tím, že se domů těší na Andreu, s níž se minulý týden zasnoubil.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …