To jsou věci: Premiéra se zastal sám Kalousek. To když Grebeníček obvinil Sobotku ze zbabělého zapírání v kauze OKD

08.10.2015 14:05

Ze zbabělého zapírání v kauze privatizace OKD obvinil premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) poslanec KSČM Miroslav Grebeníček. Reagoval tak na pokračující obhajobu předsedy vlády, podle níž jako ministr financí v době dokončení privatizace OKD nepochybil. Premiéra se zastal další exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který Grebeníčkovu konstrukci Sobotkových provinění označil za nesmyslné.

To jsou věci: Premiéra se zastal sám Kalousek. To když Grebeníček obvinil Sobotku ze zbabělého zapírání v kauze OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Grebeníček

„Premiér Sobotka má znovu šanci zachovat se jako chlap a přiznat, co až dosud z nějakého důvodu zarytě popírá. Má možnost chlapsky přiznat to, co i v odpovědi na mou písemnou interpelaci zbaběle zamlčuje a zapírá. Tedy to, že privatizace OKD a bytového fondu uvedeného podniku byla nedovolenou veřejnou podporou a mnohamiliardovým darem partě Karbon Invest a svéráznému podnikateli Zdeňku Bakalovi,“ prohlásil Grebeníček.

Sobotka v odpovědi mimo jiné uvedl, že jako ministr financí v roce 2004 při dokončení privatizace státního podílu v OKD odpovídal za dodržení příslušných zákonných pravidel, „a ta porušena nebyla“. Privatizací OKD se zabývala i Evropská komise, podle níž stát nepochybil a nedopustil se veřejné podpory, zdůraznil Sobotka. Zbytkový podíl OKD byl nakonec prodán většinovému vlastníkovi OKD – společnosti Karbon Invest – za 4,1 miliardy korun. Sobotka tuto částku opakovaně označil za tržní cenu. Karbon Invest následně prodal OKD investiční skupině RPG Industries, kterou vedl Bakala, a to podle různých zdrojů za devět až 12 miliard korun.

Podle Grebeníčka stát přišel privatizací o „desítky miliard“ korun. Do privatizace nebyly podle poslance zahrnuty některé nemovitosti OKD a podhodnocena cena 44 000 bytů, jejichž nájemníci prý byli podvedeni. Podveden mohl být podle Grebeníčka i stát a případně i Sobotka. „Tohle je hodně vymyšlená kauza,“ komentoval to Kalousek.

Případ začne v pátek projednávat soud. Podle obžaloby při privatizaci vznikla státu škoda přes 5,7 miliardy korun. Důvodem měla být podhodnocená cena státního podílu v OKD, stanovená znalcem Rudolfem Douchou na dvě miliardy korun. „Chtít vinit ministra financí za to, že někde v hlubinách jeho úřadu někdo manipuloval znaleckým posudkem, to už je velmi odvážná konstrukce a podle mě naprosto nesmyslná,“ dodal ke Grebeníčkově slovům Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…