To jsou věci: Slovák může být „ředitelem zeměkoule“

31.08.2016 9:11

Za překvapení a velký úspěch pro slovenskou diplomacii se dá dle serveru Euractiv označit třetí kolo hlasování o příštím generálním tajemníkovi OSN. Slovenský ministr zahraničí a kariérní diplomat Miroslav Lajčák v něm skončil druhý, jeho šance na zisk prestižního postu se tak rapidně zvýšily.

To jsou věci: Slovák může být „ředitelem zeměkoule“
Foto: SMER-SD
Popisek: Slovenský ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák

Současnému šéfovi OSN Pan Ki-munovi z Jižní Koreje vyprší mandát na silvestra letošního roku, a tak je již pár měsíců v plném proudu výběr jeho nástupce. Příštího generálního tajemníka této významné světové organizace vybere patnáctičlenná Rada bezpečnosti, v níž figurují těžké světové velmocenské kalibry, jako je Čína, Rusko či USA, které mají při výběru právo veta. Kandidáta posléze musí prostou většinou potvrdit plénum OSN. Prozatím proběhla tři kola volby, jméno nového šéfa OSN by mělo být známo nejpozději v říjnu.

Slovenský ministr zahraničí a kariérní diplomat Miroslav Lajčák v prvních dvou kolech hlasování o budoucím generálním tajemníkovi OSN příliš úspěšný nebyl. Ve druhém kole mu byly uděleny pouze dva kladné hlasy. Ve třetím kole však Lajčák výrazně zabodoval, když skončil druhý za bývalým portugalským premiérem a někdejším vysokým komisařem OSN pro uprchlíky António Guterresem, který vyhrál i první dvě kola hlasování.

Úspěch slovenského diplomata dle Euractivu znovu rozproudil diskuzi o tom, že by se příštím generálním tajemníkem měl stát zástupce „východoevropské skupiny“, kam patří kromě zemí bývalého Sovětského svazu také státy střední a východní Evropy. Právě ona je totiž dle Euractivu jediná, která svého představitele v čele OSN ještě neměla.

Vedle Lajčáka má východní Evropa také další želízka v ohni – generální ředitelku UNESCO Irinu Bokovovou, která pochází z Bulharska, a bývalého srbského ministra zahraničí Vuka Jeremiće. Oba kandidáti se ve třetím kole volby podělili o třetí místo.

Lobbing u Putina

Zvýšit šance na zvolení slovenského kandidáta na takto prestižní post se při své nedávné návštěvě Moskvy snažil slovenský premiér Robert Fico. Ruské slovo jakožto stálého člena Rady bezpečnosti OSN bude mít při volbě generálního tajemníka OSN velkou váhu, což si Fico jasně uvědomuje, a tak za Lajčáka lobboval u Vladimira Putina.

Na svém facebookovém profilu se po setkání s ruským prezidentem vyslovil pro přehodnocení sankcí vůči Rusku. „Osobně si myslím, že je načase postavit se k sankcím racionálně a říci, že poškozují EU stejně jako Rusko. Nepřinesly absolutně nic v citlivých tématech, která měly ovlivnit. S Putinem jsme se včera shodli na tom, že je naší společnou snahou oživit vzájemný obchod,“ konstatoval Fico.

V úterý se v podobném duchu vyjádřil i slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák. „Rusko je významnou zemí. Je stálým členem Bezpečnostní rady OSN, strategickým distributorem energie pro většinu zemí EU včetně Slovenska. A můžu uvést řadu dalších skutečností, proč je důležité vést s Ruskem dialog,“ uvedl Lajčák na tiskové konferenci v Bukurešti.

„Z našeho společného evropského postoje nevyplývá, že s Ruskem nemůžeme mluvit. Rusko nemůže být ignorováno či izolováno. Musíme respektovat stanovisko EU a podporovat ho, ale zároveň bychom měli vést s Ruskem kritický dialog. Protože každý dialog je lepší než žádný,“ dodal slovenský šéf diplomacie.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…