To máte z novin? Ježíšmarjá... Zeman padesát minut odrážel dotazy bulváru. Jeden peprný byl i od Kalouska

08.02.2015 12:33

Po vzniku "Prezidentského Pressklubu" představil prezident Miloš Zeman další zcela nový formát prezidentského rozhovoru. Pořad "S prezidentem v Lánech" jako první představil prezidenta v rozhovoru, vysílaném po internetu. I to umožnilo, že se plánované třicetiminutové povídání protáhlo skoro na hodinu.

To máte z novin? Ježíšmarjá... Zeman padesát minut odrážel dotazy bulváru. Jeden peprný byl i od Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další obdoba Hovorů z Lán s prezidentem Milošem Zemanem.Tentokráte živým vysíláním na internetových stránkách Blesku

Anketa

Zdeněk Škromach chce být prezidentem. Podpořili byste ho v 1. kole volby?

hlasovalo: 24414 lidí

V neděli v jedenáct hodin se z lánského zámku ohlásil redaktor serveru Blesk.cz David Vaníček. V Masarykově salónku se prezidenta hned na úvod zeptal, zda by jej uráželo, kdyby jej obsluhoval zdravotně postižený číšník. Prezident to odmítl a popřel, že by kdy něco takového prosazovali jeho spolupracovníci, jak se v týdnu psalo v médiích.

Následoval první dotaz "z lidu“, v tomto případě spíše z politické reprezentace. Ptal se Hassan Mezian, původem syrský senátor za ČSSD. Chtěl znát prezidentův názor na vrácení hraničních kontrol v Schengenu kvůli obavám z terorismu. Přitom ocitoval slavného amerického politika Benjamina Franklina: "Kdo preferuje bezpečnost nad svobodou, přichází o obojí." Prezident odmítl, aby byl omezován pohyb osob. Pokud jde o boj s terorismem, vyzývá Miloš Zeman k likvidaci výcvikových základen terorismu, což je podle něj přehnané nazývat "válkou“, jak někteří činí.

"Jsem přesvědčen, že tam není žádný zárodek třetí světové války,“ uvedl dále. Pak vysvětloval svá slova o "superholocaustu“. Mluvil prý o tom, že holocaust byl zaměřen proti Židům, byť po vítězné německé válce by nejspíš byl zaměřen i proti Slovanům. "Teď chtějí také zavraždit nebo udělat otroky ze všech lidí, kteří neuznávají jejich víru,“ připomněl. Navíc touto vírou je, jak připomněl, myšlen velmi ortodoxní výklad islámu.

"Slabá slova a pasivita zvyšují riziko, že ty akce budou pokračovat,“ varoval prezident. "Viděl jste sám barbarské zavraždění jordánského pilota,“ dodal. Pak připomněl, že některé hrozivé incidenty přehlížíme. "Tálibánem bylo zavražděno tři sta dětí v Péšávaru. To je srovnatelný zločin s tím v Paříži,“ upozornil.

Prezident shodou okolností na začátku týdne odlétá do Jordánska. "Jordánsko je jeden ze stabilních států na Blízkém východě a já jeho vládě určitě vyjádřím podporu,“ ujistil. Mimo jiné se prezident chystá udělit jordánskému králi Řád Bíleho lva.

Hlasitě prý také odmítne názor Lubomíra Zaorálka, že by si arabské země měly problém s islamisty vyřešit samy. "Nechat arabské země, aby si samy poradily s teroristy, je to samé, jako kdybychom kdysi řekli Němcům, ať se sami vypořádají s Hitlerem,“ dodal.

Odmítl však, že by se s ministrem zahraničí zásadně názorově rozcházeli. "Luboš Zaorálek chce také bojovat s terorismem, jen se liší naše prostředky. On je umírněnější a dle mého názoru naivně doufá, že se s tím arabské země vypořádají samy,“ uvedl.

Pak odmítl, že by vypjatá rétorika vůči islamistům byla odváděním pozornosti od dění na Ukrajině. "Prezident Obama před dvěma měsíci řekl, že Rusko je klíčovým spojencem v boji proti islamistům. V tom případě byste i Baracka Obamu musel obvinit, že vyviňuje Rusko z akcí na Ukrajině,“ namítl redaktorovi.

Pak už přišel druhý dotaz od politiků, a tentokrát ho pokládal místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek: "Když něco vypadá jako kachna, kváká jako kachna, pohybuje se jako kachna, je to určitě kachna, i když disponuje vizitkou orel skalní. Proč vy, když disponujete vizitkou prezidenta České republiky, se chováte jako propagandista Kremlu?“ zeptal se.

Milý Mirku Kalousku...

A prezident odpověděl: "Nejsem propagandista Kremlu, a kdybys byl, milý Mirku, informován, věděl bys, že proti sankcím proti Rusku se ještě ostřeji než já vyjádřil rakouský kancléř Werner Fayman, slovenský premiér Robert Fico, ze starších politiků pak Hans Dietrich Genscher, z domácích prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý, předseda Svazu průmyslu Jaroslav Hanák, nebo ministr Jan Mládek. Jsem v dobré společnosti, na rozdíl od tebe, milý Mirku,“ dodal prezident.

Další dotaz redaktora směřoval k tomu, co prezident řešil s blízkým Putinovým spolupracovníkem Vladimirem Jakuninem. Jednali prý o obchodních kontraktech pro české firmy. "Vladimir Jakunin je šéf ruských železnic, což je největší firma na světě,“ připomněl Miloš Zeman.

Redaktora zajímalo, zda prezidentovi nevadí, že se jedná o člověka, který "pracoval v KGB“. "Máte-li proti sobě obchodního partnera, který může pomoci České republice získat zakázky a snížit nezaměstnanost, tak nebudu kádrovat jeho minulost,“ namítl Miloš Zeman. Podle prezidenta bychom se tak nemohli setkávat ani s Vladimirem Putinem, což naposledy v sobotu učinili Angela Merkelová a Francois Hollande.

Pak ještě jednou odmítl sankce proti Rusku. "Že sankce nemají efekt, dokázal prezident Obama, když po padesáti letech zrušil sankce proti Kubě. A kdyby ty sankce nebyly, mohla být Kuba už dnes demokratickou zemí,“ myslí si prezident. Sankce podle něj pouze utvrzují autoritu a zvyšují popularitu prezidenta Putina.

Je to takový norský Lebensborn

Pak se dostal k ožehavému tématu tzv. "norských dětí“, kvůli kterému si v týdnu pozval norskou velvyslankyni a nebylo to prý příjemné. "Paní velvyslankyně mi několikrát opakovala slovo 'confidential', což znamená důvěrné. A já jsem jí říkal, že pokud o této záležitosti neví nic ani vlády těchto zemí, tak v tom případě je ta instituce, která se tím zabývá, vlastně státem ve státě,“ přiblížil průběh debaty s ambasadorkou.

A pak dodal: "Protože každý rozhovor se mnou musí obsahovat nějaký skandál, tak vám řeknu něco, co jsem norské velvyslankyni neřekl. Víte, co to byl Lebensborn? To bylo árijské zařízení, kde byly vychovávány německé děti. A to zařízení, kde jsou vychováváni ti kluci, připomíná Lebensborn. Ty děti jsou vychovávány v norském prostředí, jejich matka se s nimi smí setkat pouze dvakrát za rok a nesmí s nimi mluvit česky. Takže je to Lebensborn, vychovávající malé Nory,“ uvedl prezident.

Na šokovaný dotaz moderátora, zda tato ostrá slova myslí vážně, dodal: "Je to provokace, je to hyperbola, je to přehánění, ale má to jisté společné rysy.“

Slova o Peroutkovi jsem čerpal od tohoto uznávaného profesora...

Pak už došlo na skutečné dotazy "z lidu“, přičemž jako první se ptala členka spolku Podhradí, vymezujícího se proti prezidentu Zemanovi: "Nenašel by se ve vašem okolí někdo vzdělanější, kdo by korigoval vaše výroky?“ ptala se v narážce na několik lapsů z poslední doby, například ten s novinářem Ferdinandem Peroutkou.

"Pokud jde o Ferdinanda Peroutku, chtěl bych konstatovat, že jeho slavný výrok, že když nemůžeme zpívat s anděly, musíme výt s vlky, byl potvrzen profesorem Václavem Černým, jehož lze považovat za autoritu,“ namítl prezident.

Na připomínku, že historik Petr Zídek z redakce Lidových novin tvrdí opak, namítl: "Petr Zídek není uznávaná autorita, profesor Černý je napříč spektrem uznávaná autorita,“ zopakoval.

Pokud jde o druhý problematický Peroutkův výrok, že Hitler je gentleman, prezident prý napjatě čeká, až se jeho spolupracovníkům podaří příslušný text v Peroutkově týdeníku Přítomnost objevit. "A jsem si jist, že se podaří jej objevit,“ dodal odhodlaně.

Na dotaz, jak tvoří své projevy a zda mu informace někdo ověřuje, vysvětlil: "Buď jsem je četl sám, a v tom případě nepotřebuji rešeršistu, nebo se obrátím na literaturu a důvěryhodné autority,“ objasnil s tím, že v tomto případě pro něj byl autoritou uznávaný vědec Václav Černý.

Další dotaz směřoval na fakt, že Hrad za působení Miloše Zemana ztrojnásobil rozpočet na občerstvení. Podle prezidenta rozpočet není jen na občerstvení, ale například i na opravy budov na Pražském hradě i v Lánech. "Já sám jím velice střídmě, a pokud se tyto náklady zvýšily, tak je to prostě proto, že se na Hradě koná více akcí, na které se to občerstvení zajíšťuje,“ uvedl. Pak prezident zmínil akce, které na Hradě probíhaly, například Česko-čínské investiční fórum o dvanácti stech hostech. "To jim mám dát suchý chleba a maximálně ho posolit?“ podivil se.

S Putinem jsem naposledy jednal před patnácti lety

Michal Majzner, hlavní organizátor slavné "kartové“ demonstrace proti Miloši Zemanovi, pak položil další dotaz. "Již více než deset tisíc lidí vyzývá Senát, aby na vás podal žalobu. Proč narušujete jednotu evropské diplomacie a pomáháte Putinovi?“

"S Vladimirem Putinem jsem se, když nepočítám dvojí zdvořilostní podání rukou, pracovně naposledy setkal před patnácti lety. Nepomáhám Putinovi, ale pomáhám tomu, aby mezi Českou republikou a Ruskou federací fungovaly normální obchodní styky,“ namítl prezident. Pokud bychom prý v této oblasti ustoupili, nahradily by nás firmy z jiných zemí, jako se to stalo už v minulosti.

Petice za odstoupení jej prý nevzrušuje. "Nevím, jestli je to internetová petice, nebo taková, kde musíte ověřovat podpisy. Ale připomněl bych, že na petici za mé zvolení se podepsalo sto šest tisíc lidí,“ řekl.

Připomněl také, že v roce 1999 se na Václavském náměstí pod hlavičkou hnutí Děkujeme, odejděte sešlo padesát tisíc lidí, protestujících proti němu a Václavu Klausovi. Byl prý zvědav, kolik jich příjde za rok, a přišly jich celkem dvě stovky. Prezident Zeman je přesvědčen, že na Národní třídě se za rok sejde podobný počet protestujících. "Vždycky se najde někdo, kdo není spokojen, ale jsme demokraté a musíme respektovat většinový názor,“ zdůraznila pak hlava státu.

To máte z novin? Ježíšmarjá...

David Ondráčka z Transparency International se pak ptal, jak je možné, že Zeman trpí ve svém okolí pana Mynáře, "realitního mága“, a přitom kritizuje majetkové čachry u jiných. Zeman takový pohled odmítl. "V Praze je několik tisíc vil, a v tom případě byste mohl kohokoliv, kdo si nějakou z těch vil koupí, označit jako podvodníka,“ pohoršil se.

Mynář mu prý věrohodně vysvětlil, kde vzal na vilu peníze. Získal je prodejem podílu v jedné firmě francouzskému podnikateli. "Jestli si myslíte, že budu realitním makléřem, posuzujícím cenu vily, tak na to opravdu nemám čas,“ utnul prezident další debaty.

Mynáře hájil i v kauze jeho bezpečnostní prověrky. "Pan kancléř si zcela dobrovolně požádal o prověrku na stupeň Přísně tajné, i když by mu stačil stupeň Tajné. A při této prověrce vás svlékají donaha a zajímá je prakticky vše, včetně vašeho sexuálního života,“ vysvětlil průtahy.

Moderátor se pak prezidenta ptal, zda jej neurazilo, že jej Mynář balamutil ohledně průběhu prověrky. A prezidenta tím rozčílil: "A jak to víte? Kde berete tu drzost bez jakýchkoliv podkladů toto tvrdit?“ vyptával se s tím, že k ničemu takovému nedošlo.

Novinář mu namítl, že se tyto informace dočetl v MF Dnes. „Ježíšmarjá, pane redaktore,“ chytil se prezident za hlavu. "Toto bych odpustil Pepkovi Vyskočovi z Putimi, ale ne vám,“ pokáral jej. Je prý velmi pravděpodobné, že tato zpráva nebyla pravdivá. "Víte, v novinách vycházejí pouze tři druhy zpráv - pravdivé, pravděpodobnostní a ty ostatní. Pravdivou je datum vydání a pravděpodobnostní předpověď počasí,“ objasnil věrohodnost informace. Téma zakončil ujištěním, že Vratislavu Mynářovi půjde za svědka na jeho svatbě.

Následovala rychlá anketa mezi občany na ulici. "Co se vám vybaví, když se řekne Miloš Zeman?“ ptali se redaktoři Blesku. V odpovědích se ozývala slova jako alkohol, hulvát, Pussy, nebo "stejnej jako my". "Hele, já jsem ho zažil, když dělal klauna v Semaforu,“ zavzpomínal jeden občan.

Moderátor pak prezidentovi prozradil, že anketu prováděli na ulicích Prahy 7.

"Právě, že na ulicích Prahy 7,“ ohradil se prezident. "Pane redaktore, měl byste vědět, že Praha byla jediný region, který volil s výraznou většinou Karla Schwarzenberga. Je to totéž, jako kdybyste se ptal před kostelem lidí, jestli jsou věřící,“ kroutil hlavou.

"Měli byste se ptát lidí ve všech regionech, což neuděláte, protože nevíte, jak se takové průzkumy dělají,“ vyzval nakonec.

Rozčílení není program, milé podhradí...

Poté dostal "z ulice“ slovo zpěvák Matěj Ruppert, který před dvěma lety aktivně podporoval Zemanova soupeře Karla Schwarzenberga: "Proč jste prohlašoval, že budete společnost spojovat, když ji teď rozdělujete?“ zajímalo jej.

"Kdysi jsem řekl, že společnost rozděluje názor, ne člověk,“ opáčil prezident. Prezident by podle něj, tak jako každý občan, měl mít právo vyjádřit vlastní názor, byť třeba provokativně. "Kdybyste ho neříkal, tak byste byl určitě populárnější. Jenomže kdybyste ho neříkal, tak prezident bude mlčící sfinga,“ upozornil.

Zeman uvedl, že chce být především prezidentem dolních deseti milionů lidí, kteří nepředstavují majetkovou elitu. I těmto lidem je však připraven říkat nepříjemné věci. "Rozčílení není program, milé podhradí,“ vzkázal nakonec svým oponentům v narážce na slavný citát prezidenta Masaryka.

Pořad zakončil rychlý dotazník na různá ožehavá témata. Prezident v něm vyjádřil například názor na kvóty žen: "Pokládám to za urážku žen. Schopná žena si dokáže pomoci bez kvót,“ uvedl s tím, že nepochybuje, že těmito slovy vyvolá skandál.

Další dotaz směřoval na lustrační zákon, který by podle čtenáře měl už dávno být zrušen. "Uběhne sám díky biologickým procesům stárnutí populace, ale já si myslím, že by mohl skončit i teď,“ odpověděl prezident. Další dotaz na své vulgarismy odpálkoval citací z Jaroslava Haška: "Vulgarismus je třeba použít tak, aby si sednul jako prdel na hrnec.“

Dotaz jedné důchodkyně, zda je dostatečné přidat důchodcům dvě stovky, když stovku zase sebere zdražování, zodpověděl: "Pokud jde o zdražování, chtěl bych upozornit, že jeho velkou část má na svědomí Česká národní banka, kterou jsem kritizoval." Pak dodal, že tato vláda zvýšila důchody aspoň o dvě stě korun. "Za vlády pana Nečase, nebo spíš pana Kalouska, byla valorizace důchodců žebráckých čtyřicet tři korun,“ připomněl. "Dobrá vláda se stará o děti a o staré, tedy o ty, kteří se o sebe nedokáží postarat sami,“ zakončil svou odpověď.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…