To možná uslyšíte: Nejezděte na dovolenou, budou volby

04.04.2012 8:51

Pokud další z řady vládních krizí z dílny VV tentokrát opravdu skončí rozpadem vlády, předčasné volby by se mohly odehrát již na začátku prázdnin. Není jisté, kolik lidí by se jich vlastně zúčastnilo, neboť půjde o dobu dovolených, ale možné to je. Volby do sněmovny by mohly proběhnout také na podzim ve spojitosti s volbami do krajů. A další možností je počátek příštího roku, kdy proběhne přímá volba prezidenta. Pokud na ni vůbec dojde.

To možná uslyšíte: Nejezděte na dovolenou, budou volby
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John

Svým včerejším prohlášením vyvolaly Věci veřejné další vládní krizi. Koaliční partneři však dali jednoznačně najevo, že toho začínají mít tzv. plné zuby a premiér Petr Nečas (ODS) i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) svorně uvedli, že vítají možnost k uspořádání předčasných voleb, pokud budou VV na svých požadavcích trvat. Ale kdy by mohly předčasné volby proběhnout? O tom informuje server Novinky.cz.

Vše k tématu Rozpad vládní koalice

Díky Topolánkovi a Paroubkovi

Díky novele ústavy z roku 2009, kterou společnými silami prosadili tehdejší předsedové dvou nejsilnějších parlamentních stran, Mirek Topolánek (ODS) a Jiří Paroubek (ČSSD), je možné předčasné volby vyhlásit do šedesáti dnů poté, co se tři pětiny poslanců usnesou na nutnosti stávající sněmovnu rozpustit.

Vzhledem k tomu, že ČSSD i KSČM jsou již delší dobu připraveny vyhlášení předčasných voleb podpořit, neboť průzkumy voličských preferencí naznačují pohodlné vítězství levice, spolu s ODS a TOP 09 by nebylo těžké ústavní většinu poskládat. Tedy, pokud budou VV na svých požadavcích trvat.

Zda vůbec a jak rychle se budou případné předčasné volby konat, zatím není jisté. Věci veřejné již ze svých požadavků ustupují a strany navíc nejsou na předčasné volby připraveny po finanční stránce. Počítali totiž jen s volbami do krajů a do třetiny Senátu.

Prezidentský zmatek

Propojení předčasných voleb do sněmovny s přímou volbou prezidenta by pak také nebylo bez problémů, protože dosud nebyly přijaty zákony, které by průběh přímé volby upravily. Bez nich není provedení přímé volby v podstatě možné, ale nepřichází v úvahu ani poslední volba prezidenta společnými silami obou komor. Ústava ukládá uspořádání přímé volby.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…