To nám Havel z USA nepřivezl. Velká chyba... Andrej Babiš se rozjel před studenty. V závěru na něho vytáhli řepku

10.05.2018 19:59

REPORTÁŽ Andrej Babiš šel obhajovat svou vládu před stovky studentů. Premiér v demisi zavítal v rámci kurzu nazvaného Hospodářská politika pohledem jejích tvůrců na půdu Vysoké školy ekonomické v Praze. V nabité posluchárně došlo na otázky rozpočtu, migrační krize, ale i na otázky studentů. Babiš pochválil zlepšené vybírání daní a zkritizoval tuneláře, například ve zdravotnictví. Zalitoval, že Václav Havel z USA nepřivezl většinový volební systém. Nechyběly ani koblihy.

To nám Havel z USA nepřivezl. Velká chyba... Andrej Babiš se rozjel před studenty. V závěru na něho vytáhli řepku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Přednášku uvedl děkan Národohospodářské fakulty VŠE, docent Miroslav Ševčík. „Na sociálních sítích se prý mezi studenty rozhořela diskuze, jestli budou koblížky,“ načal odpoledne v humorném duchu Ševčík. Překvapenému Babišovi pak dvojice studentů přinesla tác plný koblih. Babiš si nabídl, zbylé koblihy studenti rozdali do publika. „Já už koblihy dávno nerozdávám. Já teď rozdávám tuhle knížku. Je to skvělá knížka,“ odpověděl Babiš s odkazem na svou knihu O čem sním, když náhodou spím a pobavil tak mladé publikum. Pak se již ale přešlo k vážnějším věcem.

„Je škoda, že jsme po revoluci, ti naši politici, nešli do světa, poradit se, jak budovat tržní ekonomiku,“ politoval Babiš a odkázal na Baťovy ideály. Babiš shrnul, že privatizace strategických surovin, jako je uhlí, voda, nebo elektřina, je chybou. Odkázal na země, ze kterých by chtěl brát inspiraci. V případě elektronické samosprávy je to Estonsko, pro zlepšení školství by rád do Finska. „Já tam teď letím na pozvání finského premiéra,“ dodal Babiš. Zatímco Babiš hovořil ke studentům, za jeho zády běžela prezentace s klíčovými body činnosti vlády.

„České republice se daří velice dobře. V evropském rozměru máme velice dobré parametry, jako například nejnižší míru nezaměstnanosti,“ řekl Babiš. Zkritizoval ale příklad ze zdravotnictví, kde školy nemohou vzít všechny uchazeče o studium, neboť není dostatek pedagogů. „Hospodářský růst ČR je jeden z nejvyšších v Evropě, je ale tažen jen spotřebou obyvatelstva, firem a exportem. Investice stále moc nestíháme. V poměru HDP na obyvatele jsme už před Portugalskem a Řeckem, dýcháme na záda Itálii a Španělsku,“ shrnul Babiš základní makroekonomické ukazatele. Existuje podle něj perspektiva, že do roku 2021 doženeme Itálii. „Jsme ekonomika, která je založena na exportu. Za poslední léta jsme v přebytku. Z hlediska zadlužení patříme mezi nejméně zadlužené země v Evropě. Jako ministr financí jsem snížil dluh o 73 miliard,“ dodal Babiš.

Pak se krátce věnoval sestavování vlády. Vysvětlil, že koaliční vyjednávání jsou složitá a připomněl příklad Belgie, kde se vláda také sestavovala dlouho, nebo Itálii, kde v březnu proběhly volby a kde se taktéž očekává trnitá cesta při skládání nového kabinetu. „Největším problémem naší země po revoluci bylo, že tu nebyla vize. Nikdo nečetl Baťu. A zadruhé, nemáme většinový systém. A když už ho pan Havel nedovezl z USA, což je velký problém, protože tam Trump, když ho zvolili, rozhoduje, všichni to vědí. Ten kdo vyhraje, tak má vzít odpovědnost a sestavit tu vládu. My máme ten poměrný, koaliční systém,“ postěžoval si Babiš. Zjednodušil by také státní správu a zredukoval počet ministerstev. „Nejlepší systém je ve Švýcarsku, tam mají jen sedm ministrů,“ uvedl příklad.

Anketa

Měl by být Miloš Zeman sesazen z funkce prezidenta?

11%
89%
hlasovalo: 21567 lidí

Pak se na chvilku vrátil ke svým zahraničním vzorům. „Estonsko, tam již lidé nechodí na úřady. 170 věcí obsloužíte z domu. Já jsem se minulý rok ženil, tak jsem byl třikrát pro občanku. Tam bylo tolik lidí…,“ lamentoval premiér. „A my jsme ve stavu, kdy máme 8 000 IT systémů a mluvíme o tom, že bychom měli zvýšit digitalizaci, že bychom měli snížit byrokracii, zlepšit život občanům a firmám, ale paradoxně to zatím moc nefunguje,“ nastínil Babiš, kam by mohly směřovat jeho další snahy. Dodal, že jediným digitálním projektem minulé vlády s účastí hnutí ANO byl dobře známý systém EET. Do rozpočtu podle Babiše přinesl 6 miliard navíc.

O vizi mluvil dle vlastních slov i kvůli stavbě infrastruktury. „Za té minulé vlády jsme slavnostně otevírali dálnici Praha-Ústí nad Labem, trvalo to jen 32 let, sto kilometrů, to je úžasný výkon. Do Hradce jsme to (z Prahy) dostavěli za 37 let,“ zkritizoval Babiš pomalou výstavbu dálnic, které dokončovala minulá vláda. Problém vidí i v nejednotném rozvoji krajů. Středočeský kraj populačně roste, stejně tak Praha a Jihomoravský kraj. Ze zbytku republiky lidé odchází za lepším. „Studenti přijdou do Prahy, nebo do Brna, a potom zůstávají,“ shrnul Babiš.

Andrej Babiš chce také pokračovat v tom, co se dařilo minulé vládě. „Nechceme navyšovat daně, ale lépe je vybírat. V minulém období se povedlo vybrat 375 miliard navíc. Kontrolní hlášení, EET, to všechno funguje.“ Chybí ale kvalifikovaní zaměstnanci, obzvláště v době rekordně nízké nezaměstnanosti. „Chybí sestřičky, nemáme technické směry, nemáme dostatek učitelů. My bychom určitě chtěli plošně navyšovat platy,“ nastínil premiér vlastní řešení. Podle něj nemusí být každý vysokoškolák, chybí totiž hlavně lidé z průmyslových škol. Jak ale vzápětí dodal, mnohé české firmy si ale nemohou dovolit dávat lidem vyšší platy.

„Čeká nás obrovský problém, a to je voda. A tento rok je to megaproblém, protože neprší a ty zásoby jsou nízké,“ řekl Babiš. Bylo by podle něj dobré, kdyby strategické suroviny, jako je také například půda, zůstaly v českých rukou. Uvedl příklady Polska a Maďarska, kde si cizinci půdu koupit nemohou.

Dále se přednáška stočila k tématu evropské integrace. „My jsme nejskeptičtější národ Evropské unie. Proč to tak je, to je otázka, můžeme diskutovat. My jsme pokazili to předsednictví, skončilo pádem vlády, ještě tam byl ten korupční skandál, byli jsme v Bruselu skutečně za pitomce. Posílali jsme tam lidi spíše za odměnu. A máme tam strašně málo našich úředníků, to je hodně důležité,“ vysvětloval Babiš. „Vzal jsem si za prioritu, abychom tam prosazovali náš zájem. Tím je hlavně to, aby nám někdo nediktoval, kdo u nás má žít,“ navedl Babiš téma k migrační krizi. „Naše firmy a naše instituce mají rozhodovat, kdo tu má pracovat a žít. Myslím, že jsme solidaritu projevili tím, že jsme pomáhali v zahraničí, posílali jsme tam naše vojáky, policisty, peníze. Ta zahraniční politika EU nebyla aktivní a dnes je Sýrie pod vlivem jiných států, namísto toho, abychom tam byli aktivní my a přispěli k tomu, aby tam byl mír,“ dostal se Babiš od migrace i k zahraniční a eurounijní politice. Připomněl také, že příští rok se konají volby do evropského parlamentu.

Babiše znepokojuje i bezpečnostní situace v Evropě. Jako příklad připomněl událost z minulého týdne, kdy v německém městě Ellwangen policie nedokázala splnit úkol a deportovat občana Toga, na kterého byl vydán soudní příkaz. Oba policejní vozy totiž po příjezdu na místo obklíčily stovky uprchlíků a policistům nezbylo než předmětného uprchlíka nechat na místě. „To, že přišli do Evropy nekontrolovaně, protože jim někdo něco nasliboval a asi je pozval, to je samozřejmě problém,“ řekl Babiš publiku.

Poté se dostal k resortu zdravotnictví. Jeho ministr Adam Vojtěch prý na ministerstvu dělá pořádek. „Pokud o tom někdo pochybuje, ať si přečte zprávu o korupci ve zdravotnictví od Evropské unie. A tam máte jméno toho, který to zdravotnictví řídil. Ten náš Richelieu. A já tyhlety šnajdoidy chci pryč,“ řekl Babiš s odkazem na bývalého náměstka ministerstva zdravotnictví za ODS Marka Šnajdra. „Není možné, aby tady někdo vydělával takové peníze a bylo to netransparentní,“ dodal Babiš. Učit se prý můžeme v zahraničí. V Německu nakupují stovky nemocnic zdravotnický materiál dohromady, to samé ve Francii. To pomáhá stlačit ceny dolů.

U tématu skládání vlády se chytl Babiš do křížku s Miroslavem Ševčíkem, děkanem Národohospodářské fakulty. Ten Babišovi vyčetl, že ANO podlehlo tlaku ČSSD a vložilo do programového prohlášení zrušení karenční doby a opětovné proplácení prvních tří dnů nemocenské. „A s kým máme udělat tu vládu,” ptal se Babiš. „My jim říkáme, že to bude průšvih, ale buď chcete vládu s důvěrou, nebo něco jiného,” řekl premiér.

V závěru debaty došlo i na dotazy z publika. Studenti se premiéra ptali například na řepku a její přimíchávání do paliv. Babiš odpověděl, že přimíchávání není jeho nápadem a dodal, že nejspíše je řepka nejvýhodnější plodinou, když si farmáři vybírají osít svá pole právě řepkou. Podotkl, že jeho podíl na české produkci řepky je cca. 5 %. Další dotazy se týkaly například situace ve školství a platů ve zdravotnictví, nebo plánu na zlevněné jízdné pro studenty a seniory. „Měli jsme to v programu, inspirovali jsme se v jiných zemích. Říkáme, že důchodci si přilepší a mysleli jsme si, že si polepší i studenti. Myslel jsem, že to bude přijato pozitivně, ale možná má každý nějakou jinou sociální potřebu,“ reagoval na dotaz o levném jízdném pro studenty Babiš. Touto odpovědí se po hodině a půl se studenty rozloučil.

reklama

autor: mak

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…