To neděláš dobře, vládo, s tou komunikací. Nevyplatí se ti to, varuje odborník

12.04.2023 21:20 | Ze sítí

Politolog Vít Hloušek v pořadu Osobnost Plus vyjmenoval, co vláda premiéra Petra Fialy (ODS) nejvíce podceňuje a co jí zřejmě voliči v dalších volbách spočítají. Zároveň je přesvědčen, že neúspěch Andreje Babiše v prezidentských volbách vládě pomáhá, ale stejně tak vnímá, že vláda zase naopak Babišovi nahrává. Za důležité považuje, že Babiš veřejně vyhlásil boj o voliče SPD a ČSSD.

To neděláš dobře, vládo, s tou komunikací. Nevyplatí se ti to, varuje odborník
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci po porážce v prezidentských volbách

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11593 lidí
A naslouchání je podle politologa přesně vlastnost, kterou vláda Petra Fialy není ochotna dělat. „Ono to tak vypadá, že vláda marketéry skoro ani nemá, protože rozhodně způsob komunikace je něco, co tu do značné míry brzdí, na to vláda dnes rezignuje nebo to ignoruje,“ říká Hloušek, vedoucí Mezinárodního politologického ústavu Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

„Chápu, že v koalici jsou strany, které se dlouhodobě neprofilovaly jako marketingové strany a které zdůrazňovaly zájmy, ideje a politickou zkušenost. Ale upřímně řečeno, pokud bychom marketing smrskli jen na umění komunikovat a vysvětlovat ty své kroky, tak tady vláda má významné deficity,“ pokračuje Hloušek v pořadu Osobnost Plus.

Rozhodně by podle něj měla vláda lépe lidem komunikovat penzijní reformu, problematiku státního rozpočtu a jeho deficitu, inflaci a další. „Jsou to všechno věci pro komunikaci složité, právě proto se musejí vysvětlovat profesionálně,“ dodává.

V budoucnu by se jinak nemusela vládě tato špatná komunikace vyplatit. „Kdy před parlamentními volbami byla situace podobná dnešku – nejistota v celé řadě problémů a kritických míst a vláda by i v předvolební fázi podceňovala komunikaci, tak se jim to může dost šeredně nevyplatit. Asi to nepovažují za tak důležité, trochu to ignorují, možná tomu úplně nerozumějí,“ přemítá Hloušek, podle kterého by se kabinet měl v takovém případě spojit s někým, kdo tomu rozumí.

V kontextu toho tvrdí, že vládu svým způsobem hodně drží opozičník Andrej Babiš kvůli svému neúspěchu v prezidentských volbách. Funguje to podle něj ale i naopak, kdy vláda pomáhá Babišovi. „Babiš v podstatě vládě pomáhá, ale zároveň vláda pomáhá Babišovi. Je to všechno propojeno, tak je ale politika propojena vždy,“ dodává, že nejde o žádné české specifikum.

Svou myšlenku o oboustranné pomoci dále rozvíjí: „Vláda zase Babišovi pomáhá tím, že se jí nedaří dotahovat některé věci, které slíbila. Že se jí nedaří vysvětlovat kroky, které dělá. Takže ono je to tak jako trošku vzájemné,“ uvádí Hloušek.

Hloušek rozhodně neočekává, že by se Babiš z politiky stáhl, alespoň do voleb do Evropského parlamentu nečeká žádné změny. Dnes prý Babiš ale nemá jinou možnost než začít lovit voliče SPD: „Že Babiš říkal, že sáhne po voličích SPD, to už se mu podařilo. Teď zkusí voliče SPD, Babiš se tím může stát rétoricky radikálnější a také se může zaměřit na témata, která do té doby obhospodařovala hlavně krajní pravice. Přestože vím, že do mnoha jejich témat už sáhl, jako například strašení migranty, tak může přitvrdit slovník,“ přemítá o dalším směřování hnutí ANO. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …