To není možné: Donald J. Trump totálně otočil, jde o dobrého známého Miloše Zemana

19.04.2017 7:21

Překvapivý zvrat v politice vůči Číně představil prezident USA Donald Trump. On sám jej však za zvrat vůbec nepovažuje a jedné z novinářek velmi temperamentně vysvětloval, že jeho politika je stabilní. V každém případě nyní mluví o čínském prezidentovi Si Ťin-pchingovi, kterého v kampani rozhodně nešetřil, jako o člověku, ke kterému cítí obrovský respekt.

To není možné: Donald J. Trump totálně otočil, jde o dobrého známého Miloše Zemana
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident ČLR Si Ťin-pching a prezident ČR Miloš Zeman se loučí u piva na terase Strahovského kláštera

Prezidenti Trump a Si se sešli na Floridě před necelými dvěma týdny a ačkoliv výsledky schůzky nebyly úplně katastrofální, bylo zjevné, že je mezi oběma množství rozporů. Jenže mezitím eskalovala korejská krize, při které USA vyslaly v odvetě za nepovolené jaderné zkoušky směrem ke komunistické KLDR své loďstvo a Pchjongchjang začal následně vyhrožovat USA jaderným útokem a smetením ze zemského povrchu.

Byl to právě čínský prezident Si, který jako klíčový spojenec přiměl Severní Koreu ke zklidnění rétoriky a v telefonickém rozhovoru mírnil i prezidenta Trumpa. Tím velmi podstatně přispěl ke zklidnění situace.

Donald Trump o Číně a jejím prezidentovi v kampani mluvil velmi nepěkně. Svou politiku k asijské velmoci jasně vymezil již v roce 2013 lapidárním vyjádřením na twitteru: „Čína není náš přítel. Čína není náš spojenec. Chce nás předstihnout a pokud se rychle nevzpamatujeme, povede se jí to.“ V podobném duchu pak pokračoval celou kampaň. Čínu kritizoval zejména za její měnovou politiku, která podle něj poškozuje obchodní partnery, z nichž USA jsou tím největším.

Po čínském zásahu do korejské nukleární krize však Trump v hodnocení Číny, a zejména jejího prezidenta Si Ťin-pchinga, výrazně obrátil. Na tradiční velikonoční slavnosti na zahradě Bílého domu zazněla z jeho úst skutečně nečekaná slova o respektu a dokonce souladu.

Když jej uprostřed slavnosti odchytila redaktorka televize Fox News, vykládal americký prezident do kamery: „Naše vztahy s prezidentem Si se rozvinuly skvěle. Je to úžasný člověk. Mluvili jsme spolu několik hodin a já jsem zjistil, že mezi námi funguje skvělá chemie.“ A pokračoval: „Dohodl jsem se s Čínou s ohromným respektem. Skutečně cítím obrovský respekt k jejich prezidentovi. Teď jsme viděli, co dokáže.“

Pak ocenil roli čínského prezidenta v aktuálních událostech: „On zapracoval skutečně skvěle.“ A vše uzavřel: „Tohle ještě nikdy nikdo neviděl. Ještě nikdy jsme neviděli tak pozitivní odpověď z Číny, jako nyní.“

Důvody svého obratu však prezident v improvizovaném interview pro Fox News naznačil také: „Co jsem podle vás měl dělat? Začít obchodní válku s Pekingem, když současně máme mnohem větší problém se Severní Koreou?“

CELÝ TEXT ZDE

Kromě toho zástupci americké vlády dál velmi tvrdě útočí na režim KLDR. Zejména viceprezident Mike Pence, který je právě na cestě po Asii. Ale také ministr obrany James Mattis, který řekl: „Vůdce Severní Koreje se stále snaží nezodpovědně provokovat odpalováním raket.“ Současně však Mattis ocenil roli Číny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …