To není pravda, že Ukrajincům nevěříme. Američané se ozvali

24.08.2023 8:15

Zakladatel ruské soukromé vojenské skupiny wagnerovců Jevgenij Prigožin je údajně po smrti. Washingtonský Institut pro studium války (ISW) nepochybuje o tom, že Prigožinovu faktickou popravu nařídil prezident Vladimir Putin. Mezitím Ukrajinci dál úspěšně postupují u obce Robotyne na jihu země. Z USA zaznívá, že Američané nadále věří v úspěch ukrajinské protiofenzivy.

To není pravda, že Ukrajincům nevěříme. Američané se ozvali
Foto: Repro Twitter
Popisek: Zničené tanky Leopard 2R

Anketa

Vnímáte Alexandra Dubčeka jako kladnou postavu našich dějin?

54%
41%
hlasovalo: 10690 lidí
V červnu zakladatel soukromé armády wagnerovců Jevgenij Prigožin zorganizoval protestní pochod svých žoldnéřů na Moskvu, o kterém se mluvilo jako o puči. Po pár hodinách však akci odvolal a jeho muži se vrátili do táborů. Byla uzavřena dohoda, že se Prigožin se svými muži přesune do Běloruska. A teď je podle ruských zdrojů mrtev. Letadlo, ve kterém letěl on a další wagnerovci, se zřítilo.

„Ruské zdroje rozšířily záběry, které zřejmě ukazují ruskou raketu zasahující letadlo s Prigožinem (Dmitrijem) Utkinem a dalšími veliteli Wagnera a trosky letadla. Zasvěcený zdroj tvrdil, že letadlo sestřelily dvě rakety S-300,“ napsal k pádu letadla washingtonský Institut pro studium války (ISW) s tím, že pád letadla je vyústěním dvouměsíčního tlaku na wagnerovce, jehož smyslem bylo Prigožina umlčet a oddělit ho jako zakladatele skupiny od jeho žoldnéřů, kteří se měli podřídit autoritě ruského ministerstva obrany, případně vstoupit do nových vojenských skupin, které mají nahradit wagnerovce kupříkladu v Africe.

„Putin téměř jistě nařídil ruskému vojenskému velení, aby Prigožinovo letadlo sestřelilo. Prvky ruské armády, zejména ruský ministr obrany Sergej Šojgu a náčelník generálního štábu armádní generál Valerij Gerasimov, by bez Putinova rozkazu Prigožina s velkou pravděpodobností nepopravili. Celá ruská politická a bezpečnostní sféra pravděpodobně považovala Prigožinovo další přežití po Wagnerově vzpouře za Putinovo rozhodnutí. ISW bude při dalším hodnocení vycházet z předpokladu, že Putin dal k Prigožinově vraždě příkaz, pokud se neobjeví důkazy o opaku. Předchozí hodnocení ISW, že Putin pravděpodobně Prigožina nezabil ze strachu, že by si rozhněval Wagnerův personál, tak pozbylo platnosti. Je možné, že Putin měl v úmyslu Prigožina popravit již delší dobu a že sestřelení Prigožinova letadla 23. srpna bylo načasováno náhodně, i když je to nepravděpodobné. Kremelská zpravodajská agentura RIA Novosti 23. srpna informovala, že Putin oficiálně odvolal z funkce velitele ruských vzdušných a kosmických sil (VKS) armádního generála Sergeje Surovikina spřízněného s Wagnerem a nahradil ho generálplukovníkem Viktorem Afzalovem. 23. srpna se v ruských státních médiích objevilo oficiální potvrzení Surovikinova odvolání ve stejný den jako Prigožinova vražda, což pravděpodobně není náhoda,“ uvedl institut.

Podle ISW bude nakonec pád letadla v ruském prostoru zarámován jako pokus o teroristický čin, který skončil smrtí deseti lidí včetně Prigožina.

Bezpečnostní analytik Frank Gardner pro BBC napsal, že Prigožinova smrt znamená konec wagnerovců v jejich současné podobě, neboř Prigožin měl charisma a kontakty, které u wagnerovců neměl takřka nikdo jiný.

„Od Mali až po Blízký východ tento bývalý prodavač párků v rohlíku navázal osobní kontakty s lidmi, díky nimž Wagnerova skupina úspěšně rozšířila svá chapadla nejméně v sedmi zemích, zejména v západní Africe. Těšil se také loajalitě, možná dokonce oddanosti tisíců svých žoldnéřských jednotek. Díky tomuto osobnímu charismatu, které je v ostrém kontrastu s často chmurným chováním ruských vojenských šéfů, bude těžké ho nahradit,“ napsal Gardner.

Většina proruských válečných blogerů podle institutu odmítla Prigožinovu smrt komentovat s tím, že o případu nemají dost informací. ISW spekuluje, že ke smrti Prigožina došlo přesně dva měsíce po vzpouře také proto, aby alespoň část blogerů psala raději o Prigožinovi a nevěnovala tolik pozornosti dění na ukrajinské frontě. Ukrajinci totiž dál úspěšně postupují v okolí obce Robotyne na jihu země.

„Geolokační záběry zveřejněné 22. a 23. srpna naznačují, že ukrajinské síly postoupily dále v Robotyne (10 km jižně od Orichivu) a kontrolují většinu osady a dosáhly dalších úspěchů západně od Verbove (18 km jihovýchodně od Orichivu). … Ukrajinský postup přes samotné Robotyne a případné osvobození osady připraví ruské síly o pozice u západního křídla ukrajinského průlomu, a poskytne tak ukrajinským silám větší manévrovací prostor pro zahájení útočných operací proti ruské sekundární obranné linii, která vede jižně od Robotyne až k západnímu okraji Verbove,“ uvedl institut s tím, že ruská druhá obranná linie bude pravděpodobně slabší, než prolomená linie první. Bude pravděpodobně plná dračích zubů – protitankových překážek a zřejmě tu podle ISW bude méně min.

Poradce pro národní bezpečnost USA Jake Sullivan a mluvčí Pentagonu generál Patrick Ryder se ohradili proti úvahám, že Spojené státy nevěří v úspěch ukrajinské protiofenzivy, která odstartovala na začátku června.

„Sullivan 22. srpna prohlásil, že Spojené státy nehodnotí, že válka na Ukrajině ‚je patová‘. Sullivan uvedl, že Spojené státy nadále podporují Ukrajinu v jejím protiofenzivním úsilí, a poznamenal, že ukrajinské síly pokračují v dobývání území. Sullivan poznamenal, že Spojené státy budou i nadále podporovat ukrajinské síly, které operují podle své taktiky a časového plánu a postupují podle strategických a operačních rozhodnutí svých velitelů a vedení. Ryder 23. srpna prohlásil, že je ‚nevhodné‘ vyvozovat jakékoli závěry o ukrajinské protiofenzivě, dokud boje pokračují na celé frontové linii a ukrajinské síly pokračují v postupu. Sullivanova a Ryderova prohlášení jsou pozoruhodnou reakcí na zprávu deníku Washington Post z 18. srpna, podle níž americká zpravodajská komunita vyhodnotila, že ukrajinská protiofenziva nedosáhne Melitopolu v západní Záporožské oblasti a nedosáhne svého hlavního cíle, kterým je přerušení ruského pozemního mostu na Krym,“ uvedl institut.

Mezitím Rusové podnikli další dronové a raketové útoky na různé cíle na Ukrajině. O jednom z takových útoků informoval server katarské televize Al-Džazíra.

Ukrajinský ministr vnitra Ihor Klymenko uvedl, že při ruském útoku na školu ve městě Romny na severovýchodě země byli zabiti nejméně čtyři lidé a čtyři zraněni. Všichni čtyři mrtví pracovali ve škole a byli mezi nimi její ředitel a zástupce ředitele.

Ukrajinská armáda a místní úřady uvedly, že Rusko zaútočilo na ukrajinskou jižní Oděsu a oblast na řece Dunaji, která je klíčovou oblastí pro vývoz obilí, přičemž drony způsobily požáry v obilných zařízeních.

Ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov uvedl, že ruské útoky na námořní a říční přístavy zničily za jeden měsíc 270 000 tun obilí. „Rusko systematicky zasahuje sklady obilí, aby zastavilo zemědělský vývoz,“ uvedl Kubrakov v příspěvku na sociálních sítích.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rusové se přizpůsobí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKocum , 24.08.2023 9:47:53
Ukrajinci mohou o něco postoupit, ale Rusové jsou v klidu. Pokud by byl problém, má Rusko kapacity na to Ukrajinu vymazat z mapy. Ten kdo si tohle neuvědomuje, může se nechat opájet nadějí. Ta naděje je ale z říše snů. Zbytečně pro planou naději umírají lidé na obou stranách. Evropa ekonomicky krvácí a západ se znemožňuje. Jenom můj názor.

|  12 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…