To nesrovnávejte. Ministr Herman čtenářům trpělivě odpovídal na téma komunismu a dnešního „nacistického“ Německa

11.04.2016 10:13

„Dnešní Německo skutečně není nacistické, to vás mohu ujistit. Německo, stejně jako i ostatní evropské země, se vypořádává s řadou vážných problémů, některé z nich i naznačujete, ale prozatím se mu to vcelku daří.“ Na otázky čtenářů ParlamentníchListů.cz odpovídal bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a současný ministr kultury Daniel Herman.

To nesrovnávejte. Ministr Herman čtenářům trpělivě odpovídal na téma komunismu a dnešního „nacistického“ Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

„Mně přijde, že dnešní Německo je nacistické. Akorát místo Židů to jsou bílí Němci, kteří mají menší práva než ostatní,“ uvedl svůj názor jeden ze čtenářů. Argumentoval tím, že dnes mají Němci „menší svobodu slova než migranti, což se například projevuje tak, že nemohou ani vyjádřit svůj nesouhlas s přijímáním migrantů, aniž by byli obviněni ze šíření nenávisti“.

„Dnešní Německo skutečně není nacistické, to vás mohu ujistit. Německo, stejně jako i ostatní evropské země, se vypořádává s řadou vážných problémů, některé z nich i naznačujete, ale prozatím se mu to vcelku daří. I nedávné volby v několika spolkových zemích ukázaly, že občané nejsou zásadně nespokojeni. Ano, uprchlická vlna nastoluje nové otázky a problémy, ale jsem přesvědčený, že naše evropské zákonodárství je natolik silné, že si i s touto výzvou dokážeme poradit, jak v ČR, tak v Německu a dalších zemích,“ zněla Hermanova odpověď.

Další čtenář se chtěl od bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů dozvědět, „kolik bylo obětí komunistického režimu za celých 40 let v ČR v porovnání s počtem každoročně nezaměstnaných v současné době“.

„Srovnáváte neporovnatelné. Po roce 1990 bylo vyhlášeno na čtvrt milionu rehabilitačních rozsudků. Popraveno bylo 248 osob, včetně Milady Horákové. Ubito ve věznicích bez soudu bylo kolem osmi tisíc osob, na hranicích zahynulo kolem 760 osob. Statisíce lidí byly nuceny opustit svou vlast, desetitisíce byly nasazeny k tzv. ‚černým baronům‘. Stačí?“ uvedl v odpovědi Herman.

Další čtenář se rozčiloval nad tím, že „dle publikace Orwellova ústavu jediné paměti (zjevný odkaz na Ústav pro výzkum totalitních režimů) bylo na hranicích v období 1948 až 1989 zabito 260 lidí“. Takové číslo dle čtenáře absolutně opomíjí počet vojáků pohraničních hlídek a stráží, kteří byli údajně zabiti při výkonu své služební povinnosti.

„Ano, na jihozápadní hranici vysokým napětím nabitého zadrátovaného komunistického Československa zahynulo mnoho vojáků právě kvůli těmto tzv. ‚ženijním zátarasům‘. Tzn., že jsou to oběti režimu, který taková zařízení na zabíjení lidí instaloval. A režim není anonymní, zodpovídali za to konkrétní lidé, které stíhá Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu,“ odpověděl na příspěvek čtenáře Herman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…