To řeší Pirát, přejde to k Bartošovi, hájil se Rakušan. Bartoš měsíce říká úplný opak

28.12.2022 7:32 | Kauza

Kauza úředníka odsouzence, který měl řídit agenturu NAKIT, vrhá velmi zajímavé světlo i na projekt Ivana Bartoše, kterým chce řídit Digitální a informační agenturu. Zatímco ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci se už měsíce snaží všechny přesvědčit, že agentura bude na jeho ministerstvu zcela nezávislá, Rakušan teď tvrdí, že agentura bude „pod Bartošem“.

To řeší Pirát, přejde to k Bartošovi, hájil se Rakušan. Bartoš měsíce říká úplný opak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a ministr vnitra Vít Rakušan

Server Neovlivní.cz upozornil, že v čele agentury zajišťující pro ministerstvo vnitra servis v komunikačních a informačních technologiích má od ledna stanout úředník, který byl kdysi pravomocně odsouzený za napomáhání zločinu.

Vladimír Chrástecký byl na ministerstvu spravedlnosti ředitelem odboru dohledu, který vypořádával návrhy na ministerské zásahy do trestních řízení. V roce 2010 obdržel návrh na podání stížnosti pro porušení zákona ve věci dvou zločinců, odsouzených za krádež 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury.

Referentka odboru navrhovala stížnost zamítnout, Chrástecký jí ale spis odebral a pověřil jiného referenta, který vypracoval souhlasné stanovisko. To Chrástecký následně předložil ministryni Daniele Kovářové, která jeho návrh akceptovala. Na základě stížnosti ministryně pro porušení zákona byli oba zločinci propuštěni a uprchli ze země. Nástupce Kovářové Jiří Pospíšil stížnost následně stáhl a oba muži byli nalezeni až po několika měsících v Thajsku a následně převezeni do ČR, kde pokračovali ve výkonu trestu.

Vladimír Chrastecký byl v roce 2013 odsouzen k podmínce spojené s pěti lety zákazu působení ve vedoucích funkcích ve státní správě. Později se neúspěšně snažil přesvědčit ministra Roberta Pelikána, aby jeho případ znovu otevřel. Od roku 2016 pak působí jako ředitel legislativy v Národní agentuře pro komunikační a informační technologie. Současně od ledna letošního roku působí jako vedoucí sekce Veřejné zakázky a hospodářská soutěž v Unii podnikových právníků. A od prosince v NAKIT řídí i její nadační fond.

Na konci roku končí v čele agentury Vladimír Dzurilla, kterého jmenovala ještě Babišova vláda. Řízením agentury měl podle Neovlivni.cz být po něm pověřen právě Chrástecký. Nový ředitel bude hledán ve výběrovém řízení, které ale ještě ani nebylo vypsáno.

Když se informace objevila v médiích, ministr Rakušan se hájil, že o úředníkově minulosti nevěděl, ale jestli je to pravda, tak by agenturu řídit neměl. Později dodal, že Chrástecký ještě žádné oficiální pověření nedostal, šlo prý o pouhou „nominaci“ ze strany náměstka za Piráty Lukáše Kolaříka.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dal ale od úředníka Chrásteckého ruce pryč. „O tomto pověření jsem byl těsně před svátky pasivně informován,“ sdělil novinářům.

Agentura má být převedena

Národní agentura pro komunikační a informační technologie je státním podnikem, který je od vzniku v roce 2016 servisní organizací Ministerstva vnitra v oblasti informačních a komunikačních technologií. Pokud začne platit novela, kterou se zřizuje Digitální a informační agentura, má být NAKIT převedena právě pod ní.

Vedle NAKIT je podle některých velmi podivné i obsazování ředitele samotné chystané agentury DIA. Na něj bylo „výběrové řízení“ vypsáno nikoliv na stránkách ministerstva nebo jiným obvyklým způsobem, ale inzerát ministr Bartoš pověsil pouze na svůj osobní profil na sociální síti LinkedIn.

Když se proti tomu ozvaly námitky a poslanci i senátoři požadovali vypsání normálního výběrového řízení, Bartoš nejprve tvrdil, že lidé z IT komunity se pohybují na LinkedIn, takže považuje za účelnější hledat právě tam.

Později začal tvrdit, že jeho hledání není žádným výběrovým řízením. Jen prý „hledá dvě tři jména“, která pak navrhne vládě. Ta následně jmenuje ředitele agentury DIA a převezme za jeho výběr kolektivně odpovědnost.

Objevily se informace, že funkce je šita „na míru“ bývalému pirátskému poslanci Ondřeji Profantovi, který po neúspěchu ve volbách pracuje pro ministra Bartoše. Druhým favoritem, o kterým se v kuloárech hovoří, je Michal Bláha z neziskové organizace Rekonstrukce státu.

V agentuře má vzniknout asi 200 nových pracovních míst, o kterých ministr Bartoš tvrdí, že budou obsazeny elitními IT experty, kterým chce nabídnout i náležité finanční ohodnocení (v důvodové zprávě k novele se hovoří o částce až 140 tisíc korun měsíčně).

Kromě toho mají být pod DIA převedeny tři odbory ministerstva vnitra, zabývající se digitalizací. A rovněž státní podnik NAKIT, který právě ve věcech souvisejících s digitalizací poskytuje státní správě servis.

Ministr vnitra Vít Rakušan, jehož resort přitom agenturu stále řídí, proto redaktorům bezelstně sdělil: „Já to vůbec nevěděl. NAKIT řeší náměstek od Pirátů, i vzhledem k tomu, že přejde pod digitální agenturu k Bartošovi,“, uvedl pro server Neovlivni.cz ministr vnitra Vít Rakušan.

Opomeňme, že zákon převádějící NAKIT pod DIA stále není schválen, a zaměřme se na onoho „náměstka od Pirátů“.

Tím je Lukáš Kolařík, v minulém volebním období místopředseda pirátských poslanců, který byl jako lídr jihočeské kandidátky Pirátů a STAN překroužkován a nedostal se do Sněmovny. Následně si absolventa střední odborné školy elektrotechnické s životopisem servisního technika a manažera prodejny elektroniky vzal Vít Rakušan na ministerstvo vnitra jako politického náměstka. Ačkoliv oficiálně neřídí žádnou ze sekcí ministerstva, uvádí o sobě, že „jeho témata jsou bezpečnost, informační technologie a dluhová problematika“.

Ještě zásadnější je ale tvrzení ministra Rakušana, že NAKIT „přejde pod digitální agenturu k Bartošovi“. Spojováním digitální agentury s ministrem Bartošem ministr vnitra vyvrací základní tezi, se kterou Ivan Bartoš vznik DIA prosazoval a kterou argumentoval ministrům, poslancům a senátorům. Podle Bartošových slov má být agentura na vládě zcela nezávislá a fungovat „mimo režim volebního období“.

„Digitalizace by neměla být „podagendou“ žádného z ministerstev“.

„Všechny státy, kde digitalizace frčí, tak to mají řízené nadresortně“.

„Není to tak, že ředitel DIA by byl ve stavu nějaké subordinance,“ řekl ministr Bartoš na dotaz ParlamentníchListů.cz při předvánoční tiskové konferenci k tématu spojení s ministrem či vicepremiérem pro digitalizaci, kterým je dnes právě Ivan Bartoš. Další dva citované výroky pocházejí ze stejné tiskové konference.

„Přejde to k Bartošovi,“ říká nyní Vít Rakušan.

Slova ministra vnitra, který na projektu agentury DIA s Bartošem od počátku participoval (podle účastníků se dokonce osobně účastnil jednání) tedy zpochybňuje důvěryhodnost slov ministra Bartoše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak snad už je každému jasné, proč STAN usiloval speciálně o místo ministra vnitra., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetakyskorodoktor , 28.12.2022 9:01:55

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…