To snad Babiš není blázen. Zeman v nemocnici: Právník nastínil divokou představu

16.09.2021 9:52

Miloš Zeman je v nemocnici a Hrad prozatím neinformoval veřejnost o tom, co se děje. Ústavní právník Jan Kysela v rozhovoru pro Právo popsal, co by následovalo, kdyby prezident zemřel, nebo nebyl dlouhodobě schopen vykonávat svou práci. To by byl zvláště v předvolebním čase problém, protože role prezidenta republiky je ve volebním čase a v povolebních vyjednáváních velmi důležitá. Premiér Babiš tvrdí, že Zeman je v pořádku a jeho stav není vážný.

To snad Babiš není blázen. Zeman v nemocnici: Právník nastínil divokou představu
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Partie na CNN Prima News

Prezident Miloš Zeman je v nemocnici. Premiér Andrej Babiš (ANO) ujišťuje veřejnost, že je prezident relativně v pořádku a jeho zdravotní stav není nijak vážný, ale víc informací veřejnost nemá. Ani od hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka, ani z jiných zdrojů. Ústavní právník Jan Kysela popsal, co by následovalo, kdyby se ukázalo, že prezident nebude schopen dočasně či dlouhodobě vykonávat svou práci.

„Pokud by zemřel nebo rezignoval, tak se jeho úřad uprázdní,“ poznamenal s tím, že v takovém případě by si pravomoci prezidenta rozdělili předseda Sněmovny a předseda vlády.

V krajním případě by se tak mohlo stát, že stávající premiér Andrej Babiš (ANO) dostane šanci zastavit své trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. „Ale předpokládám, že předseda vlády není blázen, aby se takovou cestou vydal,“ poznamenal profesor Kysela.

Pokud jde o povolební situaci, tak by nového premiéra jmenoval právě předseda Sněmovny. Jenže tomu současnému - Radku Vondráčkovi (ANO) vyprší mandát 21. října a pak bude muset Sněmovna volit nového předsedu.

Obecně považuje za problém, že s informováním o zdravotním stavu prezidenta to v historii Československa a České republiky vždy bylo poněkud složité. A bude na politické reprezentaci, zda a kdy dospěje k závěru, že už prezident není schopen vykonávat svůj úřad a musí ho zastupovat premiér a předseda Sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…