Tohle Američany nepotěší. Smlouva TTIP se nelíbí významným lidem ve Francii

07.07.2016 16:02

Podle francouzského ministra obchodu Matthiase Fekla je naprosto nemožné, aby dohoda TTIP vešla v platnost ještě v roce 2016. A vědí to všichni. Jak její stoupenci, tak její odpůrci, a dokonce i ti, kteří skálopevně tvrdí, že začne platit ještě letos. Informuje Euractiv.com.

Tohle Američany nepotěší. Smlouva TTIP se nelíbí významným lidem ve Francii
Foto: vttip.cz
Popisek: TTIP

„Myslím, že uzavřít dohodu v roce 2016 je nemožné, a všichni to vědí, včetně těch, kteří tvrdí opak,“ uvedl Fekl ve svém prohlášení, které je vůči TTIP nebývale kritické.

Francie však již dříve upozorňovala, že jednání odloží k ledu, jelikož USA údajně odmítá činit jakékoliv ústupky. Pravým důvodem však mohou být prezidentské volby, které se odehrají v dubnu a květnu příštího roku a současný prezident Francois Hollande si nepřeje, aby se z TTIP stalo předvolební téma.

„Čekáme na takové množství seriozních nabídek ze strany USA, že neexistuje žádná šance, že k něčemu dojde ještě před koncem funkčního období Baracka Obamy,“ dodal Fekl.

Dohoda TTIP se nelíbí ani francouzskému premiérovi Manuelu Vallsovi. Ten ji nedávno označil za „živnou půdu populismu“, která výrazně ublíží evropské ekonomice. „Řeknu vám to na rovinu, transatlantická dohoda nemůže existovat,“ konstatoval.

„Komise v posledních týdnech učinila několik velmi překvapivých prohlášení ohledně jednání, o kterých všichni vědí, že se nikam nehýbou,“ komentoval Fekl nedávné prohlášení obchodní komisařky EU Cecilie Malmströmové, která uvedla, že všechny členské státy jsou připraveny na uzavření dohody TTIP, která má vést k vytvoření největší zóny volného obchodu a investic.

Podle Fekla se ale její prohlášení absolutně neslučuje s představami Evropanů, kterým vadí, že nemají přístup na jednání a nevědí, o čem vlastně jeho účastníci rozhodují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …