Tohle fungovalo. Petr Hampl našel vzor dobrého režimu

02.11.2021 7:41 | Ze sítí

Socialismus nefunguje! Kapitalismus nefunguje! Alespoň podle sociologa Petra Hampla ne. A tak se rozhodl nabídnou třetí cestu. Nahlédněte.

Tohle fungovalo. Petr Hampl našel vzor dobrého režimu
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Petr Hampl na sociální síti Facebook prohlásil, že nefunguje ani socialismus, ani kapitalismus.

„Socialismus nefungoval, kapitalismus nefunguje, tak co tedy? Pominu teď na chvíli zanícené zastánce jednoho nebo druhého (socialismus prý nefungoval, protože to nebyl skutečný socialismus a kapitalismus nefunguje, protože to není skutečný kapitalismus). Zdá se, že dosud nejlépe fungovaly ekonomické a politické režimy, které převažovaly v západní Evropě přibližně mezi lety 1950 a 1980. Však se taky někdy mluví o ‚třiceti skvělých letech‘,“ konstatoval Hampl.

V těchto letech z jeho pohledu na západě fungoval hybrid socialismu a komunismu se silnými národními ekonomikami a významnou rolí odborů. A ač staré časy nelze vracet, Hampl má za to, že takovýto kapitalisticko-socialistický hybrid se silnou rolí národních ekonomik a rolí odborů může být cestou, po které bude možné se pohnout vpřed.

„Samozřejmě není možné ty staré časy vrátit a není možné znovu budovat starý model. Potřebujeme se dívat do budoucnosti. Ale snad je z toho poučení, že směsi, ve kterých jsou přiměřeně a pragmaticky užívána různá opatření, fungují lépe než “čisté” modely," dodal.

Petr Hampl o kapitalismu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …