Tohle má být nový policejní prezident. Zlé. Šlachta setřel Rakušana

19.12.2021 21:43 | Ze sítí

Předseda hnutí Přísaha a bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta ve svém facebookovém příspěvku zkritizoval nového ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Důvodem je jeho schůzka s policejním prezidentem Janem Švejdarem, který se následně rozhodl opustit řady policie. Rakušan však odmítá, že by na něj nějak tlačil, zpětně však schůzku hodnotí jako nevhodnou.

Tohle má být nový policejní prezident. Zlé. Šlachta setřel Rakušana
Foto: Hana Brožková
Popisek: Robert Šlachta

„Tak pan Rakušan pořádně ani nenastoupil jako ministr vnitra a už ukázal, že celému resortu a hlavně Policii ČR vůbec nerozumí. Scházet se tajně s policejním prezidentem a politicky na něj tlačit je přes čáru, ať si myslím o výkonu pana Švejdara cokoliv. Sám Rakušan to dnes uznal jako chybu. Prý šlo jen o jeden příspěvek na Twitteru a k odchodu nikoho netlačil. Tohle vyjádření je úplně nevěrohodné. Stejně potají se sešel se šéfem hasičů,“ rozebral Šlachta na svém facebookovém profilu.

„Horší je, že se tím vracejí ty časy, kdy nastoupí nový ministr a chce mít ‚svého‘ policejního prezidenta. To je naprosto nepřípustné a pro nezávislost policie velmi škodlivé. Navíc se už proslýchá, že novým policejním prezidentem by měl být první náměstek Martin Vondrášek, velký kamarád ODS z okruhu kolem Ivana Langera. Takže to je ta změna, kterou nám všem slibovali? Návrat starých pořádků a politizace policie. Rakušan to dělá buď naprosto cíleně, nebo z neschopnosti a nezkušenosti,“ dodal Šlachta.

Policejní prezident Jan Švejdar minulý týden oznámil, že podá žádost o odchod do civilu. Uvedl, že dospěl k názoru, že jeho setrvání ve funkci není žádoucí. 

Ve funkci skončí současný policejní prezident na konci března; podle zdrojů serveru Seznam Zprávy by na jeho funkci mohl nastoupit Martin Vondrášek. Ten je v současné době policejní „dvojkou“. Švejdar by podle všeho u nového šéfa resortu vnitra Víta Rakušana (STAN) nenašel politickou podporu. Nový ministr prý totiž nechce lidi, kteří působili ve vedení důležitých institucí pod vládou premiéra Andreje Babiše (ANO). 

Zároveň se oba muži neshodli na přístupu ke covidu-19. Švejdar podle všeho nevzbuzuje v Rakušanovi důvěru, že jeho muži dostatečně kontrolují dodržování protiepidemických opatření. Zároveň došlo i k neshodám kvůli povinnému očkování mužů zákona, kdy Švejdar uvedl, že v případě zavedení této povinnosti by mohlo odejít až deset tisíc členů policejních sborů. 

Rakušan už tehdy – i když se následně ukázalo, že dané číslo by tak vysoké nebylo – vyjádřil údiv nad tím, jak může vlastně chodit na kontroly někdo, kdo není očkovaný, nebo dokonce očkování zásadně odmítá. 

Lídr STAN Vít Rakušan však zároveň odmítá, že by na odchod policejního prezidenta nějak výrazně tlačil. „Rozhodně odmítám, že bych jako člověk, který ještě nebyl ministrem, na pana Švejdara vyvíjel nějaký tlak,“ sdělil Rakušan. Se Švejdarem se totiž sešel již před několika dny, jmenován ministrem byl však až v pátek. Zpětně však Rakušan uznává, že schůzka s policejním prezidentem byla nevhodná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …