Tohle na nás chystá ČSSD. Vyšší daně pro firmy i soukromníky

19.03.2013 12:14

Po sjezdu ČSSD se díky ostrému výroku stínového ministra financí Jana Mládka, který přirovnal živnostníky k parazitům, začalo diskutovat o nápadech ČSSD na reformu daní a odvodů. Hospodářské noviny přinášejí přehled změn, kterých bychom se po jejich volebním vítězství mohli dočkat.

Tohle na nás chystá ČSSD. Vyšší daně pro firmy i soukromníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stínový ministr financí Jan Mládek.

Změny by měly potkat například daně z příjmů firem. Zatímco dnes platí jednotná sazba 19 procent, nově by se obchodním společnostem zdanění zvedlo. Měly by platit 21 procent, těm, jejichž činnost je nějakým způsobem regulována, třeba bankám nebo mobilním operátorům, dokonce na 30 procent.

Daně by se změnily i fyzickým osobám. Nyní činí 15 procent ze superhrubé mzdy. Nově by měly být daně vypočítávány z hrubé mzdy a činit by měly 21 procent. Pokud by příjem přesáhl 100 tisíc, byla by částka převyšující tuto hranici zdaněna 38 procenty.

Změn se dočkají i živnostníci, a to zejména ve výši odpočtových paušálů. Jejich prostřednictvím si snižují daňový základ, pokud nechtějí prokazovat reálné náklady výkonu živnosti. Dnes je možné paušály uplatňovat v rozsahu 30-80 procent, nově by byly s výjimkou zemědělců a autorské tvorby všem sníženy na 25 procent. Zajímavostí je, že s podobným plánem přišel i současný ministr financí Kalousek, ale neprosadil jej proti ODS.

Rovněž důchodům se změny nevyhnou. ČSSD dlouhodobě avizuje, že zruší druhý pilíř důchodového spoření, do něhož si lidé mohou vyvést tři procenta svých odvodů z prvního pilíře, pokud si zároveň připlatí dvě procenta ze svého.

Změn se dočkají i dohody o provedení práce. Nyní se z nich neplatí zdravotní a sociální pojištění, pokud nepřesáhnou deset tisíc korun. Nově by se tato hranice měla snížit na tři tisíce. Podle stínového ministra financí Jana Mládka se nyní tato možnost využívá k mnoha trikům, jak se vyhnout placení pojistného.     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

14:47 Takže je to pravda. Studentská pečeť už opravdu stojí tolik

Studentská pečeť za 104,90? Je to pravda. Tolik už stojí čokoláda, která ještě loni byla pod stovku.…