Tohle všechno nebude? Už od prosince? Novinář Bartoníček otřesen z konference lékařů

29.11.2023 21:45

Stávka lékařů se blíží a novinář Radek Bartoníček z Aktuálně.cz je zděšen, jak obrovská omezení v nemocnicích dnes oznámili lékaři. Situace je podle něj vážná. Burcuje premiéra Petra Fialu (ODS), aby na čtvrteční plánované schůzce, která ještě může stávce zabránit, našel s lékaři společnou řeč. Na sociální síti X sepsul šéfa České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka za ostrou rétoriku vůči ministru zdravotnictví Válkovi, pokud mu jde o dohodu. Podle Kubka však ministr ukazuje, že mu na pacientech nezáleží.

Tohle všechno nebude? Už od prosince? Novinář Bartoníček otřesen z konference lékařů
Foto: Česká televize
Popisek: Nemocnice Brandýs nad Labem

„Přiznávám, že odcházím otřesený z tiskovky šéfa České lékařské komory a mladých lékařů, kde oznámili, jakým způsobem bude už od 1/12 omezena zdravotní péče v nemocnicích. Bude to obrovské omezení! Netuším, kdo způsobil tento stav, ale myslím, že premiér a ministr zdravotnictví musí při zítřejším jednání s lékaři najít kompromis, aby toto omezení nenastalo. Situace je skutečně velmi vážná. Toto je pro vládu mnohem větší problém než pondělní demonstrace odborů,“ bije novinář Bartoníček na poplach.

Viceprezident České lékařské komory (ČLK) a předseda Sekce mladých lékařů ČLK Jan Přáda se nechal slyšet, že „pro většinu pacientů bude situace diskomfortní“. Přáda je lídrem současných protestů tisíců nemocničních lékařů, kteří vypověděli od prosince přesčasovou práci. 

A Bartoníček zveřejnil záznam z dnešní tiskové konferenci, kde zástupci lékařů z různých nemocnic oznamovali, jak omezí od 1. prosince lékařskou péči. „Kromě těch, kteří se účastnili tiskovky, existuje mnoho dalších lékařů a nemocnic, kde má být péče omezena. Zabránit tomu může jen dohoda při zítřejším setkání lékařů s premiérem,“ dodává novinář.

Předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda na dnešní tiskové konferenci potvrdil, že se lékaři ve čtvrtek setkají s premiérem Fialou a stále jsou ochotni jednat.

V některých nemocnicích bude plánovaná péče omezena až z 80 procent. „Na jednotlivých odděleních dojde k omezení plánované péče o 80 až 100 procent, s tím, aby byla zachována alespoň péče akutní. V interních oborech se jedná o uzavření řady lůžek a přechod na tzv. víkendový provoz. Na chirurgických oborech je to zrušení téměř většiny plánovaných operací a přechod na víkendový provoz. Na specializovaných odděleních jako jsou jednotky intenzivní péče včetně té novorozenecké, pokud jeden z lékařů vypadne, onemocní nebo mu onemocní dítě, provoz – ani ten akutní – nebude bez toho, aniž by se porušoval zákoník práce, možný,“ přiblížil na dnešní tiskové konferenci lékař Tomáš Matějek z Fakultní nemocnice Hradec Králové.

„Na konec jsem dal šéfa České lékařské komory Milana Kubka, který ostře kritizoval ministra zdravotnictví. Možná by bylo dobré, kdyby zmírnil svůj slovník, pokud mu jde o dohodu,“ dodal k dalšímu zveřejněnému videu Bartoníček.

Kubek se předem omluvil pacientům, kteří se v následujících dnech setkají s menším či větším diskomfortem, a uvedl, že vůči dohodě a hledání kompromisů s vládou, potažmo ministrem zdravotnictví Válkem, je skeptický. „Samozřejmě budeme jednat do poslední chvíle, budeme se snažit uzavřít nějakou dohodu s vládou, ale přiznám, se že jsem stále více skeptický, vzhledem k naprosté zatvrzelosti ministra zdravotnictví Válka, který každým dnem prokazuje, že mu na pacientech opravdu vůbec nezáleží,“ řekl Milan Kubek ve své řeči, za kterou byl Bartoníčkem kritizován.

„Cílem je učinit medicínu a práci ve zdravotnictví atraktivní, více atraktivní než je dnes, abychom měli dostatek lékařů, zdravotních sester. A aby byla péče zajištěna nejenom v prosinci a v lednu, ale v následujících letech. A vzhledem k tomu, že politici jsou k našim opakovaným apelům naprosto hluší, že jim je lhostejné, jestli budou mít občané dostupnou zdravotní péči, tak nám nezbylo nic jiného, než přistoupit k takového akci,“ sdělil Kubek na tiskové konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …