Tohle zabolí: Prostě jsme se podívali, jak politici ANO makají v regionech

31.01.2015 4:40

Nejsme jenom politici, makáme, zní jedno z ústředních hesel stále úspěšného Babišova projektu. Co se týká vlastní prezentace jeho zástupců, realita je zcela odlišná. Poté, co skončily komunální volby, se většina z nových objevů české politiky doslova vytratila. A poslední zpráva od nich? I čtyři měsíce stará.

Tohle zabolí: Prostě jsme se podívali, jak politici ANO makají v regionech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stíny hnutí ANO

ParlamentníListy.cz zmapovaly kompletní portfolio zástupců hnutí ANO v České republice. Jmenovitě nás zajímala Praha a šest namátkou vybraných obvodů, dále jsme navštívili webové prezentace Klatov, Plzně, Třebíče, Karviné, Hlučína, Benešova, Kolína, Jičína, celého Karlovarského kraje, Trutnova, Hradce Králové, Blanska, Hodonína, Vyškova, Vsetína, Uherského Hradiště, Strakonic, Děčína, Litoměřic, Mostu, Pardubického kraje, Přerova a Mohelnice. Pakliže bychom měli hodnotit jako ve škole, jednoznačným výsledkem je lidově řečená "sardel" neboli pětka. Babišovi lidé, kteří před volbami tak makali, nyní v mediálním prostředí nedělají vůbec nic.

Začněme v metropoli, přímo v jejím centru, na Praze 1. Poslední příspěvek se na webu objevil 21. ledna letošního roku, počátkem ledna byl také naplněn Facebook. Ten sice skoro měsíc mlčí, ale oproti zbylým organizacím je pražská jednička opravdovým zázrakem. I když pro úplnost dodejme, že zpráva z 21. ledna popisuje dění víc než měsíc staré: Zasedání zastupitelstva: "Program byl poměrně nabitý, proběhly volby předsedy kontrolního výboru, do kterého byl zvolen za 3koalici 'My, co tady žijeme' Petr Burger, když na úvodním zasedání nebyl ze strany koalice podpořen návrh našeho lídra Jiřího Janouška." Samo jednání se uskutečnilo 16. prosince loňského roku. Typickým příkladem "makání" na svém mediálním obrazu je Praha 2. Ta čtenářům 30. 10. 2014 vzkázala: "Prostě se nevzdáváme!" A víc nic.

Praha 6 zanechala svou online stopu v půlce listopadu, Praha 10 pražské šéfky Radmily Kleslové je o něco lepší, když zkraje ledna vydala sérii fotek své vlastní předsedkyně, jak rozlévá polévku. "Na Štědrý den se před obchodním centrem Eden rozdávala výborná rybí polévka.“ O tom, že byla prostě dobrá, svědčí fakt, že jich starostka Radmila Kleslová a radní Dagmar Lešenarová rozdaly více než tisíc porcí, tvrdí web "Desítky". Praha 13 a 15 setrvává stále ještě v loňském roce. Jedinou skutečně zajímavou zprávu přinesla Praha 14: "Oblastní organizace hnutí ANO na Praze 14 si předminulou středu zvolila nové vedení. Dosavadního Vladimíra Tománka ve funkci předsedy oblasti vystřídal nový starosta Újezdu nad Lesy Zdeněk Růžička. Změny nastaly i na pozici dvou místopředsedů." I zde je patrné, jak pomalu PR oddělení pražské ANO pracuje, respektive nefunguje.

ParlamentníListy.cz se samozřejmě snažily zjistit, proč o sobě pražští zástupci nedávají vědět, ale k našemu "překvapení“ na dotazy nikdo nereagoval. Prostě nikdo.

Takže dál. Klatovy o sobě daly vědět v listopadu, Plzeň v říjnu. ANO v Plzeňském kraji se může opřít alespoň o Facebook, kde se pravidelně aktualizují novinky v rámci hnutí. Týkají se sice jen zasvěcených, protože jde o volby na všelijaké posty, ale minimálně se něco děje. Překvapivé je, že tamní ANO má právě na sociální síti Facebook pouhých 150 fanoušků. Klatovy ani další větší města z tohoto kraje se nám na Facebooku najít nepodařilo. Prostě tam nejsou.

Ještě nekončíme

Poměrně dobře, takže za tři, vypadá Vysočina. Ačkoli i zde je vidět, že všemu chybí hlava. Stránky Třebíče přejí vše dobré do nového roku a upozorňují na měsíce starou kandidátku do voleb. Havlíčkův Brod chce být transparentní, a proto ke konci ledna uveřejnil rozpis částek vynaložených do kampaně. Je z nich patrné, že od sponzorů dostalo hnutí třiadvacet tisíc korun anebo že poplatek do centrálního ANO činil necelé dva tisíce. Podobně dobře vypadá i "metropole" Vysočiny, Jihlava. Fotografie i texty pocházejí z ledna a ParlamentníListy.cz musí říct, že je to prostě dobré. Oproti tomu si člověk zaťuká na čelo, když se chce dozvědět více o dění ve Žďáru nad Sázavou. Administrátor nebo PR manažer zapomenuli na voliče a stránka je nedostupná. Leda byste trefili heslo. My zkusili zadat Andrej Babis, ale ani ten nezabral. Stránka zůstala kaput.

Desítky webových stránek ANO prostě přestaly fungovat

Nyní opravdoví záškoláci. Středočeský, Moravskoslezský a Královéhradecký kraj? Děs a hrůza. Ačkoli jsou zde předsedové, kteří mají mít PR na starost, opak je pravdou. Karviná nebo Hlučín o sobě daly vědět v listopadu, Benešov a Kolín taktéž. Raritou je Karlovarský kraj, poslední zmínka pochází ze srpna a drtivá většina webů je nedostupná. Nefungují ani Karlovy Vary. Co dělá jejich předseda Čestmír Bruštík, není jasné. Na svém Facebooku má jen pár desítek přátel, pravidelně se o něj nestará. Totožná situace je v Hradci Králové. Předsedkyní je Eva Matyášová, která za čtvrt roku neposlala tiskovou zprávu, má nefunkční web a lokální Facebook je složen víceméně z odkazů na zprávy. Ani jedna vlastní. Neúspěšný kandidát na primátora Václav Víška to po volbách také evidentně zabalil. Holt není funkce, není aktivita. Totožná situace je i ve východočeském Jičíně anebo Trutnově. Kdybyste právě o tomto městě hledali tiskové zprávy v souvislosti s ANO, narazíte, obdobně jako my, na datum 6. 5. 2013. "ANO upozorňuje na nebezpečí pro chodce v Trutnově," zní inkriminovaný text.

Ani v tomto případě nikdo z dotázaných nereagoval. Prostě nereagoval.

V kritice musíme pokračovat přes Jihomoravský a Zlínský kraj. Kroměříž nefunguje, uherskohradišťská buňka ANO glosovala naposledy 20. 12. 2014, Vsetín ještě dříve. Rožnov pod Radhoštěm je zamrzlý na začátku prosince loňského roku, přičemž je důležité vědět, že právě Rožnov má největší počet obyvatel ve věku 35 - 39 let, tedy těch internetově nejaktivnějších. Místním to asi nikdo neřekl a předsedkyni Janě Malcové rovněž ne. Korunu všemu dodal krajský předseda Zlínského kraje Vladimír Zejdl. Ten jako jediný v oblasti nepoužívá "firemní" e-mail ANO, ale americký gmail. Situace se nezměnila ani v Olomouckém kraji. Jedinou novinkou, a znovu musíme konstatovat, že pouze pro zasvěcené, je oznámení, že: "ANO v Olomouckém kraji má nové vedení, Adam Kalous zvolen místopředsedou krajské organizace." Sdělení se sice líbí hned devatenácti lidem, ale bližší informace jsou k nenalezení. Kdo je Kalous, odkud se vzal, co má za sebou a především před sebou? Nevíme. Je to škoda, protože místní Facebook je pečlivě spravovaný, přehledný a s dostatkem informací. Dotazy na správná místa: Předseda Ladislav Okleštěk, lidé z oblastí a další, nepřinesly nic nového.

Jedinou výraznější aktivitou v rámci Ústeckého kraje je Chomutov. Tam se totiž kvůli kupčení s hlasy konají opakované volby. Místním členům a voličům napsal sám pan předseda. Poslal kartičku, kde je nabádá, aby přišli volit. Paradoxem zůstává, že podle našich informací se právě chomutovské ANO totálně rozpadá.

Co závěrem? Prostě špatné. Už nemakají…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový, Lívia Ševčíková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…