Toho bych se chtěl dožít, zasnil se Babiš při debatě ve stodole. A ujistil, že není pánbůh

03.09.2014 21:39

Jihočeská obec Řepice je držitelkou ocenění Vesnice roku. Právě zde Česká televize zahájila sérii debat před komunálními volbami. O čerpání evropských dotací do místní stodoly přijel debatovat ministr financí Andrej Babiš. Partnery mu dělali starosta Řepice Martin Vysoký a ekonom Jiří Fuchs z poradenské společnosti Cyrrus Advisory.

Toho bych se chtěl dožít, zasnil se Babiš při debatě ve stodole. A ujistil, že není pánbůh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Vicepremiér hned v úvodu ocenil, že v naší zemi je z více než šesti tisíc obcí více než pět tisíc těch malých, do tisíce obyvatel. „V tomhle počtu je to dobré, protože vy si tu můžete pana starostu ohlídat, jak to řídí, jestli nekrade, a s tím my v Praze máme větší problém,“ uvedl Babiš, podle kterého je takovéto rozložení samosprávy do malých obcí, které se dají snadno kontrolovat, optimální.

Podle Babiše si Václav Klaus v lednu 1993 měl přečíst knihu Jana Bati „Budujeme stát pro 40 milionů“, který to všechno naplánoval již v roce 1937. „A měl si udělat audit, co nám tu po komunistech zůstalo a nastavit nějakou strategii,“ káral ministr exprezidenta.

Tato absence koncepce se podle něj projevila například při čerpání evropských dotací. „My jsme ani nepochopili, co jsou evropské dotace zač. To byly peníze z Evropské unie, které tu byly připraveny pro nás,“ vysvětloval ministr, načež spočítal, o kolik stovek miliard jsme přišli. „Byla to obrovská suma. My jsme nepochopili, že stát má chodit za starosty a říkal jim: Ty nemáš čističku? Tak si požádej EU. Ten stát měl být vstřícný a pomáhat takto těm obcím,“ vykládal Babiš s tím, že ve skutečnosti byl vstřícný jen ke korupčníkům, kteří tyto fondy zneužívali. Podle něj stát vůbec neusiloval o to, abychom z těchto peněz vyčerpali maximum. „A my to teď musíme napravit,“ ujistil.

Realizuje se něco jiného, než lidé chtějí

Starosta Vysoký ale později namítl, že má občas pocit, že se nikdo lidí neptá, jaké projekty by chtěli realizovat, a díky tomu se občas provádějí projekty, o které občané příliš nestojí. „Občas se tu hájí zájmy jiných skupin a ne občanů,“ zalitoval. Podle něj si rozvojové programy často vytvářejí úředníci sami. „A ten rozvoj obcí začíná občas jít úplně jiným směrem, než by chtěli lidé, kteří tam žijí,“ upozornil.

„Já žiju také v malé obci, dva a půl tisíce obyvatel, takže já vím, co taková obec potřebuje - novou školku, auto pro hasiče,“ vypočítával ministr Babiš. Pak ale vysvětlil, že základ operačního programu udělala předchozí vláda, a omezení, která jsou s tím spojená, se nedají prolomit. „My děláme, co můžeme,“ ujistil. Připustil, že řadu věcí též diktuje Evropská unie.

K tomu vystoupil i místní podnikatel, který pohovořil o zkušenostech své malé firmy s žádostí o dotace. „Najali jsme si pražskou firmu, ta si řekla dopředu o dvě procenta z částky, tak jsme jí je zaplatili, ona se na to podívala, řekla, že jsme neperspektivní, a tím to skončilo,“ vyprávěl podnikatel. Malé firmy podle něj nemají šanci. „Když nenasypete, nemáte,“ shrnul.

Zjistil jsem, že je to tisíckrát horší, než jsem si myslel, bědoval Babiš

„Ve Švédsku úředník vyplní za vás daňové přiznání, a ještě se zeptá, zda je to správně. Toho bych se u nás chtěl někdy dožít,“ zasnil se ministr. Když se jej ale moderátor Václav Moravec zeptal, zda se toho dožije, Babiš vyletěl: „Tenhle stát jde dvacet pět let do nějaké cesty, a je v rozkladu. Já jsem přišel na ministerstvo a zjistil, že je to tisíckrát horší, než jsem si myslel,“ volal.

Ve státní správě je podle něj třeba úplně změnit atmosféru. „Dneska na finanční úřad přijde borec, který pět let vykazuje ztrátu, přitom tam přijel v bentley, a řve tam na naše úředníky, co si to dovolují ho kontrolovat, a ptát se, kde vzal peníze na to bentley. To by si nikde jinde nedovolil, a to se musí změnit,“ vysvětlil Babiš, jak bude vypadat k občanovi vstřícnější úřad.

V dalším průběhu debaty se jej moderátor Moravec ptal, zda se podle něj lépe řídí „malá obec jako malá firma“, nebo „velký stát jako velká firma“. „Já jsem skutečně zjistil, že stát se jako firma řídit nedá, ale ministerstvo jako firmu řídím,“ ujistil za výkřiků moderátora Moravce, zda k tomuto zjištění potřeboval rok ve funkci.

„Firma není o tom, že chcete prachy pro sebe. Firma, to je zodpovědnost,“ vrátil se k tématu ještě později. „Není prostě pravda, že ten kapitalista tam krade pod sebe,“ dodal. Pak vypočítal, co všechno musí podnikatel svým zaměstnancům zajistit. „A dneska je to těžké, protože ten stát jim moc nepomáhá,“ dodal.

Debata se pak přesunula na kandidáty hnutí ANO. Podle Babiše se občas stane, že se objeví kandidát, který má problém a musí být z kandidátky vyškrtnut. „Já nemám agenturu ABL, abych si je všechny proklepl,“ vysvětlil Babiš. Podle něj o politiku není takový zájem a každý politický subjekt musí bojovat s lidmi, kteří se na něj chtějí přisát. „Já na rozdíl od politických stran přiznám, že jsem udělal chybu, no tak ji napravím. Já nejsem pánbůh,“ ujistil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…