Tolik prý Petr Kellner tratí v Rusku

10.12.2014 10:01

Na ekonomické sankce vůči Rusku doplatil i nejbohatší muž Česka Petr Kellner. Jeho Home Credit trápí slabý rubl. Podle informací Lidových novin společnost za prvních devět měsíců letošního roku vykázala ztrátu 1,85 miliardy. Nicméně zabavování majetku zahraničním podnikatelům prý už nehrozí. Putin má totiž zájem udržet investory v zemi.

Tolik prý Petr Kellner tratí v Rusku
Foto: red
Popisek: Majitel skupiny PPF Petr Kellner

Důsledky hospodářských sankcí dopadají i na zahraniční podnikatele. Nehrozí jim sice zabavování majetku, ale slabý rubl citelně ovlivňuje jejich výsledky. LN uvádějí příklad Petra Kellnera. Ten totiž v Rusku působí se svou společností Home Credit, která poskytuje spotřebitelské úvěry a patří pod PPF. První tři čtvrtletí pro ni nebyly příznivé a vykázala prý ztrátu zhruba 1,85 miliardy. Respektive společnost HCFB – Home Credit & Finance Bank.

„Makroekonomická situace se v Rusku dál zhoršuje,“ řekl šéf HCFB Ivan Svítek. Rubl oslabují jednak sankce Západu a také nízká cena ropy. Ruská měna tak od léta zaznamenala čtyřicetiprocentní pokles. To pochopitelně zdražuje dovoz komodit a občanům snižuje koupěschopnost. Mnozí prý nemají na splácení úvěrů a to se projevilo i v počtu poskytovaných půjček. Jejich celkový objem prý poklesl o 34 procent.

Putin chce investory udržet v zemi

„Slabý rubl nemůže neoslabovat výsledky skupiny,“ uvedl podle LN mluvčí Home Creditu Milan Tománek. Další nepříznivé okolnosti pro Kellnerův byznys jsou nejen zpřísněná pravidla pro poskytování úvěrů, ale také to, že úvěrovou bublinu prý HCFB zaznamenala už loni v létě.

Nicméně Moskva údajně ustoupila od silné rétoriky a nejčernější scénáře pro zahraniční podnikatele se nenaplňují a pravděpodobně ani nehrozí. Ty obsahovaly i výhrůžky zabavování majetku byznysmenům i firmám. Tyto hrozby, které zaznívaly i z parlamentu, utichly. Prezident Vladimir Putin má prý zjevně zájem na tom, aby investoři ze země neutíkali.


 

reklama

autor: dkr

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…