Tolik útoků na Lipovskou! Duka zapojil Masaryka

19.05.2021 7:21

Členka Rady ČT Hana Lipovská, která stupňuje tlak proti generálnímu řediteli České televize, čelí útokům Jana Graubnera, předsedy České biskupské konference (ČBK), která Lipovskou do rady nominovala. Nyní ji však vyzývá k rezignaci. Na její obranu opět vystoupil kardinál Dominik Duka s tím, že si za nominací Lipovské stojí.

Tolik útoků na Lipovskou! Duka zapojil Masaryka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Podle kardinála Duky radní Lipovská čelí „dalšímu kolu nevybíravých útoků“. Zdůraznil, že za její nominací do Rady ČT si nadále pevně stojí. „Cítím za svou povinnost podobně jako už poněkolikáté zopakovat, že si za nominací Dr. Lipovské do Rady ČT pevně stojím, stejně jako za svým názorem na otázku jejích odborných a morálních kvalit,“ uvedl ve svém facebookovém příspěvku, kde připomněl, že za nominací stála celá řada vynikajících referencí na odborné zázemí Lipovské.

Církvi proto nenáleží, aby do její práce v Radě České televize zasahovala. „Není úkolem církve kontrolovat hospodaření veřejnoprávních médií ani mechanismy jejich vnitřního fungování. Nemáme do těchto záležitostí vhled, a proto také spory mezi jednotlivými členy Rady ČT či jejich spory s vedením České televize nekomentujeme,“ upozornil Duka.

„Je nám líto, že od svého nástupu do Rady ČT musí čelit nevybíravým osobním útokům. V této souvislosti bychom rádi připomněli slova prezidenta T. G. Masaryka, který říkal, že bez slušnosti a zbožnosti není demokracie možná,“ uzavřel kardinál.

Jeho slova jsou reakcí na kritiku předsedy ČBK Jana Graubnera, olomouckého arcibiskupa, kterého působení Lipovské v Radě České televize značně znepokojuje.

„Aktivity a chování paní Ing. Hany Lipovské mě po jejím zvolení do Rady ČT překvapily. Mrzí mě, že členka rady, kterou nominovala Česká biskupská konference, vyvolává dojem, že hájí zájmy některých konkrétních skupin a osob,“ uvedl Graubner ve svém stanovisku.

Na základě toho vyzval Lipovskou k rezignaci: „Jediné, co mohu udělat, je paní Lipovskou vyzvat, aby zvážila své setrvání v Radě ČT a abdikovala. To jsem však už udělal,“ pokračoval Graubner, který podle svých slov chápe a sdílí obavy veřejnosti.

Stanovisko Graubnera najdete ZDE.

Graubner totiž před časem obdržel dopis, jehož autoři varovali, že Lipovská svou roli v radě pochopila jako konfrontační a její útoky na ředitele ČT mohou způsobit zablokování komunikace mezi ředitelem a radou.

Lipovská je pro Graubnera velkým ponaučením. „Paní Lipovská byla ze strany ČBK do Rady ČT navržena pro svou odbornost ekonomky, neboť panovalo přesvědčení, že právě tato její profese by mohla být České televizi ku prospěchu. Pro ČBK, které jsem nyní předsedou, je to citelné ponaučení,“ dodal na závěr.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…