Tománková dolovala z Fialy zásadní odpovědi. Narážela do zdi: „Pracujeme na tom. Nebudu to komentovat.“ Když to viděla Schillerová...

02.01.2022 17:00 | Ze sítí

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) se opřela do premiéra Petra Fialy, který v nedělní Partii na CNN Prima NEWS tepal bývalý kabinet a ostře kritizoval její neschopnost domluvit se anglickým jazykem. Jeho vláda je na tom podle něj po všech stránkách daleko lépe. Namísto toho, aby předestřel jasné plány, jak snížit deficit státního rozpočtu, měl podle ní nový předseda vlády výstup plný „výmluv, mlžení a neznalosti“. Zastání našel u exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Tománková dolovala z Fialy zásadní odpovědi. Narážela do zdi: „Pracujeme na tom. Nebudu to komentovat.“ Když to viděla Schillerová...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová.

Bývalou šéfku státní kasy Fiala svým řečněním o nezodpovědném rozpočtu vytočil doběla. Jeho vyjádření obratem okomentovala na svém twitteru. Sepsula jej především za to, že proti kritice minulé vlády nebyl schopen postavit konkrétní řešení.

„Novoroční Partie Terezie Tománkové se klidně mohla přejmenovat na ‚Pan premiér a jeho osmý pád Kudy kam?‘ Alibismus, výmluvy, bezradnost, neznalost,“ konstatuje Schillerová na sociální síti.

„Nejčastější věta Petra Fialy: Pracujeme na tom, nebudu to komentovat. Mlžení pokračuje nejen v otázce škrtů,“ dodala exministryně.

 

 

 

Fiala v Partii kritizoval minulou vládu za to, že její hospodaření skončilo vysokým deficitem statního rozpočtu. Nyní stát začíná hospodařit v tzv. rozpočtovém provizoriu, Fiala chce ušetřit a snížit schodek rozpočtu o 80 miliard na 300 miliard.

Moderátorka Terezie Tománková se proto zajímala, kde takovou částku hodlá jeho vláda ušetřit, premiér nebyl však příliš konkrétní.

„No, hodně brzy. Na rozpočtu intenzivně pracuje tým kolem pana ministra financí. Musíme ho ve vládě schválit do konce ledna.

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí

Jak se tedy ministrovi financí daří škrtat, aby to nepocítili lidé, nebyli na tom biti a nebyly ohrožené ani investice a ekonomický růst?“ zněla další otázka Tománkové.

Fiala se nadechl a spustil: „Zprávy mám... průběžné. Ale nebudu to komentovat do té doby, než bude předložen ten návrh jako celek. My také chceme to... to trošku dělat jinak,“ zasekl se.

„My nechceme dělat politiku, kdy ministr chodí za ministrem financí a pak se veřejně přetahují, kdo kam přidal. My chceme, aby to bylo rozhodnutí vlády a dobře nachystané. Snížení deficitu musíme dosáhnout,“ rozčiloval se s tím, že Babišova vláda vytvořila obrovský dluh, který budeme muset splatit.

I potřetí tak zazněla opět otázka, zda už ví, kde ministr financí hodlá škrtat. „Nechceme, aby to občané této země pocítili, detaily teď nebudu komentovat. Počkejme na výsledné rozhodnutí,“ naznačil pouze, že by mělo jít o věci týkající se provozních výdajů či dotačních titulů.

V narážce na špatnou jazykovou vybavenost Schillerové se věnoval premiér také jazykové vybavenosti svých kolegů ve vládě. Ze strany médií je kvůli své slabší angličtině kritizován např. ministr financí Zbyněk Stanjura. Fiala doufá, že nejen on si svou angličtinu ještě vylepší, aby obstál při neformálních jednáních v rámci EU.

„Kolegové, kteří s tím mají problémy, na tom pracují. Já to pokládám za věc, kterou musíme zlepšovat. Ta schopnost domluvit se cizími jazyky je v Evropě potřebná,“ uvedl Fiala, podle něj se kritizovaní ministři teď dorozumí lépe než Schillerová.

Kritiky, podle kterých Fiala nezkonkretizoval řešení, pak na svém twitteru Kalousek upozornil: „Nechápu kritiky projevu Petra Fialy. Hlavní problémy tohoto roku pojmenoval jasně a směry řešení také. Především bych zdůraznil pasáž, že problémy jednoduchá řešení nemají a výsledky se nemohou dostavit ihned. Tu pasáž bychom si měli občas znovu přečíst, až budeme netrpěliví,“ napsal Kalousek dříve k jeho novoročnímu projevu, čímž se přidal k koaličním kolegům Fialy, kterým se vystoupení premiéra očekávaně líbilo. Stejně tak i příznivcům nové vlády, a to i ze strany některých novinářů.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…