Tomáš Cikrt označil Babiše s Okamurou za individua

06.11.2013 11:03

Někdejší mluvčí Ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt hodnotí předčasné volby jako neúspěch demokracie. "Téměř sedmdesáti procentům Čechů nestojí demokratické politické strany za to, aby jim dali svůj hlas. Přes 40 procent lidí rovnou zůstalo doma. Zhruba stejné procento z těch, co volit šli, vybralo tři uskupení, pro něž je současná podoba liberální demokracie jenom trpěnou komplikací," píše.

Tomáš Cikrt označil Babiše s Okamurou za individua
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Tomáš Cikrt

Novinář a mluvčí Tomáš Cikrt si nebere servítky v hodnocení stran, které se probojovaly do Poslanecké sněmovny. Hnutí ANO Andreje Babiše označuje za "neofašistické hnutí vedené bývalým komunistou a pravděpodobně agentem StB". Nezamlouvá se mu ani jeho plán řídit stát jako firmu.

Komunistická strana zase podle něj dál hlásá zločineckou ideologii a také ji vede bývalý agent StB, jenž je k tomu prý na svou minulost hrdý. Nit suchou nenechává ani na hnutí Úsvit Tomia Okamury. "A konečně ryze populistickou partu založil upovídaný muž, který doporučuje Romům, aby se odstěhovali do Indie," píše Cikrt.

Celý článek Tomáše Cikrta ZDE.

Tyto strany dostaly celkem 40 procent hlasů, Cikrt se ptá, zda je to pro "taková individua" hodně nebo málo. Připomíná příklad z nedávné historie. "V roce 1992 získalo Hnutí za demokratické Slovensko přes 37 procent hlasů a Vladimír Mečiar na několik let zatáhl zemi do ekonomického, politického i mravního úpadku. Někdy prostě stačí relativně málo, a když jsou demokraté oslabeni a nejednotní, moc leží na zemi a lze ji snadno uzmout," varuje bývalý mluvčí.

ANO by mělo jít do vlády

Cikrt doufá, že hnutí ANO vstoupí do vlády, čímž by mohlo ztratit svůj "panenský pel" a snad by příští volby nevyhrálo. Obává se ale, že sociální demokraté půjdou do vlády za každou cenu, tedy i za cenu, že nechají hnutí Andreje Babiše "žít v klidu v závětří", čímž by mu umetli cestu k budoucímu vítězství.

Pravicové strany by měly vzít porážku jako výzvu a příležitost. "Otevřít se novým tvářím i příznivcům, kteří nemusejí být členy, ale mohou přispět svojí erudicí a ochotou podílet se třeba na tvorbě programových dokumentů," radí Cikrt. Jednotlivé subjekty by pak neměly jen soupeřit, ale také spolupracovat, najít přiměřenou platformu pro vzájemnou komunikaci.

"Společný volební program sice má mít konzervativní základ, ale měl by být i dostatečně vstřícný vůči městským liberálům, má-li mít vůbec šanci prorazit. A zcela je třeba zapomenout, kdo je 'klausovec' a kdo 'havloman' a přestat s dalšími hloupými nálepkami jako je 'pravdoláska' nebo 'kmotr'," pokračuje Cikrt.

Pravice navíc podle bývalého mluvčího vyhraje volby jen tehdy, když najde schopného "prodavače". "Bez prodavače s notnou dávkou charismatu, zjednodušeně řečeno osobní přitažlivosti, nemá pravice žádnou naději. Její osud je závislý na jeho nalezení. Hledá se ON nebo ONA. Zn: Prodavač na plný úvazek," uzavírá Cikrt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …