Tomáš Haas udeřil na „experty“ na politiku USA: Že je Trump nečitelný a neřízená střela? Lež! Podívejte se, co napsal před 16 lety

13.11.2016 15:00

Publicista Tomáš Haas shrnul ve svém textu, který zveřejnil i server ParlamentníListy.cz, vše, co si podle něj myslí americký republikánský prezident Donald Trump.

Tomáš Haas udeřil na „experty“ na politiku USA: Že je Trump nečitelný a neřízená střela? Lež! Podívejte se, co napsal před 16 lety
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Úvodem Haas zmínil, že Trumpovy názory může znát každý, kdo se o Ameriku, společnost, ekonomiku a politiku jen trochu zajímá. „Od osmdesátých let Trump napsal nejméně deset knih. Těm novinářům, komentátorům a analytikům, kteří se považují za experty na americkou politiku a USA a píší o tom, že ‚nikdo nezná jeho názory‘, bych doporučil zejména jeho ‚The America we deserve‘ (Amerika, jakou si zasloužíme),“ uvedl Haas. Zastává se tak Trumpa, že není neřízenou střelou, ale že jeho názory na většinu politických témat jsou dlouhodobě konzistentní. 

Následně připomíná, co Donald Trump v roce 2000 říkal o politice a o americké společnosti. 

„Američané se podívají do zrcadla, a co v něm vidí, je občan jediné dnešní supervelmoci s velkým a dobrým srdcem. Máme toho dost, čím se můžeme chlubit. Jsme připraveni bránit jiné národy, když jsou ohroženy. Jsme první na světě v humanitární pomoci a pomoci chudobným národům. Pro všechny jsme jejich vytouženým obchodním partnerem, každoročně přijímáme uprchlíky a imigranty v řádu milionů, vytahujeme z insolvence cizí vlády a podporujeme slabé vlády, jsme mediátory jednání pro řešení spletitých cizích sporů. Máme ozbrojené síly, skvadrony letectva a flotily rozmístěné kolem celého světa,“ uváděl mimo jiné Trump podle Haase.

A co říkal v otázce imigrace? „Nevládní organizace zabývající se imigrací nemají právo vyvolávat protesty a požadovat zvláštní práva, speciální služby a privilegia. Nemůžeme si dovolit přijímat imigranty jen z laskavosti. Pokud někdo vstoupí do naší země tím, že překročí naše zákony, jak si můžeme být jisti, že se z něj potom stane řádný, zákony respektující občan? Buďme velmi opatrní, přijímejme jen tolik imigrantů, kolik jich dokážeme absorbovat. Prvním pravidlem je, že se musíme postarat především o naše občany,“ popisuje Haas. 

  • Původní text najdete ZDE

Zmiňuje i mezinárodní vztahy, vzdělání a terorismus. „Na to, že kniha byla napsaná před a vyšla zároveň s útokem 9. 11., je překvapivé, jak se jeho přesně formulované obavy vyplnily,“ píše Haas. „Množství Ameriku nenávidících potenciálních útočníků každým dalším dnem roste. Naše početná vojenská dobrodružství, z nichž některá mohou být oprávněná a mnohá nikoliv, vytvářejí v obou případech legie lidí, kteří chtějí pomstít smrt svých příbuzných, svých souvěrců nebo spoluobčanů. To je jedna z cen udržování míru, kterou musíme vždy brát do úvahy,“ uváděl prý Trump.

„Ano, mnoho z té 16 let staré knihy je setřeno rychle plynoucím časem a událostmi. V mnohém lze s Donaldem Trumpem nesouhlasit a mnohé lze brát se špetkou soli. To základní ale je, že Donald Trump odkryl karty před patnácti lety, že je zde, v této a jiných jeho knihách i jeho článcích, vystoupeních a rozhovorech. Že jsou lehce dosažitelné a že ukazují, že Donald Trump je v základních věcech dlouhodobě konzistentní a čitelný. Říkat dnes, že nevíme, kdo je Donald Trump, a že je neřízenou, nekonzistentní střelou, je přinejlepším mýlka, ale velmi často je to lež,“ uzavřel Haas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…