Tomáš Halík: Referendum? Pro mě nástroj populismu

04.02.2015 12:24

Slováci budou za několik dní v kontroverzním referendu rozhodovat o ochraně tradiční rodiny. Katolický kněz Tomáš Halík to ale nevidí rád. Referenda jsou prý nebezpečný nástroj populismu. Uvedl to v rozhovoru pro slovenský server Aktuality.sk, kde také nastínil největší problém dnešní české společnosti. Souvisí s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Tomáš Halík: Referendum? Pro mě nástroj populismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

„Já jsem zastáncem parlamentní, nikoliv tzv. „přímé demokracie“, a tudíž v referendech (kromě lokálních problémů v malých obcích) vidím nebezpečný nástroj populismu,“ uvedl Halík v rozhovoru pro slovenský server, který v českém překladu uveřejnil ekumenický zpravodajský portál Christnet.cz.

O důležitých otázkách by dle jeho názoru měli rozhodovat zvolení zákonodárci, ovšem vždy až po důkladné celospolečenské debatě, v níž především zazní hlasy kompetentních odborníků. Halík si prý ale nevšiml, že by referendu na Slovensku podobná důkladná, klidná a věcná debata předcházela.

Celý rozhovor k přečtení ZDE

V rozhovoru pro slovenský zpravodajský portál se Halík vyjádřil i k tomu, co považuje za největší problém dnešní české společnosti. „Jak čelit těm, kteří by nás chtěli odvést z rodiny evropských národů, spojených kulturou Západu, zpátky na divoký Východ, jak varovat ty, kdo nevidí snahy Putinova režimu vytvořit novou verzi sovětské říše a posílit svůj vliv v bývalých koloniích včetně našich zemí,“ zněla jeho odpověď.

V této souvislosti ho prý zklamali někteří kněží či laici, s nimiž spolupracoval v době disentu. „Někteří, s nimiž jsme si tenkrát výborně rozuměli, mne nemile překvapili po pádu komunismu příklonem k nacionalismu, k paušálnímu odsuzování „zkaženého Západu“ a EU a pro mne zcela nepochopitelným iluzím o diktátorském režimu bývalého agenta KGB a nyní válečného zločince Putina a podléháním ruské propagandě. Ta vydává nyní válečného zločince Putina, zneužívajícího devótnost vedení pravoslavné církve, za „obhájce křesťanských hodnot proti dekadentnímu Západu“ – jako by lidé nevěděli, že v Rusku je mnohem víc rozvodů a potratů než na Západě,“ podotkl Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…