Tomáš Halík kázal s rouškou a rukavičkami: Kdyby v Číně nebyla totalita, nemusely dnes tisíce lidí ležet v bolestech

21.03.2020 19:54

„Kdyby v Číně byla skutečná demokracie a svoboda tisku, a nikoliv totalitní komunistický režim, který cenzuruje politicky nepohodlné informace, mohly nyní tisíce lidí žít a statisíce neležet v horečkách a bolestech,“ opřel se do čínského režimu na Aktuálně.cz farář Tomáš Halík. Zkritizoval, že před nynější krizí „hlas rozumu byl označován za elitářství nějakých kavárenských povalečů“. Prý „nebude vše jako dřív“.

Tomáš Halík kázal s rouškou a rukavičkami: Kdyby v Číně nebyla totalita, nemusely dnes tisíce lidí ležet v bolestech
Foto: Screen Aktuálně.cz
Popisek: Tomáš Halík káže v časech koronaviru

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí
„Zdraví vás ukázněný senior, příslušník dnes velmi ohroženého živočišného druhu,“ započal své řečnění Halík – sundal si z úst roušku a živě gestikuloval rukama v apartních bílých rukavičkách.

Na počátku dnešní koronavirové krize si podle faráře mnozí mysleli, že začalo něco, co připodobnil k uhelným prázdninám. „Mysleli, že budou nějaká přechodná opatření, že zatneme zuby a bude všechno jak dřív. Nebude,“ myslí si. Prý se máme připravit na změny v nejrůznějších oblastech našeho života včetně oblasti náboženské.

V nynější situaci se snaží zaměřit na prognózy od nejrůznějších expertů, naopak „bez komentáře“ maže „poplašné zprávy hlupáků rozšiřujících fake news těch známých dezinformačních zdrojů“.

„Jedním z těch temných rysů doby, která této krizi předcházela, byla uměle šířená neúcta, ba až nenávist, vůči odborníkům. Hlas rozumu byl označován za elitářství nějakých kavárenských povalečů. Přemýšliví a vzdělaní lidé vadili a vadí těm populistům a demagogům, kteří na všechno mají jednoduché odpovědi a svá pádná hesla,“ pronesl Halík.



Celé Halíkovo kázání můžete zhlédnout zde:


Následně vyplísnil čínský režim. „Při veškeré kritice, která se v uplynulé době snášela na liberální demokracii, je třeba si uvědomit, že kdyby v Číně byla skutečná demokracie a svoboda tisku, a nikoliv totalitní komunistický režim, který cenzuruje politicky nepohodlné informace, mohly nyní tisíce lidí žít a statisíce neležet v horečkách a bolestech,“ zkritizoval.

Nyní dle jeho slov podstupujeme zkoušku naší „lidské a občanské zralosti“. „Lidé v nynější krizi potřebují vnitřní sílu z duchovních zdrojů,“ kázal Halík. To může být problém, neboť kostely zůstávají prázdné a zavřené. Zavřené pak podle Halíka jsou z důvodu, že se z nich „v Čechách často vykrádají cenné předměty“.

Dále farář Akademické farnosti v Praze zmínil, že od „pouti museli upustit“ i muslimové. A zavřené jsou též synagogy. A vzpomenul, že kostely bývaly zavřené i ve středověku, kdy církev nadužívala interdiktu (tj. klatby). Poté následovala reformace církve, a ta by prý mohla přijít i nyní. Nynější „postní čas“ bychom měli „procítit hlouběji a zapřemýšlet se“, pravil Halík.

Halík ocitoval část evangelia podle Jana. A vysvětloval: „Nepřenášíme mše, ty jsou záležitostí osobního setkání s Bohem i se spoluvěřícími. Slovo evangelia a kázání, podnět k osobní úvaze a k modlitbě ale chápeme jako chléb, který můžeme zvláště v této době nabídnout všem zájemcům i touto formou,“ tedy skrze video.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…