Tomáš Halík řekl, že je smutné, koho většina lidí volila. Varoval před Ruskem

18.11.2018 19:25

Na Koncertu pro budoucnost 2018 Festivalu svobody mimo jiné vystoupili také herečka Eva Holubová či kněz Tomáš Halík.

Tomáš Halík řekl, že je smutné, koho většina lidí volila. Varoval před Ruskem
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

„Dobrý večer, milí spoluobčané. Jsem tak dojatá, že jsem ráda, že jsem si to napsala. 17. listopad pro mě není pouze pietní vzpomínka, ale především apel. K obraně a podpoře zřízení naší demokratické republiky. K obraně právního státu. A jednou z našich zbraní jsou volby,“ poznamenala Holubová.

„Myslím si, že není správný, aby někdo řídil náš stát jako svoji firmu. Premiér není náš zaměstnavatel, politici nejsou naše vrchnost. Jsou to naši zaměstnanci. Námi volení, z našich daní placení. A neměli bychom se nechat rozdělovat podle hesla Rozděl a panuj ani prezidentem republiky. Tehdejší studenti volali: Máme holé ruce. Heslo našich studentů je, že Děkujeme, že můžeme,“ dodala Holubová. 

„Sedmnáctého listopadu 1989 to začali studenti. Přidali se herci, občané, samozřejmě Charta 77, disent, ale 23. 11. přivedl na Václavský náměstí Petr Müller dělníky z ČKD. Byli jsme v tom společně. Buďme spolu. Není čeho se bát. Nic netrvá věčně. Už je vidět světlo v tunelu,“ podotkla Holubová se slovy, že změna možná je. 

Na Václavském náměstí promluvil také kněz Tomáš Halík. „Za pár dní tomu bude 29 let, co jsme na tomto náměstí zvonili klíči. Netušili jsme, za jakých okolností budeme vstupovat do 30. roku naší svobody. Ano, mnohému je odzvoněno. Můžeme demonstrovat své politické postoje, nehrozí nám obušky, nehrozí nám vodní děla,“ poznamenal Halík. „Je smutnou skutečností, že volbou většiny těch volících voličů přišli k moci lidé, kteří nás dostali tam, kde jsme nyní. Ale jak se odtud dostaneme? A co nám dnes skutečně hrozí? V našich kasárnách už nejsou ruské tanky, z těch mlátiček ještě jedna zůstává v Parlamentu, ale už jich je málo,“ poznamenal.

Video najdete ZDE

Následně varoval i před východním bratrem, který nás podle něj chce izolovat i rozeštvat. „Chce dostat k moci a udržet u moci ty, kteří by byli trojskými koňmi. Nás, kteří cítíme odpovědnost za budoucnost naší země, ale také není málo. V roce 1990, na prvního ledna, Václav Havel řekl, že naše země nevzkvétá. Naše země nyní relativně vzkvétá,“ dodal Halík. 

„Jsme tady proto, abychom bojovali jako před těmi 29 lety proti lhostejnosti. Potřebujeme jednotu občanské společnosti. V jednotě je síla. Pravda nakonec zvítězí, ale občas to dá ještě fušku. Buďme vytrvalí, buďme stateční,“ uzavřel Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…