Tomáš Klus i v době viru pro přijetí sirotků z Řecka. A je to širší...

28.04.2020 14:17

Otázku, jak koronavirová krize změní Česko, si kladou skoro všichni. Ale komentátor Martin Fendrych doufá, že ho změní zcela konkrétně a obměkčí Andreje Babiše a ministra Hamáčka, aby povolili převzetí dětí z řeckého tábora Moria. Prý je totiž vše zajištěno iniciativou Češi pomáhají a kapacity jsou v Česku dostatečné. A neozval se jen Fendrych, po přijetí dětí zase volají Tomáš Klus a europoslankyně Šojdrová.

Tomáš Klus i v době viru pro přijetí sirotků z Řecka. A je to širší...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Písničkář Tomáš Klus

Fendrych zadoufal, že když se mluví o tom, jak bude svět po koronaviru jiný než ten před koronavirem, tak že by mohla být nově nalezena 'skromnost a ohleduplnost k okolí'. "Řecko je členem Unie jako my. Schytává za nás obrovský nápor uprchlíků, který nezvládá,“ tvrdí komentátor v komentáři na Aktuálně.cz.

Anketa

Je pro vás plk. Robert Šlachta důvěryhodnou osobností?

88%
12%
hlasovalo: 16351 lidí

Zmínil, že před koronavirem Hamáček i Andrej Babiš myšlenku přijímání migrantů z Řecka odmítali. "Můžeme však chovat naději, že doba kovidová změní i vládu a ona si uvědomí, že by alespoň minimálně pomoci mohla,“ namítl Fendrych.

Proč? Prý je vše zajištěno. Občanská iniciativa Češi pomáhají sepsala otevřený dopis a zaslala jej ministru Hamáčkovi. S textem se ztotožnily Organizace pro pomoc uprchlíkům a Amnesty International. "V Česku jsou připravené náhradní rodiny a celá síť organizací a dobrovolníků. Zároveň má Česká republika i dostatečné kapacity ve specializovaných zařízeních pro děti cizinců. Věříme, že by šlo tyto prostory využít k potřebné karanténě. Naše iniciativa má také od soukromého dárce zajištěné nemalé finanční prostředky na realizaci přijetí dětí. Ze strany vedení státu by tedy šlo především o projev dobré vůle, gesto solidarity,“ píše se v něm.

Fendrych dále upozorňuje, že nejde o 1 600 'dětí', i když i tento počet by prý Česko zvládlo, ale jen o 'několik desítek'. Následoval srdceryvný příběh z Morie, kde si děti údajně myslí, že jsou nemoci nechány zcela napospas. "Chlapec se několikrát pokusil o sebevraždu, naposledy se zkusil oběsit. Zadržovali ho překupníci lidí a opakovaně ho znásilňovali. Řekl, že zabít se je těžké, že se mu to nepodařilo,“ informoval komentátor o tom, co se údajně děje na řeckém ostrově, a dodal, že hygienické podmínky na ostrově jsou otřesné.

Jako příklad dal Německo, které si část nedoprovázených dětí převzalo, konkrétně Berlín. "Německé hlavní město mělo loni 3 miliony 769 tisíc obyvatel. Během uprchlické krize přijalo 5 000 dětí a teenagerů. Tak to by snad desetimilionové Česko 50 dětí taky zvládlo, ne?“ ptal se řečnicky. Seznal, že český stát pomáhá pouze finančně, a to nijak valně, na rozdíl od českých neziskovek.

Ale 'poučen krizí' by stát podle Fendrycha mohl změnit postoj a učinit vstřícné gesto. "Dovolit přijmout aspoň sto, aspoň padesát, aspoň deset dětí. Třeba pod hranicí 14 let. Opakuji, že iniciativa Češi pomáhají má připravené náhradní rodiny i síť organizací a dobrovolníků. Berme to jako test: změnili jsme se?“ vzkázal Fendrych závěrem.

Komentátora podpořil známý zpěvák Tomáš Klus. "Skvěle napsáno výborným Martinem Fendrychem. Za sebe dodávám, že svět bude šťastný, až budou šťastné děti na něm. Věřím, že využijeme každé možnosti dětem pomoci, protože jsme dobří lidé ze srdce Evropy,“ okomentoval Fendrychův text a poprosil o sdílení.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skvělé napsáno výborným Martinem Fendrychem. Za sebe dodávám, že svět bude šťastný až budou šťastné děti na něm. Věřím, že využijeme každé možnosti dětem pomoci, protože jsme dobří lidé ze ?? Evropy. Prosím sdílejte ???? @cesipomahaji @amnesty_cz @opu.cz @aktualne.cz ————————————————— V Česku teď žijeme hygienou. Jakou mají na Lesbu v táboře Moria? "Možnosti, jak se chránit, jsou naprosto minimální. Na některých místech je jeden kohoutek s vodou i pro 1300 lidí. Ve stanech se tísní mnoho lidí a vzájemný odstup není možný. O možnosti karantény ani nemluvě." Jsme země, jejíž vláda venku pomáhá hlavně finančně a nijak moc. Citelně pomáhají české nevládní organizace. Stát ovšem rezolutně odmítl přijímat uprchlíky z táborů. Poučen krizí, mohl by postoj změnit a udělat vstřícné gesto, dovolit přijmout aspoň sto, aspoň padesát, aspoň deset dětí. Třeba pod hranici 14 let. Opakuji, že iniciativa Češi pomáhají má připravené náhradní rodiny i síť organizací a dobrovolníků. Berme to jako test: změnili jsme se? "V Česku jsou připravené náhradní rodiny a celá síť organizací a dobrovolníků. Zároveň má Česká republika i dostatečné kapacity ve specializovaných zařízeních pro děti cizinců. Věříme, že by šlo tyto prostory využít k potřebné karanténě. Naše iniciativa má také od soukromého dárce zajištěné nemalé finanční prostředky na realizaci přijetí dětí. Ze strany vedení státu by tedy šlo především o projev dobré vůle, gesto solidarity." https://nazory.aktualne.cz/komentare/zmenil-covid-19-cesko-prijme-aspon-50-deti-z-reckych-taboru/r~957d3da688a311ea9c800cc47ab5f122/ AKTIVNÍ ODKAZ VE STORIES! ????

Příspěvek sdílený spolu@tomasklus.cz (@tomas_klus),

A nebyl to jen Martin Fendrych, kdo se dopisu věnoval. Ozvala se i iniciátorka přijetí padesáti syrských sirotků, europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. "Devět zemí EU začalo s relokací dětí z uprchlických táborů v Řecku. Krize COVID-19 tuto solidární pomoc urychlila. Solidární chtějí být i Češi,“ tvrdila a sdílela právě otevřený dopis organizace Češi pomáhají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…