Töpfer: Pro 100 diváků nehrajeme. Tratili bychom 150 tisíc na představení. Musíme vydělávat

04.05.2020 11:52

I když divadelní scény mohou od 11. května fungovat a začít hrát, mnohé z nich tak neučiní. Důvodem je to, že se jim nevyplatí hrát pro 100 diváků, jak nyní povolila vláda. Hostem rozhovoru ČT24 byl ředitel vinohradského divadla v Praze Tomáš Töpfer.

Töpfer: Pro 100 diváků nehrajeme. Tratili bychom 150 tisíc na představení. Musíme vydělávat
Foto: Jan Janula
Popisek: Tomáš Töpfer

"Doufám, že ostatní chaotická opatření naší vlády nejsou stejně nekompetentní a nekvalifikované jako toto rozhodnutí. Hrát pro sto diváků v divadle na Vinohradech, které má kapacitu 604 diváků, je vlastně nemožné. Já vím, že každý příměr kulhá, ale to je stejné, jako bych vám řekl, že můžete jet autem do Brna, ale smíte si natankovat jen dva litry," uvedl Töpfer. 

Anketa

Chcete, aby byl Pavel Novotný zvolen poslancem PS PČR?

4%
96%
hlasovalo: 27213 lidí

"Když budeme hrát pro sto diváků při dodržení všech těch hygienických předpisů, tak ztráta za každé představení se pohybuje něco mezi 140 až 150 tisíci korunami. Takže kdybychom odehráli třicet představení do konce sezony, je to čtyři a půl milionu, jestli dobře počítám a obávám se, že magistrát hlavního města Prahy by nám ty peníze asi těžko doplatil," dodal Töpfer.

"Provoz divadla a prodej vstupenek se nedělá z týdne na týden. Lístky do divadla se kupují na tři měsíce dopředu, takže to není tak jednoduché, rozjet ten Titanic," míní Töpfer.

Náklady jsou podle jeho slov při představení stejné, i když tam bude sedět sto nebo 640 diváků. "A my si musíme na ten provoz vydělat. Vláda nás dostala do opravdu nezáviděníhodné situace, protože my vypadáme jako nevědčníci, jako pyšní, kterým nestačí 100 diváků. Ale tak to prostě není," sdělil Töpfer. 

Jedním z problémů, které Töpfer zmínil, je i to, že jeho divadlo má 180 zaměstnanců, kterým musí běžet mzdy. "Protože překážka není na jejich straně," uvedl. Nezávislé scény nemají podle něj takové náklady. "Ale plus minus jsme na tom všichni podobně," dodal. Závěrem pak zmínil, že se těší na diváky a věří, že se od září nebudou bát divadelní scény navštěvovat.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…