Topolánek se u policie zaručil za Bartáka. Korupce nebyla

06.02.2011 7:12

Expremiér Mirek Topolánek se podle víkendové Mladé fronty Dnes (MfD) loni sám přihlásil protikorupční policii, aby poskytl alibi bývalému ministrovi obrany Martinu Bartákovi. Bývalý velvyslanec USA v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss prohlásil, že po něm chtěl Barták v únoru 2008 miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou.

Topolánek se u policie zaručil za Bartáka. Korupce nebyla

Zdroj MF Dnes prozradil, že Topolánek poskytl alibi Bartákovi. Prý spolu byli na recepci v Centreville u Washingtonu a žádná žádost o peníze nepadla.

Topolánek se zaručil za schůzi ve Washingtonu

Topolánek se měl sám ozvat detektivovi protikorupční policie nedlouho poté, co loni na podzim Cabaniss o údajném Bartákově požadavku řekl v rozhovoru pro MfD.

Cabaniss tvrdí, že se událost stala v únoru 2008 ve Washingtonu na akci pořádané českým velvyslancem. Mezi hosty byli i Barták, Cabaniss a jeho kolega z Tatry, šéf její americké pobočky Duncan Sellars, který potvrdil Cabanissova slova.

MfD píše, že je několik možností, proč by Topolánek nabídl policii svou výpověď - buď chtěl pomoci Bartákovi, nebo cítil potřebu říct vyšetřovatelům pravdu, anebo tušil, že by se ve spise mohlo objevit i jeho jméno.

Vyřešit to s Pragou a ministerstvem

O Topolánkovi je řeč také na zvukovém záznamu schůzky ředitele Tatry Ronalda Adamse a vlivného obchodníka Michala Smrže, o němž MfD informovala ve čtvrtek a který je součástí policejního spisu. Tento záznam dokládá údajnou snahu o korupci při řešení problémů Tatry.

Smrž nabídl Adamsovi, že pokud Tatra zaplatí, je schopen vyřešit jeho potíže s firmou Praga a ministerstvem obrany. Byla ohrožena zakázka na 2,7 miliardy korun. V pozadí všeho byl podle některých lidí údajně zájem společnosti Praga, která s Tatrou spolupracovala jako subdodavatel automobilových dílů - náprav a převodovek.

V polovině prosince 2006 Tatra podepsala s ministerstvem obrany smlouvu na dodávku terénních nákladních vozidel za 2,7 miliardy. O několik měsíců později ale severomoravská automobilka ukončila s Pragou kvůli údajně nekvalitním dodávkám dílů spolupráci.

Tavolám Topo a řeknu mu, že jste ochoten platit

Smrž se podle záznamu tvářil, že klíčovou osobou je Topolánek. "Zavolám Topo (přezdívka pro premiéra - pozn. red.) a řeknu mu o naší debatě a že jste ochoten platit...," říká na nahrávce Smrž.

Teď ovšem podle MfD autentičnost svých slov popírá. "S panem Adamsem jsem se v minulosti sešel několikrát a vždy jsem s ním jednal výhradně o možnostech naší spolupráce při vývozu tater," napsal MfD Smrž. Dodal, že netuší, o jakých penězích a pro jaké lidi z ministerstva obrany měla být řeč. Zvukový záznam považuje za omyl, nebo podvrh.

Během pár týdnů by mělo padnout rozhodnutí o tom, zda policie někoho obviní, či případ zastaví. Barták, Smrž a představitel společnosti Praga Petr Ptáček obvinění popírají.

Související:

Další nahrávka potvrzuje korupci v kauze Barták 

Bratři "Topol" a "Kalous" jdou spolu po Vondrovi. Paroubka to baví 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

19:50 Soud smetl ze stolu žalobu SOCDEM na ČSSD. Paroubek děkuje za reklamu: Nechápu, kdo jim to sepsal

Sociální demokracie se snažila zrušit registraci koalice ČSSD pro volby do Evropského parlamentu. Zk…