Totalitní ústav bude rozdávat ceny. Sovětskému novináři nebo Bulharům za rok 1968

12.11.2018 6:46

Ruskému disidentovi, účastníkům bulharského protestu proti okupaci Československa nebo ženě trestané za pomoc partyzánům dnes udělí ocenění Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR).

Totalitní ústav bude rozdávat ceny. Sovětskému novináři nebo Bulharům za rok 1968
Foto: ustrcr.cz
Popisek: Ústav pro studium totalitních režimů ČR

Výroční ceny ÚSTR za svobodu, demokracii a lidská práva budou letos uděleny 12 lidem, kteří měli odvahu vystupovat proti nedemokratickým režimům, nebo přispěli k lepšímu poznání nedávné historie.

Ústav ocení například ruského disidenta a novináře Alexandra Podrabinka, který v 70. letech poukázal na zneužívání psychiatrie v Sovětském svazu k perzekuci odpůrců režimu. Za své aktivity byl odsouzen k vyhnanství na Sibiři a později i vězněn. Cenu dostanou také Bulhaři Alexandr Dimitrov a in memoriam Eduard Genov a Valentin Radev, kteří jako studenti protestovali v roce 1968 proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Byli za to vyloučeni z univerzity a uvězněni.

Cenu získá třeba i Češka Helena Steblová, která za druhé světové války pomáhala partyzánům. Ona i její rodiče kvůli tomu skončili v koncentračních táborech. Otec Steblové byl v táboře nacisty zavražděn.

ÚSTR uděluje každoročně ceny ve třech kategoriích - za statečné občanské postoje v době nacistické okupace a komunistické diktatury, za mimořádný přínos k reflexi novodobých dějin a za následováníhodné počiny při hájení principů demokracie, svobody a lidských práv.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…