Totalitní vláda zasévá strach. Rath vystrašil čtenáře radikálním článkem

29.02.2012 15:29

Recese se v České republice nevyplácí. Za úpravy semaforů získal umělec Roman Týc na festivalu Cidewalk cinema ve Vídni v září 2007 první cenu. V Česku si vysloužil měsíční vězení. Trestu neunikl ani řidič autobusů Roman Smetana, který si dovol přimalovat tykadla na plakáty politiků. Za mříže ho poslala na sto dnů manželka Ivana Langera. „Je vidět, že rodině Langerů by se dobře dařilo i v nějaké totalitní zemi, neboť filozofie nesvobody jim připadá správná. Cítím pachuť totalitního uvažování,“ napsal poslanec ČSSD a hejtman Středočeského kraje David Rath.

Totalitní vláda zasévá strach. Rath vystrašil čtenáře radikálním článkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

„Na obou případech je zajímavé, že jsou v příkrém rozporu s tím, jak nás „stát“ chrání proti skutečným vandalům. Když vám posprejují dům, máte smůlu. Nedovoláte se nikde. Ba co víc, když vám exekutor zabaví a třeba i směšně levně prodá váš majetek, i když jste nedlužil ani korunu, tak se vůbec nic neděje. Postupoval správně, podle zákona. Zákon legitimizuje loupeže soukromého majetku. Přece chudák exekutor nemá čas zjišťovat, zda jde o majetek dlužníka či někoho jiného. Nakonec po něm nemůžeme ani chtít, aby přemýšlel, zda náhodou vůči stokorunovému dluhu nezabavuje majetek za statisíce či miliony. Takže máme recesisty v kriminálech a po ulicích běhají státem posvěcení zloději,“ zhodnotil Rath situaci na blogu Aktuálně.cz.

Když se kácí les, létají třísky

Že odpor v Česku není vítaný, ukazuje i příklad z šumavských luhů. „Jiný pán nesouhlasil s tím, že kůrovce v Národním parku Šumava zahubíme tím, že uřízneme stromy. Šel blokovat dřevorubce a jak jim stál v cestě, tak ho hromotluk v uniformě srazil na zem. Má to nahrané na kameře, naštěstí. Přesto stojí před soudem on a ne ten policajt. To asi pro výstrahu všech co by chtěli svůj jiný světonázor prezentovat nějakým obtěžujícím způsobem. Prostě když se kácí les, lítají třísky,“ napsal hejtman.

Co je cílem exeplárních trestních řízení? Zasévat strach, je přesvědčen Rath. „Aby se lidé báli vyjadřovat své názory, aby se báli o svůj majetek a aby se báli na sebe nějak upozornit. Strach spouští autocenzuru. Cítím pachuť plíživého nástupu totality. Trochu optimismu spatřuji v současných protestech vysokoškolských studentů, kteří se snaží ubránit své akademické svobody a samosprávný charakter vysokých škol. Alespoň naděje, že to všichni už nevzdali,“ dodal.

Může za to vláda

Za individulání persekuci je podle Ratha odpovědná vláda. „Ta za tyto případy nese buď přímou zodpovědnost –zásah policie proti aktivistům na Šumavě, či odpovědnost nepřímou, třeba přes trestní zákon či zákon o exekutorech. V každém případě odpovědnost politickou – mlčí, a tím se nepřijatelné postupy legitimizují. Premiér Nečas a jeho ministři by se měli dnes zodpovídat za tyto houstnoucí excesy perzekuce konkrétních lidí,“ upozornil Rath a dodal, že média odpovědnost vlády přecházejí.

„Jsem přesvědčen, že pokud by za vlády sociální demokracie docházelo k podobným excesům proti právům a svobodám lidí k jakým dochází dnes, tak by už většina médií hlasitě mobilizovala za okamžité svržení totalitní vlády,“ napsal na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…