Totálně uvolněný Miloš Zeman mezi mladými piloty: Až si jednou sednu za knipl...

19.04.2016 19:23

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman se dnes stal držitelem čestné pilotní licence. Stalo se tak při návštěvě společnosti školící piloty na benešovském letišti. Raději s ní však prý nehodlá pokoušet osud skutečným pilotováním, protože, jak přiznal, letadla dokáže posoudit jen podle toho, jak jsou pohodlná.

Totálně uvolněný Miloš Zeman mezi mladými piloty: Až si jednou sednu za knipl...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dar v podobě skleněného letadla od pilotní školy Fair

Společnost F AIR je se svou dvacetiletou historií nejstarší a také nejvýznamnější českou leteckou školou. Jak slibuje, naučí své kadety létat na čemkoliv „od ultralehkého letadla až po boeing“. Letiště v Bystřici u Benešova je dlouhodobě jednou ze základen letecké školy.

Prezident Miloš Zeman si po setkání s vedením společnosti prohlédl hangáry a výcviková pracoviště a setkal se rovněž s kadety, kteří školu právě absolvují. V hangáru benešovského letiště se poté setkal se zaměstnanci společnosti a rovněž s pracovníky letiště, které je certifikováno jako veřejné vnitrostátní a neveřejné mezinárodní.

Prezident dorazil na začátek svého úterního programu před půl jedenáctou. „To máme dnes hezky, Miloši,“ poznamenal k doprovázejícímu hejtmanovi Miloši, když se krátce pokochal krajinou zvěčněnou ve filmu Vesničko má, středisková.

Po setkání s vedením společnosti prezident pozdravil kadety letecké školy a prohlédl si jedno z letadel. Pak již následovalo setkání se zaměstnanci a kadety v jednom z hangárů. Prezident hned na úvod ocenil, že se letecká škola intenzivně zapojila do družby Středočeského kraje s čínskou provincií Sečuán a již nyní na ní studují dva čínští adepti letectví. „Věřím, že v budoucnu zde budou ne dva, ale stovky čínských pilotů,“ plánoval prezident.

Pak poznamenal, že očekává, že úspěch školy se promítne i do zvýšení mezd jejích zaměstnanců. „Když vám osvětlíme dráhu (jak předtím slíbil hejtman Petera, pozn. red.) a seženeme studenty, měl byste jim přidat, aby na tvářích byl setrvalý úsměv,“ vyzval prezident. Ředitele společnosti tím přiměl k oslavnému projevu o zodpovědnosti a loajálnosti jeho zaměstnanců, který prezident zakončil poznámkou „tak jim tedy zvyšte mzdy“.

Pak již následovaly dotazy z publika a na začátek jednoho z kadetů zajímalo, zda je rozdíl mezi létáním v prezidentském speciálu a běžném letadle. Prezident se necítil kvalifikovaným tento problém rozřešit. „Já jsem totální amatér, mě ať posadíte do větroně nebo do boeingu, nepoznám rozdíl,“ poznamenal se smíchem.

Pak zavzpomínal na letecký zážitek, který jej proslavil asi nejvíce: „Já se jednou vracel z Číny. Bylo to 27. října, den před 28. říjnem, naším státním svátkem, tak jsem využil nabídky lidí, kteří také zrovna letěli do Prahy, abych byl na státní svátek včas doma. Samozřejmě jsem se za to stal terčem kritiky,“ vzpomínal. Pokud jde o samotný let, letadlo bylo prý velice pohodlné. „Ale ani nevím, co to bylo za letadlo. Takový lepší chalenger,“ zavzpomínal prezident.

V odpovědi na další dotaz zašel ve vzpomínkách ještě dále, ke svému prvnímu letu letadlem. „Když jsem byl kluk, asi tak dvanáct nebo třináct let, tak mě v Kolíně, kde již tehdy bylo letiště, vzali na vyhlídkový let. Měl jsem strach, ale nakonec to dobře dopadlo,“ vzpomínal prezident.

Poté již majitel společnosti prezidentovi poděkoval za návštěvu a vyjádřil radost, že je jeho hostem právě tento prezident. „Vy jste řekl, že politici mají byznysmenům otevřít dveře, a ti do nich musejí vstoupit sami. A já jsem hrdý, že jsme tuto vaši výzvu zvládli a těmi dveřmi jsme prošli,“ uvedl.

Poté předal prezidentovi dva dary. Kromě modelu letadla z křišťálového skla to byla i „čestná pilotní licence“. „Můžete si s ní u nás zkusit řídit letadlo,“ ujistil. Prezidenta tento certifikát zaujal, ovšem vyjádřil obavy, že jeho aviatický pokus by nedopadl dobře. S čestnou pilotní licencí je to prý totiž podobné jako s čestnými doktoráty.

„No dobře, já to jednou zkusím. Sežeňte mi nějaké staré letadlo na odpis, posaďte mě za knipl a čekejte, jak to dopadne,“ zakončil v dobré náladě návštěvu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…