Totální triumf Miloše Zemana: Tisíce lidí řvaly nadšením a prezident zpráskal ty, kteří nám podle něj vymývají mozky

17.11.2015 14:46

Na Albertov, odkud před 26 lety vyšel studentský průvod do centra Prahy, dnes dorazil i prezident Miloš Zeman. Minulý rok tam na něj čekali odpůrci, letos promlouval k příznivcům, kteří dorazili na jeho podporu. „Ať žije Zeman,“ přišel za skandování přítomných.

Totální triumf Miloše Zemana: Tisíce lidí řvaly nadšením a prezident zpráskal ty, kteří nám podle něj vymývají mozky
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman na shromáždění k výročí státního svátku 17.listopadu na Albertově

Anketa

Vadí vám, že Miloš Zeman stál na jednom pódiu s Martinem Konvičkou?

7%
93%
hlasovalo: 25558 lidí

Úvodem setkání uctili přítomní na základě výzvy hlavy státu minutou ticha oběti teroristických útoků v Paříži. 

„V klidu a míru bychom si měli připomenout památku obou sedmnáctých listopadů. Jak 17. 11. 1939, tak 17. 11. 1989. Co tato dvě výročí přes propast času padesáti let spojuje? Myslím si, že jsou to dvě věci. Zaprvé nesouhlas našeho národa s okupací. Ať už zjevnou v případě německé okupace, nebo špatně skrývanou, ale existující, v případě okupace sovětské. Tento národ si zaslouží, aby si vládl sám. A aby mu nikdo, opakuji nikdo, z vnějšku nediktoval, co má a co nemá dělat,“ uvedl ve svých slovech prezident, za což si vysloužil potlesk.

„Ale druhá vzpomínka na oba sedmnácté listopady je možná stejně závažná. Tehdy lidé vyšli do ulic, aby protestovali proti manipulaci. Aby protestovali proti tomu, že je jim vnucován jeden jediný správný názor, že jsou navlékáni do svěrací kazajky, názorové uniformy, a že nesmějí myslet jinak, než jim předepisuje ten, kdo jimi manipuluje,“ říká za potlesku a skandování „Ať žije Zeman“.

„Dnes žijeme ve svobodné společnosti, kde vymývání mozků je obtížnější než v minulosti. Ale to neznamená, že neexistuje. Existuje manipulace, která má spoustu krásných názvů. Řeknu vám jenom tři. Někdo se prohlašuje za value leaders, čili hodnotové vůdce – a prohlašuje o sobě, že právě on je oprávněn říkat nám, jaké hodnoty máme, a tedy i jaké nemáme, sdílet. Jiný se prohlašuje za takzvaný opinion leader, tedy za vůdce veřejného mínění – a zpravidla jsou to rádoby elity, které se tímto způsobem snaží pouze zviditelnit, aniž by je kdokoliv zvolil, a tedy oprávnil k takovému postoji. A to úplně nejstrašnější označení se jmenuje opinion makers, tedy ‚tvůrci veřejného mínění‘. Lidé, kteří se takto nazývají, pohrdají občany. Domnívají se, že občané jsou něco jako plastelína, nebo něco jako těsto, které je možné hníst a vyhovuje manipulujícímu. A my nejsme těsto, my nejsme plastelína. My všichni, kteří jsme se tady sešli, se snažíme myslet samostatně,“ uvedl rozčileně Zeman.

„Byli jsme svědky mnoha a mnoha mediálních masáží, ale jednu bych chtěl zmínit samostatně, protože hýbe celým národem. Je to mediální masáž týkající se migrační krize. Domnívám se, že je zapotřebí tolerance vůči odlišným názorům. Že každý má právo ve svobodné společnosti tento názor vyjádřit, ale také že opačný názor nesmí být ve skutečně svobodné společnosti umlčován a označován různými nálepkami, nebo dokonce nadávkami. Jako je extremisté,“ říká za potlesku, „xenofobové, islamofobové, rasisté nebo fašisté,“ doplňuje. „Nálepka či nadávka není argument. A prokazuje pouze myšlenkovou nedostatečnost těch, kdo ji vyslovují,“ podotkl. „Stejně tak argumentem není řev. A právě řev je projevem fašistů, právě řev je projevem stáda, které se zde sešlo minulý rok,“ vzpomněl na loňskou demonstraci. 

„Náš národ není xenofobní. V tomto národě, v této zemi, žije více než půl milionu cizinců. A dokáží najít soužití s naší kulturou, jsou přijímáni přátelsky a nejsou s nimi žádné problémy, naopak, naší společnosti prospívají,“ podotkla hlava státu. „Ale jejich kultura je plně slučitelná s evropskými hodnotami. Není to kultura vrahů a není to kultura náboženské nenávisti,“ pokračoval ve svých slovech. „Když se ptám, co způsobuje migraci, pak vím, že velká většina těchto nelegálních migrantů jsou mladí, dobře živení muži. A já se ptám, proč tito muži nebojují za svobodu své země proti Islámskému státu,“ ozvalo se za pískotu. „A pokud přicházejí ze zemí, kde se nebojuje, ptám se, proč nepracují pro svoji vlast a pro její zvelebení, aby jejich země překonala dosavadní zaostalost,“ sdělil.

  • kompletní projev hlavy státu ZDE

„Hlas prezidenta republiky má být hlasem národa, nikoliv hlasem médií, nikoliv jejich mediální troubou. I když přiznávám, že bych měl pohodlnější život, kdybych hlasem médií byl. Novináři, kteří píší každý den o něčem jiném, aniž by čemukoliv rozuměli, by mě vychvalovali, jak krásné projevy pronáším. Ale dostal bych se do rozporu se svým národem. A proto bych vás závěrem chtěl vyzvat: Udělejme všechno proto, abychom i nadále žili ve svobodné společnosti, kde si budeme vážit rozdílnosti svých názorů, kde o nich budeme diskutovat, kde budeme argumentovat a kde nebudeme podléhat vymývání mozků," uzavřel prezident Zeman. 

Projev prezidenta byl několikrát přerušen potleskem a hlasitým skandováním ,,Ať žije Zeman!". Toto heslo se objevilo i na transparentech, které si účastníci přinesli. ,,Ať žije Zeman" byl ostatně název celé akce.

Na závěr setkání zazněla hymna v podání Marka Černocha (Úsvit), kterou si zapěl i sám prezident. Tomu se předtím dostalo poděkování od organizátorů. „Děkujeme, že jste takový, jaký jste,“ bylo řečeno hlavě státu, jež přislíbila účast i v příštím roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…