Totální válka: Buď půjde Hašek, nebo já, říká šéf ČSSD Sobotka

31.10.2013 8:31

Svůj pohled na dění v ČSSD prezentoval v deníku Právo předseda strany Bohuslav Sobotka. Podle něj situace dospěla tak daleko, že vedení strany bude muset opustit buď on, nebo místopředseda Hašek. Zároveň prý současná situace a veřejná podpora, kterou dostává, může být vhodným prostředním pro širší změny ve straně.

Totální válka: Buď půjde Hašek, nebo já, říká šéf ČSSD Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Toho schůzka u prezidenta velmi namíchla. „Já jsem v té době seděl v televizi a jako blbec jsem vyprávěl o tom, co bude ČSSD dělat po volbách,“ rozčiluje se. Přitom v té době prý už byla domluvena většina dvaceti členů předsednictva, kteří jej měli vyzvat k odstoupení. A jako vrchol všeho jej nechali ještě v neděli dopoledne jít do debaty na TV Prima, kde „jako úplný pitomec“ vyprávěl, jak chce ČSSD vést povolební vyjednávání.

Mnohem horší než samotná schůzka u prezidenta bylo podle něj to, co na jejím základě dělali její účastníci na stranickém předsednictvu. „V politice jsou různé tajné schůzky, některé se dokonce i utají. Ale problémem je až pubertální nezralost kroků, které Michal Hašek a Jeroným Tejc podnikli na jednání předsednictva strany,“ říká Sobotka.

Kompletně a ze všech stran k válce v ČSSD ZDE

Takové jednání podle něj hrubě ČSSD poškodilo, a proto je nezbytné s ním něco udělat. „Musí přijít katarze. Těší mě, že to ČSSD nakoplo, členové se dožadují, aby se sešly okresní výbory, aby se tam mohli vyjádřit. Chtěl bych situace využít k něčemu pozitivnímu, aby ve straně nastaly širší změny,“ plánuje.  

Jak by takové změny měly vypadat, naznačil i v rozhovoru pro deník MF Dnes. Tam nejprve zopakoval, že jeho odpůrci se na předsednictvu zachovali „jako malé děti“ a pak je vyzval, aby ze svého jednání vyvodili osobní odpovědnost.

Pak přímo zaútočil na lídra vzbouřenců Michala Haška. „Myslím, že po desátém listopadu (datum zasedání ÚVV, které má rozhodnout - pozn. red.) musí odejít buď Hašek, nebo Sobotka z vedení ČSSD. Strana nemůže mít dvě hlavy,“ domnívá se Sobotka s tím, že Hašek již dlouhou dobu odmítá respektovat, že na sjezdu nebyl zvolen předsedou.

S Haškem prý původně počítal do vyjednávacího týmu i do vlády, teď jej však vyzývá, aby sám přijal odpovědnost za své kroky. Nikde totiž prý není záruka, že Michal Hašek nebo Jeroným Tejc nebudou své chyby opakovat v budoucnu.

„Nechci nikoho odsuzovat, sám jsem právě zažil pokus o svou popravu, takže teď nejsem úplně v náladě, abych to dělal já,“ dodává vzápětí. Přiznává však, že vlna veřejné podpory, kterou pociťuje, ho velmi „nakopává“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…