Totální zdražení potravin. Teď. Bomba z Německa

03.04.2022 22:10

Další vlna zdražování čeká podle serveru Tagesschau.de německé občany. Očekává ji Německý maloobchodní svaz (HDE). Jedno zdražení mají přitom němečtí občané již za sebou – a to o pět procent. Nyní má být zdražení dvojciferné. A to už od pondělí. Důvody? Válka na Ukrajině, respektive zdražení energií.

Totální zdražení potravin. Teď. Bomba z Německa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plný nákupní vozík, ilustrační foto

V současné době se podle Německého maloobchodního svazu čeká dvouciferný nárůst cen; důvodem jsou zejména zvýšené náklady na energie a právě důsledky války na Ukrajině. První řetězce podle prezidenta HDE Josefa Sanktjohansera již začaly ceny zvyšovat. „Brzy to budeme moci vidět na cenovkách v supermarketech všude,“ dodal dle Tagesschau.

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí

U řetězce Aldi se opětovné zvýšení cen projeví již v pondělí. Maso, uzeniny a máslo pak budou „výrazně dražší“, jak řekl vedoucí komunikace Aldi North Florian Scholbeck. „Od začátku války na Ukrajině došlo k takovým skokům v nákupních cenách, jaké jsme nikdy předtím nezažili. Důvodem je také zdražení krmiv, hnojiv a energie.“

Řetězec REWE si stěžuje na vysoký tlak na náklady, energie a logistiku.

Zároveň však prezident svazu zemědelců uklidňuje, že nikdo se nemusí obávat hladu. 

Jídlo v Německu nebude, informovala média. BIS se to nelíbilo

A kromě toho, že se potraviny zdraží, dochází i k dalšímu problému. Mouka, olej, těstoviny, rýže či toaletní papír... Všechny tyto suroviny prý v supermarketech v Německu chybí – a tak dokonce prý některé supermarkety přistoupily k razantnímu opatření, že nedostatkové zboží dávají na příděl. Podle serveru Novinky.cz to píše server veřejnoprávního rozhlasu Südwestrundfunk.

A článek vzbudil reakce.

„Z vlastní aktuální zkušenosti označuji tento článek za nehorázné fake news a snahu vyvolat u nás nákupní hysterii. Citovaný článek jsem na webu SWR nenalezl. Žádám Novinky.cz, aby tento článek z webu odstranily. HNED!“ rozčílil se tehdy po přečtení článku serveru Novinky.cz na svém twitterovém profilu mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Novinky.cz se však proti Štichovu tvrzení ohradily a uvedly další odkazy na zdroje. „K již postovanému odkazu přidáváme další a očekáváme od vás omluvu,“ reagují Novinky.cz s odkazy na server Focus.de.

„Děláte si ze mě a ze čtenářů blázny? V celém Německu jsou prázdné regály? Jako fakt? Tak znova – lžete!“ zareagoval v týdnu Šticha, jenž je mluvčím BIS – Bezpečnostní informační služby pod ředitelem Michalem Koudelkou.

A navíc se mu dostalo i další odpovědi od diskutujícího. „Za minutu nalezeno. Vezmete mě k vám?" poznamenal diskutující s odkazem na zdroj rozhlasu.

K podobnému závěru jako Novinky.cz dospěl i redaktor ParlamentníchListů.cz při výjezdu do Německa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…