Toto Čaputová podporuje! Po krásných slovech o ekologii přišla studená sprcha

02.11.2021 14:30

Zuzana Čaputová nechala rozsvítit palác nazeleno a v róbě stejné barvy na summitu v Glasgowě po fotce s princem Charlesem pronesla, že musíme jednat právě teď. Poslanec opoziční levicové strany SMER Luboš Blaha se chytil za hlavu a prezidentku přirovnal k dámě v kavárně, která se dojetím rozpláče, že zachránila brazilský prales, protože si koupila kávu s kelímkem, na kterém je brazilská vlaječka. Asi na takové úrovni je prý boj Zuzany Čaputové za matičku Gaiu.

Toto Čaputová podporuje! Po krásných slovech o ekologii přišla studená sprcha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Anketa

Myslíte, že prožijeme Vánoce a Nový rok v lockdownu?

66%
24%
hlasovalo: 21962 lidí
Zatímco Česko na klimatickém summitu v Glasgowě zastupuje premiér Babiš, z Bratislavy dorazila osobně hlava státu. Zuzana Čaputová se setkala s princem Charlesem, oblékla se do zeleného a pronesla projev „je nutné jednat teď, nebo nikdy“.

„Musíme posílit naše snahy o snížení emisí a zmírnění dopadů klimatické krize,“ uvedla v projevu slovenská prezidentka, jinak prý už budeme příště jednat jen o nezvratné zkáze. Pochválila Evropskou unii, ta prý dělá, co je třeba.

„Máme různé startovní pozice a cesty rozvoje, ale máme jeden společný cíl: Zachovat naši planetu. Pojďme podle toho jednat,“ uzavřela svůj projev.

Levicový poslanec Luboš Blaha ze strany SMER se však z jejího řečnění chytal za hlavu. Podle něj se v Glasgowě sešli největší farizejové světa, a pokud si na zachránkyni Matky Země hraje ta nejposlušnější emisarka globálního kapitalismu, nic jiného se dělat ani nedá.

„Nikdo neničí přírodu víc než špinavé zisky nadnárodních korporací a americké války, které ona podporuje,“ připomněl o prezidentce.

 

 

Ta podle něj vzývá typickou faleš návštěvníků liberálních kaváren: Podporují ničivý kapitalismus, ale ke kávě si koupí eko-koláček, a tím zachraňují planetu. Když jim k tomu kávu přinesou v zeleném kelímku, tak už je jejich euforie taková, že se s tím chlubí na sociálních sítích.

Když je na jejich kelímku napsáno „fair trade“, tak tito lidé skutečně věří, že zachránili hladovějící dítě v Guatemale. A když je tam brazilská vlajka, dopřávají si slastný pocit záchrany amazonského pralesa.

„To je přesně ta sorta lidí, co myslí jen na sebe, miluje konzum, z neoliberalismu si udělala náboženství a za kapitalismus by šli na barikády,“ zhodnotil prezidentčino pozérství poslanec Blaha.

Zuzana Čaputová je podle něj dnes aktuálně nejznámějším produktem tohoto kýčovitého farizejství. Připomněl 175 tisíc dolarů, co před volbami dostala od liberální neziskovky za „boj za životní prostředí“. Ten v reálu obnášel to, že se jedna skládka odpadu přesunula z bodu A do bodu B, kde smrdí úplně stejně, ale k auře environmentální ikony dnes liberálům stačí i toto.

Prezidentka Čaputová poprvé ve funkci neletěla vládním speciálem, ale komerční linkou, a hned se tím ve svém projevu musela pochlubit. Po klima summitu očekává Blaha návrat ke starým pořádkům.

Místo toho bude prezidentka poučovat chudé horníky z Horní Nitry, že za likvidaci planety mohou oni a nabádat je k nakupování předražených BIO/ECO výrobků. A když zelené třeštění vede k explozi cen všeho, prezidentka podle Blahy lidem vzkázala: Nebojte, to je jenom dočasně. „Mají přírodu i lidi na háku, celé je to jen póza,“ shrnul opozičník.

Liberální elity podle něj pohrdají lidmi, udržují v chodu kapitalismus a pak se vyfotí s princem Charlesem.

„Vážená paní prezidentko, že na sebe navlečete zelenou garderobu z vás nedělá zachránkyni planety. Ani Shrek a Fiona nebyli ekologičtí aktivisti jen proto, že byli zelení,“ vzkázal do prezidentského paláce nakonec.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…