Toto fanoušci Fidela Castra neuslyší rádi. Třeba o tom, jak mu v jeho "revoluci" pomáhaly USA

01.12.2016 16:47

Publicista a jeden ze zakladatelů ODS Tomáš Haas se na svém facebookovém profilu rozepsal nad tématem smrti kubánského vůdce Fidela Castra. „Zemřel masový vrah,“ napsal.

Toto fanoušci Fidela Castra neuslyší rádi. Třeba o tom, jak mu v jeho "revoluci" pomáhaly USA
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

„Vím, že s tímto jeho hodnocením nebudou souhlasit někteří mí přátelé. A budou namítat cosi o zdravotní péči, o gramotnosti a o dalších vymoženostech kubánského socialismu. Jenže ať se na to dívám, jak chci, za tím vším nemohu nevidět tisíce popravených a statisíce politických vězňů. Nebo více než 1 200 000 Kubánců, kteří často riskovali své životy na plavidlech všeho druhu, na kterých se snažili opustit ‚Cuba, territorio libre de America‘ a které můžeme spatřit v parku na Key West,“ zmínil Haas ve svém textu.

Castro podle něj uvrhl zemi do permanentní chudoby bez naděje na zlepšení. „Není pravda, že chudobu Kuby zavinilo americké embargo, pravda je, že první zemí, která uznala v roce 1959 porevoluční Kubu, byly USA, které Castrovi pomáhaly již před tím, během revoluce,“ zmiňuje Haas. Dodává, že Castro podvedl své revoluční spojence a své vlastní bojovníky, kterým sliboval socialismus a dal jim tuhý doktrinářský komunistický režim, přetrvávající dodnes.

„Dnes je Kuba spolu se Severní Koreou posledním skanzenem toho nejhoršího komunistického režimu. Tajná policie, tábory nucených prací, cenzura a tvrdé akce proti disentu jsou stále pravidlem,“ doplnil Haas.

„Nechci se vyjadřovat k popisu šťastné Kuby od těch, kdo Kubu navštívili jako turisté a strávili tři týdny v turistickém resortu izolovaném od obyčejných Kubánců. Co vím o Kubě, vím z vyprávění a popisu těch, kdo v tom systému žili a kterým se podařilo uprchnout. Včetně prvního prezidenta porevoluční Kuby a Castrovy sestry a řady hrdinů revoluce proti Batistovi. Znám jejich příběhy z ústního vyprávění i z desítek a stovek literárně zpracovaných vzpomínek. A tak nemohu jinak, než odmítnout idealistický romantický obrázek ‚el commandante‘, Fidela a jeho bratra Raúla, Che Guevary a dalších idolů poblouzněné americké a evropské mládeže,“ zakončil se slovy, že Fidel byl masový vrah a bude jako takový vzpomínám, stejně jako Hitler, Stalin, Pol Pot či Mao.

Celý příspěvek Tomáše Haase:

Protože jsem celý minulý týden byl mimo provoz, nenapsal jserm nic k několika událostem, které stojí za zaznamenání.

Zemřel masový vrah. Ano Fidel Castro a vím, že s tímto jeho hodnocením nebudou souhlasit někteří mí přátelé.
A budou namítat cosi o zdravotní péči, o gramotnosti a o dalších vymoženostech kubánského socialismu.
Jenže ať se na to dívám jak chci, za tím vším nemohu nevidět tisíce popravených a statisíce politických vězňů. Nebo více než 1 200 000 Kubánců kteří často riskovali své životy na plavidlech všeho druhu, na kterých se snažili opustit "Cuba, territorio libre de America" a které můžeme spatřit v parku na Key West (věřte tomu nebo ne, ale jedním z těch plavidel, které jsem tam viděl byla i zadní pneumatika "Barum" traktoru Zetor). 160 km mezi Kubou a Floridou v moři infestovaném žraloky a křižovaném desítkami člunů kubánské pohraniční stráže.

Castro uvrhl zemi, která byla za diktátora Batisty chudá (i když na úrovni Portugalska a Španělska) do permanentní chudoby bez naděje na zlepšení. Není pravda, že chudobu Kuby zavinilo americké embargo, pravda je, že první zemí, která uznala v roce 1959 porevoluční Kubu byly USA, které Castrovi pomáhaly již před tím, během revoluce, uvalením embarga na prodej zbraní Batistově vládě.

Castro podvedl své revoluční spojence a své vlastní bojovníky, kterým sliboval socialismus a dal jim tuhý doktrinářský komunistický režim, přetrvávající dodnes. Dnes je Kuba spolu se Severní Koreou posledním skanzenem toho nejhoršího komunistického režimu. Tajná policie, tábory nucených prací, cenzura a tvrdé akce proti disentu jsou stále pravidlem.

Nechci se vyjadřovat k popisu šťastné Kuby od těch, kdo Kubu navštívili jako turisté a strávili tři týdny v turistickém resortu isolovaném od obyčejných Kubánců. Co vím o Kubě vím z vyprávění a popisu těch, kdo v tom systému žili a kterým se podařilo uprchnout. Včetně prvního prezidenta porevoluční Kuby a Castrovy sestry a řady hrdinů revoluce proti Batistovi. Znám jejich příběhy z ústního vyprávění i z desítek a stovek literárně zpracovaných vzpomínek.

A tak nemohu jinak, než odmítnout idealistický romantický obrázek "el commandante", Fidela a jeho bratra Raúla, Che Guevary a dalších idolů poblouzněné americké a evropské mládeže.

Fidel byl vrah, byl masový vrah a bude jako takový v historii vzpomínán, podobně, jako je vzpomínám Stalin, Hitler, Pol Pot, Mao a další podobní lidoví "hrdinové".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…