Toto je nový ukrajinský premiér. Má ho rád Porošenko, ale dohodne se prakticky s kýmkoliv

15.04.2016 8:17

V ukrajinském parlamentu se včera volil nový předseda vlády. 257 hlasy proti 50 hlasům byl do funkce zvolen relativně neznámý osmatřicetiletý Volodymyr Hrojsman. Kritiky je označován za „pravou ruku“ prezidenta Porošenka, a tedy za část toho starého systému. Jeho obhájci ho zas na druhou stranu vychvalují jako vycházející politickou hvězdu s potenciálem zemi politicky sjednotit.

Toto je nový ukrajinský premiér. Má ho rád Porošenko, ale dohodne se prakticky s kýmkoliv
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Volba nového premiéra ukrajinské vlády probíhala poté, co její bývalý předseda v neděli podal demisi. Arsenij Jaceňuk stál v čele vlády od února 2014. Nebyl jediný, kdo v nedávné době odstoupil ze své funkce; před dvěma měsíci na svůj post rezignoval i ministr financí Aivaras Abromavicius.

Po svém zvolení nový premiér prohlásil: „Společně vytvoříme z Ukrajiny prosperující zemi.“ Dá se očekávat, že Hrojsman nyní bude pod velkým tlakem při svých snahách o implementaci reformního programu podporovaného zástupci evropských zemí.

Volodymyr Hrojsman je přes svůj nízký věk již relativně zkušený politik; v osmadvaceti byl starostou města Vinnycja na jihu Ukrajiny, které se svou velikostí podobá Brnu. Není zřejmě úplná náhoda, že právě Vinnycja je považována za neoficiální hlavní město Porošenkova miliardového cukrovinkového koncernu.

Právě evidentní napojení na současného prezidenta Ukrajiny Porošenka kritizují mnozí jeho političtí nepřátelé. Označují ho za člena staré gardy oligarchů a jejich politiků. Z toho důvodu se domnívají, že Hrojsman není tím správným člověkem, který by mohl přinést potřebnou změnu.

Na druhou stranu je třeba zmínit, že Hrojsman byl ve své funkci starosty města Vinnycije velmi úspěšný. Město pod ním rozkvetlo tak, že bylo modernější než zbytek země. „V Kyjevě si získal pověst muže, který umí smířlivě řešit konflikty a hledá pragmatické řešení, jelikož je náturou víc byznysmen než politik,“ píše dnešní Mladá Fronta.

Jasné je, že Hrojsmana v jeho nové funkci čeká mnoho práce. Mezi jeho hlavní úkoly bude patřit vytvoření transparentnějšího a spravedlivějšího justičního systému, omezení politického vlivu ukrajinských oligarchů, pozvednutí ekonomiky a v neposlední řadě řešení stále probíhajícího konfliktu na východě Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…