Toto říkají Tomáš Halík, Michal Horáček a Cyril Höschl k sankcím proti Rusku

02.09.2014 8:45

Česko by se podle osobností oslovených iDnes.cz mělo připojit k dalším ekonomickým postihům vůči Rusku. Většina oslovených nesouhlasí s opatrným postupem premiéra Sobotky. Počínání Mosky podle nich nesmí zůstat bez odezvy a k řešení ukrajinsko-ruské krize tvrdší sankce mohou jen přispět.

Toto říkají Tomáš Halík, Michal Horáček a Cyril Höschl k sankcím proti Rusku
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v noci na neděli po skončení summitu evropských špiček řekl, že si Česko ponechává možnost nesouhlasit s těmi evropskými sankcemi, které by výrazně poškodily ekonomiku země. Kromě koaličních lidovců či opozičních stran ODS a TOP 09, které kvůli jeho výrokům vyvolaly mimořádnou schůzi sněmovny, se Sobotkou nesouhlasí řada českých osobností. Tento opatrný postoj předsedy vlády se nezamlouvá ani osobnostem, které oslovil server iDnes.cz

Spisovatel a textař Michal Horáček iDnes.cz řekl: „Premiér mě zaskočil. Vyhodnocení sankcí po několika týdnech, nebo i měsících, je z ekonomického hlediska úplný nesmysl. To je možné minimálně po dvou letech, nebo později. Ještě důležitější je, že připojením se ke svým partnerům v Evropské unii a v severoatlantickém prostoru dáváme najevo jednotu, že sdílíme nějaké principy, které jsme ochotni zastávat a hájit i přesto, že nás to bude něco stát a že se to odrazí v našem komfortu. Samozřejmě stále musíme s Ruskem jednat a nepolevit. To, že se mu postavíme jednotně, je ale začátek,“ míní Horáček.

Pokud by ČR politiku sankcí brzdila, styděl bych se

Katolický kněz, teolog, religionista Tomáš Halík se rovněž vyslovil za tvrdé sankce s tím, že si nepřeje, aby tento proces Česká republika brzdila. „Má-li Putina přejít chuť na další agresivní expanzi, musí nyní Západ odpovědět velmi tvrdými sankcemi. Pokud by Česká republika měla politiku sankcí zbaběle brzdit, styděl bych se za takovou vládu. Před tlakem různých `přátel Ruska` - této páté kolony Putina v Česku - nelze ustupovat,“ říká Halík.

I psychiatr Cyril Höschl je podle svých slov jednoznačně na straně sankcí a poukazuje na malost zveličování problémů, které se sankcemi souvisí. „Nemůžeme si dát všechno líbit. Svoboda něco stojí, takže debaty o tom, kolik Pribináčků z Madety v případě sankcí neprodáme, mi připadají až trapné tváří tvář k tomu, co Evropu očekává v nejbližších dnech a měsících,“ řekl serveru iDnes.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…