Toto se zřejmě teď bude dít ve Francii. Nic pěkného pro Hollandea

14.11.2015 11:22

Na webu Stratfor George Friedmana již vyšla analýza politických dopadů, které mohou pařížské útoky z pátku 13. vyvolat. Francii čekají krušné časy a větší účast v bojích v Sýrii. Zároveň by si měla uvědomit důvody útoků a také to, že Marine Le Penovou čeká strmý vzestup volebních preferencí.

Toto se zřejmě teď bude dít ve Francii. Nic pěkného pro Hollandea
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předvánoční Eiffelovka

„Útoky budou zajisté mít politické následky. Došlo k nim pět dní před tím, než se jediná francouzská letadlová loď, Charles de Gaulle, vydá do Perského zálivu, odkud má podnikat akce proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii,“ stojí v analýze.

Francie aktivně zasahuje na syrském území již od konce září, a pokud se potvrdí, že za pařížskými útoky stál Islámský stát, je velmi pravděpodobné, že prezident Hollande prohloubí francouzské angažmá v boji proti ISIS v Sýrii.

Útoky jsou zároveň připomínkou „dlouhotrvajícího etnického tření“, které se v poslední době nejhlasitěji projevovalo v Německu, kam směřuje největší proud běženců. Málo se jich vypraví dál do Francie, která potichu stojí při svém sousedovi a doufá, že bude příliv migrantů zastaven dříve, než začnou chodit i k nim. „Nicméně lze očekávat, že tato událost posílí argumenty skupin, které volaly po zastavení toku migrantů a zavření hranic.“

Stratfor dále tvrdí, že je třeba se připravit na možný vzestup volebních preferencí Marine Le Penové a její Národní fronty. Le Penové stouply preference i po útoku na redakci Charlie Hebdo, i přestože se veřejně nijak výrazně nevyjadřovala.

Očekává se, že stejný proces potká i Nicolase Sarkozyho, předsedu Republikánské strany, který by měl v roce 2017 bojovat o stranickou nominaci do prezidentských voleb s umírněnějším Alainem Juppem.

Naopak v případě francouzského prezidenta Hollanda dojde spíše k propadu volebních preferencí, jelikož je pravděpodobné, že lidé budou zpochybňovat úspěšnost protiteroristických opatření, která prezident přijal po útocích na redakci Charlie Hebdo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…