Toto vyšlo o uprchlících v Blesku... Pohleďte sami

05.08.2015 10:31

„Poznej svého běžence!“ vyhlásil deník Blesk. Podle něj totiž nejsou všichni běženci stejní a ne všichni od nás chtějí totéž. Jaký je rozdíl mezi těmi, kdo nutně potřebují naši pomoc a těmi, kteří tyjí z jejich neštěstí, se pro Blesk jal vysvětlovat ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek.

Toto vyšlo o uprchlících v Blesku... Pohleďte sami
Foto: Archiv TZ
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský navštívil uprchlický tábor na Sicílii

Pravý uprchlík nebo také politický či válečný migrant je dle Rozumka ta osoba, která nemůže být navrácena do země původu, protože by jí tam mohlo hrozit pronásledování nebo smrt. Do Evropy prý přichází takový člověk velmi často jako nelegální migrant, avšak z těžké situace, která by mu dle ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům měla zaručit automaticky azyl či ochranu, dokud v jeho domovské zemi trvá válečný stav.

Takto definovaní uprchlíci dle Rozumka nejčastěji přicházejí z Ukrajiny, Sýrie, Libye, Eritreje, Somálska, Afghánistánu a dalších zemí, kde probíhá válečný konflikt, vládne diktatura či obyvatelstvo ohrožují teroristické skupiny kvůli jejich náboženství. V migrační vlně, kterou nyní zažívá Evropa, údajně představují asi 50 %. Jde jim o život, a proto nelpí na lokalitě, kam budou umístěni. Berou proto zavděk i Českou republikou.

Oproti tomu ekonomický migrant opouští svoji domovinu kvůli touze po lepším živobytí, a tak na rozdíl od válečných a politických uprchlíků musí být dle agendy Evropské komise pro uprchlickou krizi navrácen domů. Přichází z afrických či asijských zemí s výjimkou těch, kde se válčí, a v podstatě se „veze“ na migrační vlně skutečných uprchlíků prchajících před nebezpečím.

Charakteristický je také tím, že u nás nechce zůstat. Jeho destinací jsou vyspělejší ekonomiky se štědřejším sociálním systémem a azylovou politikou, včetně Německa, Francie a Velké Británie. Důvod, proč nechce být v ČR, je dle Rozumka také ten, že právě na západě jsou početnější komunity krajanů, u kterých najde zázemí a pomoc. A kolikrát také jako občan některé z bývalých kolonií už umí jazyk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…