Trable u KSČM: Unikly informace o bouřlivém jednání o vládě. Někteří soudruzi nadávali Filipovi

14.05.2018 7:05

Europoslanec Jaromír Kohlíček (KSČM) nechává občany nahlédnout pod pokličku a ukazuje, jak komunisté vyjednávají s premiérem Andrejem Babišem o toleranci jeho vlády. Zdá se, že to pořádně bublá nejen v ČSSD. Také u komunistů to při jednáních o toleranci vlády pořádně jiskří.

Trable u KSČM: Unikly informace o bouřlivém jednání o vládě. Někteří soudruzi nadávali Filipovi
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Jaromír Kohlíček

Komunistický europoslanec Jaromír Kohlíček se zlobí na vedení strany. Zdá se mu, že komunistické špičky cosi dohadují s Andrejem Babišem a teprve, když je všechno upečeno, předstoupí před své kolegy na Ústředním výboru KSČM a oznámí jim, co upekli. Jako by snad ÚV KSČM nebyl nevyšším orgánem strany mezi sjezdy.

„Nějak si při jednání ÚV stále nerozumíme. Zdá se, že ÚV není nejvyšším orgánem strany mezi sjezdy. Je pouze informován a rozhodující věci jsou projednány (pokud k tomu dojde) ve výkonném výboru,“ napsal na sociální síti Facebook roztrpčený komunista. Nelíbilo se mu také, že šéf strany Vojtěch Filip nepředal svým kolegům návrh smlouvy o toleranci menšinové vlády Andreje Babiše ze strany komunistů. Prý měl obavy, „aby jej někdo nerozdával na ulic“.

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí

Kohlíček chtěl nechat o výsledcích jednání s ANO tajně hlasovat, ale narazil. Jeho návrh neprošel. Z jednání prý také vyplynulo, že si komunisté nevystačí s tolerancí, ale budou vládu aktivně podporovat. Bez jejich aktivní podpory by se vláda Andreje Babiše s důvěrou nezrodila.

„Jednací řád ÚV ani schválení kandidáti do tří obvodů senátu, nebyli předmětem širší diskuse. V diskusi vystoupilo více než deset členů ÚV a vedení strany. Až na výjimky kritizovali zejména část programového prohlášení k zahraniční politice a podpoře EU a NATO. Ve smlouvě nemůže být napsáno, že KSČM nesmí vyvolat hlasování o důvěře vládě. Naopak soudruh Bohatec zdůraznil řadu bodů prohlášení vlády, které, ač ne příliš konkrétní, mohou být interpretovány ve smyslu našeho volebního programu. Několik řečníků, spolu se mnou, chce vidět sedm bodů v připravované smlouvě,“ zdůraznil Kohlíček.

Slovní přestřelka se prý svedla také o účast české armády v zahraničních misích. „J. Petelík odmítl část programového prohlášení týkající se účasti ve ‚vojenských misích‘. Vojtěch Filip uvedl, že například účast v Iráku je sice vojenskou misí, ale spočívá v tréninku letců a policistů,“ prozradil Kohlíček.

Sečteno a podtrženo, poslední jednání ÚV KSČM prý bylo značně monotematické – ukázalo, jaké problémy mohou komunistům nastat, pokud budou podporovat vládu Andreje Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…