Trafiky budou. Exposlanci Pirátů míří na náměstky

13.12.2021 10:26

Tak, jak je zvykem, budoucí vláda po rozdělení ministerstev rozděluje i posty náměstků. Nepřekvapí, že koaliční partneři vysílají na ministerstva řízená představiteli jiných stran své zástupce. Platí to i o Pirátech, kteří na místa náměstků prosazují své bývalé poslance, jako je Ondřej Profant a další.

Trafiky budou. Exposlanci Pirátů míří na náměstky
Foto: Piráti
Popisek: Lukáš Kolářík

Anketa

Dělá stát dost pro snížení cen energií?

1%
94%
hlasovalo: 19708 lidí

Volby proběhly na počátku října a v listopadu již měla koalice ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů připravenou vládu. Ta však prozatím nebyla jmenována, protože prezident si chtěl napřed s kandidáty na ministry promluvit a u jednoho oznámil, že ho nejmenuje. Jde o kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). A až čas ukáže, jak celý spor dopadne.

V koalici se mezitím rozdělují i posty ministerských náměstků. Pondělní Lidové noviny upozorňují, že Piráti na tyto posty chtějí vyslat své někdejší poslance - kupříkladu Ondřeje Profanta a Lukáše Koláříka.

„Spolu s Ondřejem jsme členy takzvaného vládního týmu. Byli jsme kandidáti na ministra vnitra a na ministra pro místní rozvoj (post má obsadit šéf Pirátů Ivan Bartoš – pozn. red.). Někteří kolegové říkali, že když nyní nejde o ministerské pozice, tak by rádi zkusili posty náměstků. Proto se rozšiřuje seznam odborných týmů,“ přiblížil LN Kolářík.

Otázka je, co se stane s pirátským expertem na právo v oblasti zdravotnictví Ondřejem Dostálem. Ten na sebe poutá pozornost tím, jakým způsobem prezentuje data o covidové epidemii. Dostál patří k velkým zastáncům uznávání přirozených protilátek získaných po prodělání nemoci covid-19 a jedná podle toho. Některým Pirátům se to však nelíbí a uvažují o odvolání Dostála z pirátského covidového týmu.

„Vzhledem k tomu, že probíhá jednání o odvolání Ondřeje Dostála z vládního týmu, si dost dobře neumím představit, že o něm budu hlasovat, že by pro mne byl přijatelný jako náměstek na Ministerstvo zdravotnictví,“ uvedla na vnitrostranickém fóru Blanka Charvátová, členka republikového výboru Pirátské strany.

Konečný výběr náměstků však leží na ministrovi, takže někteří uchazeči o posty náměstků nemusí uspět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…