Traktorová revoluce v Německu: Opouštějí Scholze Zelení i spolustraníci?

12.01.2024 7:54

V Německu pokračují protesty farmářů. Ti se obrátili na poslance německého parlamentu s jasnou výzvou. „Vyzýváme všechny členy Bundestagu, aby se postavili proti novým plánům federální vlády a stáli po boku místních farmářských rodin,“ stálo v ní. Farmáři totiž tvrdí, že trojkoaliční vláda Olafa Scholze fatálně ohrožuje potravinovou bezpečnost Německa. A Scholzovi prý před farmáři vrazil pomyslný nůž do zad jeho vlastní stranický kolega.

Traktorová revoluce v Německu: Opouštějí Scholze Zelení i spolustraníci?
Foto: Repro Youtube
Popisek: Protest německých zemědělců

Protesty farmářů pokračují v Německu pátým dnem. Během čtvrtku farmáři s 2 tisíci traktory zablokovali město Münster, kde žije asi 320 tisíc lidí.

„Nekonečný řetěz traktorů, který se pomalu valil městem až k zámku Münster . Hlasitým troubením ukázali Zeleným, co si myslí o jejich politice,“ napsal k tomu server nejčtenějšího německého deníku Bild. Při protestu padla řada slov. Např. ta, proč vláda raději nerozhodla o zdražení leteckého paliva než o ukončení dotací na naftu pro zemědělské stroje. Bez té je prý totiž ohrožena německá potravinová bezpečnost, což může být podle německých farmářů fatální problém pro jejich vlast. 

Policie označila protest v Münsteru za poklidný.

Vláda sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených částečně ustoupila a oznámila, že snížení dotací na zemědělskou naftu neproběhne okamžitě, nýbrž v průhěhu několika let. Od dalších změn má být upuštěno úplně. Jenže to podle listu deníku Bild farmářům nestačí. Očekávají od vlády víc. A skutečně tvrdí, že jinak bude ohrožena potravinová bezpečnost Německa. Německý farmářský svaz proto požaduje, aby trojkoaliční vláda Olafa Scholze zcela upustila ad škrtů v dotacích na naftu.

Farmáři k tomu sepsali petici. „Vyzýváme všechny členy Bundestagu, aby se postavili proti novým plánům federální vlády a stáli po boku místních farmářských rodin,“ stálo v ní.

„Byla to pro nás před Vánoci rázná facka. Museli jsme spolknout tolik věcí, ale zemědělská nafta byla poslední kapkou. Společnosti mají oprávněné obavy o své přežití!“ zdůraznil poté v rozhovoru s politiky strany Zelených farmář Ansgar Tubes.

Politička Strany zelených Katharina Dröge podle listu deníku Bild přislíbila, že jednání mezi vládou a farmáři bude pokračovat. Obula se přitom do obchodních řetězců, které podle jejího názoru tlačí výkupní ceny od farmářů příliš nízko.

„Se Zelenými nemáme stejný politický názor, ale dnes byli velmi přátelští a spolupracovali,“ poznamenal k tomu jeden z protestujících farmářů – šestadvacetiletý Hendrik Meier. 

Německý list Der Tagesspiegel naznačil, že se k farmářům rozhodl promluvit německý kancléř Olaf Scholz. A server listu Server k tomu doplnil, že mu jeho stranický kolega, braniborský premiér Dietmar Woidke, jen pár desítek hodin před tím fakticky  vrazil kudlu do zad. Na jednání s farmáři při protestech v Postupimi totiž prohlásil, „federální vládě mohu pouze doporučit, aby škrty zcela zrušila. … Zemědělství potřebuje jistotu plánování, a proto byly tyto věci, jak se o nich rozhodlo přes noc – v krátké době bez koordinace s profesí – od začátku špatné,“ řekl Woidke.

Doplňme, že ten bude letos obhajovat svůj post ve volbách a v Braniborsku tak jako jinde v zemích bývalé NDR výrazně roste podpora opoziční AfD.

„Dnes jsme velmi šťastní,“ řekl na konci protestu Tino Erstling, generální ředitel okresního sdružení farmářů Potsdam-Mittelmark a Teltow-Fläming. „Očekávali jsme 50 vozidel plus X. Bylo nás 950 vozidel.“

Německý list Frankfurter Algemeine Zeitung k protestům napsal, že jak postupuje čas, roste také ochota představitelů vládní trojkoalice k dalšímu jednání s farmáři. List také připomněl, že německá sociální demokracie v čele se Scholzem zaostává o 10 procentních bodů za Alternativou pro Německo a z hlediska voličských nálad je až třetí stranou v pořadí.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …