Traktory v ulicích i v ČR? U zemědělců to vře zezdola a chtějí akci

17.01.2024 11:44 | Komentář

„Jsme přesvědčeni, že činnost Agrární komory ČR při obhajování zájmů českých zemědělců je nedostatečná a vede k dalšímu snížení zemědělské produkce, respektive potravinové bezpečnosti,“ píší signatáři otevřeného dopisu. Ten adresují mimo jiné okresním Agrárním komorám ČR. Reagují na nedávné protesty zemědělců v Německu a srovnávají postoj českých a německých představitelů zemědělství. Přišli s výzvou! Podepsáni členové Klubu 2019 i další experti nejen z řad zemědělství.

Traktory v ulicích i v ČR? U zemědělců to vře zezdola a chtějí akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sklizené pole, ilustrační foto

Vážení zemědělci, vážené kolegyně a kolegové,

dovolujeme si Vás oslovit po vyhodnocení rychlého sledu událostí v našem oboru v sousedním Německu a jejich srovnání, je-li vůbec možné, s Českou republikou.

V Německu měl končit týden mohutných protestních akcí závěrečnou obří demonstrací v Berlíně 15. 1. 2024, když v České republice ve stejný den začala první protestní jízda z Chomutovska k českoněmecké hranici. Rozdíl v přístupu německých a českých oborových představitelů k řešení oprávněných požadavků zemědělců je zřejmý, viditelný a u těch nejvyšších z Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR dokonce propastný.

Německý Svaz zemědělců ústy předsedy Joachima Rukwieda před velkou demonstrací v Berlíně (10 tisíc traktorů a nákladních aut. Celkem 30 tisíc účastníků) sdělil: „Abychom předešli nedorozuměním: Pondělní jednání se zpočátku mohou týkat pouze nafty. Líný kompromis, jaký je nyní na stole, nemůže být řešením. Žádné traktory to ze silnic nedostane.“ Německý svaz zemědělců odhaduje, že po celém Německu jezdilo minulý týden více než 100 tisíc traktorů. Protestů se v té či oné podobě zúčastnili téměř všichni zemědělci.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsme přesvědčeni, že činnost Agrární komory ČR při obhajování zájmů českých zemědělců je nedostatečná a vede k dalšímu snížení zemědělské produkce, respektive potravinové bezpečnosti. Je proto třeba neprodleně jednat na nejvyšší úrovni, stav vyhodnotit a přijmout opatření k rychlé nápravě. To může pouze mimořádný sněm Agrární komory ČR, jehož svolání Vám navrhujeme, respektive žádáme Vás, abyste tak učinili.

Vážené kolegyně, vážení kolegové z okresních Agrárních komor ČR, žádáme vás, abyste s touto naší výzvou seznámili členy vašich komor a svazů. Situaci hodnotíme jako velmi vážnou a vyhrocenou a nelze dále čekat, že se změní, respektive zlepší. Zvláště to platí po účasti prezidenta Agrární komory ČR a předsedy Zemědělského svazu ČR jako členů doprovodu premiéra Fialy a ministra zemědělství Výborného 23. listopadu 2023 při návštěvě zemědělského podniku bratra vicepremiéra Jurečky v den, kdy byla vyhlášena výstražná celostátní stávka! V členské základně vládne nespokojenost s prací vedoucích představitelů oborových organizací, která po obrovských akcích masívního odporu v celém sousedním Německu naopak roste. Protestní jízda cca 100 zemědělských vozidel (traktory a nákladní automobily) o délce 8 km dne 15. 1. 2024 od Chomutova na hraniční přechod a zpět je toho dokladem. Pokud hodnotíte vážnost situace stejně, pak bychom přivítali vaši zpětnou reakci.

Zdeněk Jandejsek, exprezident Agrární komory ČR

Jan Veleba, exprezident Agrární komory ČR

Jiří Kejř, zemědělec

Ivan Vyskočil, herec

František Svoboda, zemědělec

Luděk Radil, zemědělec

a další

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zemědělci nemohou pochopit, že pro Fialovce je důkežitější munice a zbraně na zabíjení než brambory a obilí?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 17.01.2024 12:46:41
Jak by vám zemědělci mohl pomoci stát, který za zadlužuje na desítky let za zbraně a munici, a nyní všechny naše peníze posílá na války v zájmu amerického kapitálu ? Posíláme miliardy na nákup munice aby se více zabíjelo, aby nemohl být uzavřený mír a přitom se musí mezi občany dělat sbírky na operaci, ošetření, vozíky pro postižené děti. A politici nedají nic.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…