Transparent s podobiznou džihádisty Johna a s popiskem „kulturní obohacení“. Proti islamizaci protestovali lidé po celé Evropě

07.02.2016 6:54

Demonstrace proti islámu se včera konaly mimo jiné i v Dánsku, Británii, Irsku, Rakousku či Finsku, účast se zde pohybovala spíše v řádu několika desítek lidí. I tak ale policie hlásila potyčky z Dublinu a Kodaně, kde odpůrci místních odnoží německého protiislámského hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida) uspořádali protidemonstrace.

Transparent s podobiznou džihádisty Johna a s popiskem „kulturní obohacení“. Proti islamizaci protestovali lidé po celé Evropě
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Německá Pegida pořádá velké demonstrace hlavně v Drážďanech

V Kodani protestovala v ulicích asi stovka sympatizantů protiislámského hnutí For Frihed (Za svobodu), které patří k dánské větvi Pegidy. Několik demonstrantů z tohoto tábora i jejich odpůrců vyvolávalo potyčky, proto proti nim dánská policie zasáhla. Zadrženo bylo podle stanice TV2 pět lidí.

Při potyčkách byl v Dublinu zraněn kameraman místní televize

Irská odnož Pegidy uspořádala demonstraci v Dublinu, kam přijeli i její odpůrci. Skupina protidemonstrantů v centru města krátce pronásledovala ulicemi města několik údajných příznivců Pegidy, do chaotické situace ale brzy zasáhla policie, která zjednala pořádek. Z Dublinu bylo hlášeno také několik potyček mezi demonstranty a policií, zraněno bylo několik lidí, mimo jiné i kameraman irské televize RTÉ.

Evropané jdou do ulic, protože se necítí v bezpečí

V anglickém Birminghamu, kde žije jedna z nejpočetnějších muslimských komunit v Británii, uspořádala pochod britská odbočka Pegidy. Tommy Robinson, který v minulosti stál v čele krajně pravicové Ligy na obranu Anglie (EDL), odhadl počet účastníků na 200 lidí. Řekl také, že v regionu West Midlands, jehož správním střediskem je Birmingham, se budou další protesty konat v měsíčním intervalu.

„Evropané vyrážejí v masovém počtu do ulic, aby vyjádřili nesouhlas s tím, co se děje v jejich zemi a protože se necítí v bezpečí. Chci být tím, který to bude organizovat tady,“ citovala Robinsona britská média.

V Británii nesli demonstranti podobizny Donalda Trumpa

Demonstranti v Birminghamu nesli transparenty s podobiznami republikánského kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa, který navrhl zakázat muslimům vstup na území Spojených států, či zabitého islámského radikála Mohammeda Emwaziho. U něj byl popisek „kulturní obohacení“. Emwazi, který byl zabit při náletu USA, byl znám jako džihádista John. Na videích radikálního hnutí Islámský stát uřezával hlavy západním rukojmím.

Příznivců i odpůrců migrantů se v Helsinkách sešly jen desítky lidí

Ve Štýrském Hradci se proti setkání zhruba 200 příznivců Pegidy konaly tři protidemonstrace, na které přišly rovněž asi dvě stovky lidí. Situace podle rakouského rozhlasu ORF byla poklidná a okolo 17:00 se demonstranti rozešli.

V Helsinkách se na úvod demonstrace proti přistěhovalcům a islámu shromáždilo okolo sta lidí, později jejich počet vzrostl na 150, uvedl portál listu Helsingin Sanomat. Akci uspořádalo hnutí Rajat kiinni! (Zavřete hranice!). Protidemonstrace se zúčastnilo několik desítek lidí. Žádné násilnosti hlášeny nebyly, policie nicméně uvedla, že v metropoli zůstanou přes noc posílené hlídky.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …